Riina Salomaa - 2012: Rangsit University, Thaimaa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Riina Salomaa
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Rangsit University, Thaimaa
Aika
02.01.2012 - 25.05.2012
Vaihto-ohjelma


Yleistä

Opiskelen rakennustekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Ajatus vaihtoonlähdöstä oli ollut mielessäni jo aloitettuni opiskelun TTY:llä, sillä vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus nähdä eri kulttuureita ja maailmaa ennen työelämää. Sopiva ajankohta lähdölle tuli vastaan neljännen opiskeluvuoden jälkeen, mikä katkaisi siinä vaiheessa arkiseksi käyneen Suomessa opiskelun mukavasti.

Thaimaa valikoitui kohteeksi lähinnä sen eksoottisuuden, sään ja paratiisimaisuuden takia, sillä halusin päästä jonnekin lämpimään, erilaisen kulttuurin keskelle ja kauas Suomesta. Opiskelin Thaimaassa Rangsit Universityssä kevätlukukauden 2012. Rangsit sijaitsee Bangkokin pohjoispuolella muutaman kymmenen kilometrin päässä Bangkokin keskustasta, yliopisto on yksityinen ja tarjoaa englanninkielistä opetusta etenkin kaupallisen alan opiskelijoille.

Thaimaan kulttuuri ja arkipäivän asiat

Thaimaan uskonto on buddhalaisuus ja useimmat kulttuurierot syntyvätkin buddhismin vaikutuksesta. Uskonto näkyy thaimaalaisten jokapäiväisessä elämässä ja elää suhteellisen vahvana maassa edelleen. Buddhalaiset uskovat karmaan ja karman lakiin ja ehkäpä siksi Bangkok on kaiken kaikkiaan melko turvallinen kaupunki elää. Enemmän pelottaa kävellä yöllä yksin Tampereen keskustassa kuin Bangkokin miljoonakaupungissa. Tietysti pitää olla varovainen, sillä varsinkin turistialueilla huijareita on liikkeellä runsaasti.

Thaimaalaiset ovat melko taikauskoisia. Jokaisen talon pihalla on esimerkiksi pieni koti hengille. Kun talo rakennetaan, tontin hengille tehdään oma koti pihaan ja henget pidetään tyytyväisenä tarjoilemalla niille ruokaa ja juomaa henkien kodin eteen. Lisäksi vuosittain järjestetään monia erilaisia tapahtumia, joista esimerkiksi thaimaalaisen uuden vuoden Songkhran-festivaalin aikaan käytävän hauskan vesisodan tarkoitus on puhdistaa kaikista pahoista asioista ja tuoda onnea uudelle vuodelle..

Etenkin turistialueilla kojujen hinnoissa on aina rutkasti ilmaa ja tinkimisen varaa. Tinkimisen jalo taito kehittyy pikkuhiljaa ja kannattanee jättää kalliimmat ja suuremmat ostokset siihen hetkeen, kun käsitys hintatasosta on muodostunut ja tietää, mitä mistäkin kannattaa siinä maassa maksaa. Ruoasta ei yleensä tingitä, mutta vaatteista ja kaikesta pikkusälästä täytyy aina pyytää alennusta.

Thaimaassa ulkona syöminen on halpaa. Ruokakojuja, katukeittiöitä ja tavallisia ravintoloita on joka puolella eikä läheskään kaikissa asunnoissa ole edes mahdollisuutta laittaa ruokaa. Ruoka on mausteista ja joskus vähän liiankin tulista, joten jos ei pidä tulisesta ruoasta, kannattaa painaa mieleen ”mai phet” ja sanoa se ruokaa tilatessa. Yleisesti ottaen englantia ei osata, mutta melkein kaikkialta löytyy menut englanniksi ja sormea osoittamalla saa mitä haluaa. Kasvissyöjillä saattaa olla ongelmia ruokatilausten kanssa, sillä useimmiten listalta ei löydy täysin lihattomia vaihtoehtoja laisinkaan ja kielimuuri saattaa tulla vastaan.

Bangkokin liikenne voi järkyttää ensimmäisinä päivinä, sillä kaistoja on lukuisia eikä liikennesääntöjä tunnu välillä löytyvän laisinkaan. Turvavyöt ovat pakolliset vain etupenkillä ja taksin takapenkillä saattaa joskus vähän pelottaa. Taksilla suhailu on kuitenkin halpaa ja helppoa, vaikkei yhteistä kieltä kuskien kanssa aina löydykään. Ruuhka-aikoina kannattaa myös hyödyntää mopotaksit ja saarilla lomaillessa vuokrata skootterit alle ja tutustua kauniisiin maisemiin ajelemalla ympäriinsä.

