Riku Antti Aakala - 2010: Technische Universität Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Riku Antti Aakala
Koulu
Aalto yliopiston teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Berlin, Saksa
Aika
03.03.2010 - 30.09.2010
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Saksa on talousmahti ja siitä liikkuu paljon stereotypioita. Tunsin alustavasti muutaman saksalaisen tutun ja halusin nähdä minkälaista olisi asua ja opiskella yhdessä Euroopan suurimmista metropoleista, Berliinissä. Saksa käy paljon kauppaa myös Suomen kanssa, mikä tarjoaa mahdollisesti tulevaisuudessa hyviä, kansainvälisiä sekä mielenkiintoisia työskentelymahdollisuuksia. Maana Saksa on monialainen, ja olin siellä jo useamman kerran käynyt, joten matkustuspuolella ei ollut kovinkaan suuria paineita, tavoitteena oli lähinnä nähdä Berliiniä berliiniläisittäin samalla kieltä oppien ja uusiin ihmisiin tutustuen.

Kulttuurillisesti Saksa on aika erikoinen. Yleisesti en ole mikään suurin saksalaisen kulttuurin palvoja, mutta jokin outo siinä vetää puoleensa vaikka samaistuminen on ajoittain vaikeata. Sen mitä huomasin vaihtokaudellani, että stereotypia järjestelmällisyydestä tai jäykkyydestä ei ainakaan päde Berliiniin. Autot, olut, jalkapallo ja jalkapallon MM-kilpailut ovat tärkeitä kaikkialla Saksassa, mutta mitä erityisesti huomasin oli kuinka federalistinen Saksa on ja kuinka paljon paikallisesti toimintatavat ja kulttuuri eroavat pienilläkin etäisyyksillä. Berliinissä metrossa muutama pysäkki muuttaa ympäristöä kulttuureineen aivan täysin. Berliinissä oli toimivuutta, väriä sekä kuten omien sanojensa mukaan köyhyyttä ja seksikkyyttä. Ilmasto Saksassa on normaalin pohjoiskeskieurooppalainen, mutta tänä kesänä vei pitkään ennen kuin säät paranivat Suomen tason ohi. Oli katkeraa väristä toukokuussa 8 Celsius-asteessa Berliinissä Suomessa hellerajojen mentyä rikki. Saksan valitsin kielellisistä, taloudellisista, työn hyötynäkökulmasta, tyttöystävän sijoituttua vaihtoon Göttingeniin sekä kiinnostavan pääkaupungin takia.

Asuminen oli mielenkiintoinen puoli Berliinissä. Mistä pitäisi asuntoa metsästää, paljon saisi maksaa, minkä pitäisi olla lähellä? Vaikeita kysymyksiä kun ensimmäistä kertaa joutui asiaa miettimään Saksassa. Koska vaihtorupeamieni välissä olin vain lyhyesti Suomessa totesin, että tartun koulun asuntolatarjoukseen. Pääseehän siitä eroon jos ei miellytä. No toisin kävi. Eli asuntolani oli keskeisesti sijoittunut, mutta täysin riisuttu mukavuuksista. Totesin, että tähän en kyllä hinnasta huolimatta jää, ja aloin etsiä uutta vaihtoehto kielikurssin aikana. Kävin katsomassa 9 asuntoa ja ajoituksesta johtuen kilpailu oli kovaa ja hyvän WG:n eli kimppakämpän löytäminen yksityiseltä puolelta oli haastavaa. Päädyin asumaan erään joustavan ritarikunnan villan ullakkohuoneistoon, vuokra oli 18m2:stä 185 euroa kuussa. Sijainti oli koulun kannalta ideaali, mutta kulttuurin ja tapahtumapainopisteen kannalta heikompi, tätä kaduin vielä myöhemmin ja asunnon hakuun panostaisin nyt enemmän jos tietäisin mitä voi käydä.

Yliopiston palvelut olivat Suomea pahasti jäljessä. Kortit ja luvat sai kyllä suht helposti, mutta portaalit kurssien löytämiseksi, tutor-toiminta ja yleinen koordinointi oli yllättävän vaihtelevan sekavaa. Terveydenhuolto toimii Saksassa loistavasti ja jouduin muutaman kerran käydä vastaanotolla joka maksoi yhteensä koko lukuvuodelta 10 e. Hintataso on kyllä Berliinin suurimpia plussia. Hinnat ovat ajoittain kuin Aasiassa. Alla lyhyt lista mikä oli erityisen poikkeavaa Suomesta tai Etelä-Saksasta:

