Riikka Matala - 2010: Bond University, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Riikka Matala
Koulu
Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Bond University, Australia
Aika
01.07.2010 - 31.12.2010
Vaihto-ohjelma


Opiskelen Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa energiatekniikkaa. Aloitin opintoni syksyllä 2006 ja nyt syksyn 2010 opiskelin ulkomailla Australian Brisbanessa sijaitsevassa Queensland University of Technologyssa Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n tukemana.

Halusin oppia ajattelemaan vähän eritavalla, siksi kai hakeuduin Australiaan. Australia on maantieteellisesti melkein niin kaukana kuin pääsee, ja henkisesti siitä vähän kauempana.

Ensimmäiset kaksi viikkoa kului arkirutiinin (tuloksettomassa) etsinnässä, sen jälkeen keskityin koulunkäyntiin. Kurssini edustivat energiatekniikkaa ja ympäristönsuojelua, yksi osoittautui jopa pikemmin geologiaksi. Luennot olivat todella hyviä, jopa viihdyttäviä. Laskemaan ei juurikaan pyydetty, mutta kirjoitustöitä oli sitäkin enemmän, mikä oli todella arvokasta kielikoulua. Australialainen palautteenmuotoilu eroaa aikalailla suomalaisesta, joten sain harjoitustöistäni jopa hyvää palautetta.
Joku viisas on sanonut, että australialaisissa ihmisissä yhdistyy parhaat puolet briteistä ja amerikkalaisista. Tämä on helppo uskoa. Aluksi tuntui vaikealta tottua herkeämättömään puhutteluun kaikissa tilanteissa, mutta ajan myötä ja kielitaidon karttuessa opin maan tavoille - ja puhumaan ihmisille. Oikeastaan se ei ole yhtään hassumpi tapa. Tyystin vieraiden ihmisten ystävällisyys lienee myös tyypillistä tuolle maalle: kerran ohikulkija vaihtoi puhjenneen pyörän sisäkumini uuteen, huikkasi ”no worries” ja sitten oli jo tiessään.

Koulun loputtua ehdin matkustaa Australiassa ja sen ympäristössä, mikä oli varmasti matkan opettavaisinta antia. Kerran hajosi passi ja jouduin hakemaan uuden Sydneystä, toisella kerralla sain 15 päivää antibiootteja tulehtuneeseen hyttysenpuremaan Uudessa-Seelannissa, kahden viikon sisällä olin jumissa hiekassa, lumihangessa ja Darwinin lentokentällä ja sain mustan silmän kajakkionnettomuudessa. Kaikesta selvittiin, ja hauskaa oli! Opin kieltä ja sain elämänmittaisia ystäviä.  

Matkustaminen on ehkä parasta mitä nuori ihminen voi tehdä oppiakseen ymmärtämään vieraita kulttuureja. Kulttuurien monimuotoisuus on suuri rikkaus, joka menee ihan sivusuun jos ei sitä itse lähde katsomaan.

 
Riikka Matala, Espoo, 30.12.2010