Opiskelu

Koulu alkoi 9. tammikuuta ja viimeinen loppukoe järjestettiin 4. toukokuuta. Civil engineering –ohjelman mainoksia alkoi loppukeväästä näkyä ympäri kampusta, mutta valitettavasti englanninkielistä rakennustekniikan opetusta ei järjestetty vielä tänä keväänä, joten valitsin kurssini lähinnä bisnes-opiskelijoiden kurssivalikoimasta.

Kaikki kurssit olivat kolmen opintopisteen kursseja ja jokaisella kurssilla suoritus koostui osaltaan pakollisesta läsnäolosta. 80% läsnäolopakko tarkoitti käytännössä sitä, että kurssista riippuen kurssilta sai olla pois 2-3 kertaa eli kevään aikana sai pitää 3 viikkoa lomaa. Muita virallisia lomaviikkoja ei ollut. Puolessa välissä kevättä järjestettiin välikokeet ja toukokuun alussa loppukokeet. Suoritin Rangsitissa seuraavat kurssit:

Thai Language for Beginners, 3op

Thain kielen kurssilla opeteltiin puhumaan thaita eli kielen kirjoittamista ei opeteltu eikä uusien kirjaimien opetteluun olisi näin lyhyessä ajassa ollut järkeäkään käyttää aikaa. Kieli paljastui yllättävän hankalaksi, sillä sama sana eri tavoin lausuttuna voi tarkoittaa useita eri asioita.

International Business Management, 3op

Kurssi tuntui itselleni aluksi haastavalta, sillä en ollut koskaan opiskellut mitään aiheeseen liittyvää ja sanasto oli aluksi vierasta. Lyhyitä kotitehtäviä tuntui olevan viikoittain ja tunnilla tehtiin ryhmissä caseja ja esitettiin niitä muulle luokalle. Jälkikäteen ajateltuna kurssi oli kuitenkin melko helppo.

English for Business Management, 3op

Englannin kurssilla teimme lukuisia kansainvälisiä kielikokeita eli tunnit pitivät sisällään melko paljon luetunymmärtämisiä ja kuuntelukokeita. Kotitehtäväksi tuli kokeiden aineita. Kurssilla opetettiin miten hyvä esitelmä pidetään, miten kirjoitetaan virallista tekstiä ja jonkin verran käytiin läpi myös kielioppia.

Thai Civilization, 3op

Kurssilla käytiin läpi Thaimaan historiaa ja kulttuuria ja se oli kaiken kaikkiaan helppo ja rento. Mielestäni oli mielenkiintoistakin oppia enemmän esimerkiksi maan tavoista ja juhlista, vaikka historian ja kuninkaiden läpi käyminen satojen vuosien ajalta olikin melko puuduttavaa ja tuntui turhalta. .

International Relations, 3op

Alkukurssi käsiteltiin lähinnä diplomatian historiaa ja loppukeväästä käsiteltiin nykypäivän kansainvälisiä suhteita ja ajankohtaisempia asioita. Kurssin suoritus koostui noin 10 sivuisesta esseestä Libyan kriisiin liittyen, välikokeesta ja loppukokeesta.

Lopuksi

Vaihtoajan elämä ja arki Thaimaassa oli epätodellisen tuntuista ja niin erilaista, että jälkikäteen ajateltuna tuo viiden kuukauden pätkä tuntuu kuin unelta. Vaihtoonlähtö oli selvää edellisen vuoden helmikuulta asti, joulukuinen matkaanlähtö tuli vastaan hurjan nopeasti ja koko vaihto oli ohi vielä nopeammin.

Takana on ehdottomasti kokemisen arvoinen reissu. Elämänkokemuksen kartuttamisen lisäksi pääsi opiskelemaan täysin erilaiseen ympäristöön ja yliopistoon. Jos haluaa opiskella järkeviä ja hyödyllisiä kursseja ja parantaa merkittävästi omaa englanninkielentaitoa, ei Rangsit ja Thaimaa ehkä ole ihan paras vaihtoehto vaihtokohteeksi, mutta jos tärkeämpää on oppia elämää varten, kokea uusia asioita, tutustua uuteen, erilaiseen kulttuuriin ja matkustella paljon, kannattaa ehdottomasti lähteä Thaimaahan.