• Asuminen n. 10-15e / m² yksityiselläkin puolella
• Olut ostopaikasta riippuen : 1e – 8 e / l
• Ruoka ja juoma noin 30-50 % halvempaa halvimmista kaupoista ostettuna
• Ulkona Syöminen: 3- 15 e (Pikaruokakioskeja joka kadun kulmassa)
• Pyörät 30 -100e käytettynä, keskihinta 50 e
• Tulostaminen koulullakin maksullista n. 5 c / arkki

Kurssitarjonta oli positiivisen monipuolinen. Teknillisessä korkeakoulussakin pystyi lukemaan mm. urheilutieteitä sekä historian kursseja. Ikävä kyllä omat Suomessa etukäteen katsomani kurssit eivät kohdanneet reaalimaailmaa paikan päällä, joten Learning Agreement:ini meni melkein uusiksi. Työtavat olivat hyvin likellä suomalaista käytäntöä ja työmäärä vaihteli täysin kurssikohtaisesti kuten Suomessakin. Väittäisin kuitenkin pisteiden irtoavan Saksassa asteen helpommalla kuin Suomessa. Hyväksynnästä TKK:lla on useita eri malleja ja tapaukset ovat usein tilannekohtaisia. Itse todennäköisesti saan hyväksi luettua Saksan opintojani P- ja C-moduuleihin sekä vapaavalintaisiin opintoihin. Valitettavaa on, ettei tutkintorakenteessa ole enempää tilaa valinnanvaralle, ja esimerkiksi ylimääräisiä moduuleja ei suositella tehtäväksi vaikka aihe kiinnostaisikin. Jälleen kerran kysymys taitaa olla lähinnä kansantaloustieteellinen, mutta näen sen suhteellisen lyhytnäköisenä erityisesti kansainvälisen opiskelun suhteen. Ymmärrän ettei Suomessa kaiken sillisalaatin lukeminen ole aina järkevää, mutta ulkomailla tutkintojen sovittaminen Suomen ja oman laitoksen vastaaviin voi olla suhteellisen mahdotonta täydessä mittakaavassa.

 Vapaa-aika tarjontaa Berliinissä on todennäköisesti muutaman kerran enemmän kuin koko Suomessa. 5000 päivittäistä kulttuuritapahtumaa tukkivat tiedon vastaanottokyvyn ja oli pakko sulkea itsensä ajoittain ulos tarjonnan pyörteestä. Keikat, hyvin toimivat julkiset puistot (kivisine pingispöytineen), elävä alakulttuuritarjonta baareineen, mielenosoituksineen virkistävät jatkuvasti. Erityisen lämpimästi jään kaipaamaan lähes viikoittaisia massiivisia sekä iloisia ulkoilmatapahtumia: Vappua, Fêtes de la Musiquea, Prideja, Jalkapallon MM-huumaa etc. Lähimaaston tarjotessa vielä useita huippulaadukkaita kaupallisia sekä täysin ilmaisia Open Air festivaaleja, ei homma enää paljon paremmaksi kesällä voi mennä.

Kuntosalilla kävimme pienellä porukalla Mcfit-saliketjussa, koulun salin muodostettua liian byrokratiseksi. Pyörän ostamista kannattaa tosiaan harkita. Se toimii loistavasti S-bahnin yhdistämällä ja sitä tulen kaipaamaan vielä pitkään. Suomessakin on onneksi menty tähän parempaan suuntaan, mutta ruuhkarajoitukset pitäisi vielä saada pois pääkaupunkiseudun paikallisjunista. Maauimaloita on reilu 10 Berliinissä ja suhteellisen halpaa toimintaa, suositella voi. Samoin lähireissuja järville joita löytyy myös reilu 10 S-bahnin lähietäisyyksiltä. Volksparkkeja eli kansanpuistoja kannattaa hyödyntää lenkkeilyyn etc. TU:n Erasmuksilla on oma jalkapallojoukkue jos sellainen kiinnostaa. Viikonloppumatkustaminen tulee halvaksi Schönes Wochenende-tiketillä joka on voimassa La-Su. Matkoja kannattaa miettiä tarkkaan mikä kiinnostaa ja mitä vastinetta rahoilleen saa. Mitfahrtgelegenheit (=kimppakyyti palvelu internetissä) on myös hyvin suositeltava vaihtoehto, mikäli ei valmis varamaan lippuja ajoissa tai ei matkusta viikonloppuna. Lyhyesti vaihto-kokemuksen saldoa Berliinistä voi pitää erittäin hyvänä: uusien kulttuurien kohtaamista, EU:n kansojen lähes läpileikkaus rennon saksalaisessa urbaanissa ja mielenkiintoisessa ympäristössä omaa kuultua ja puhuttua saksaa parantaen. Nyt on tuttuja ympäri Eurooppaa, jonka luokse voi mennä kyläilemään aina kun sinne suunnalle eksyy. Sitä on vaikea saavuttaa pelkästään Suomesta käsin.