Sami Soininen - 2007: Universidad de las Palmas, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Sami Soininen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Universidad de las Palmas, Espanja
Aika
01.01.2007 - 30.06.2007
Vaihto-ohjelma


Yleiskuvaus kohteesta

Minun Erasmus- vaihtoni suuntautui Espanjaan, vaihtokouluna toimi Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. (www.ulpgc.es) Olin aloittanut espanjan opinnot jo reilua vuotta ennen vaihtoon lähtemistä, joten alusta alkaen oli selvää että lähden espanjankieliseen maahan vaihtoon. Etelä-Amerikka oli myös vaihtoehtona, mutta lopulta oli helppo päätyä Espanjaan, ja varsinkin Las Palmasiin. Päätöstä helpotti myös se että olin vuotta aiemmin toiminut kv-tutorina, ja samalla tutustunut yhteen kanarialaiseen erasmus- opiskelijaan, joka auttoi ja neuvoi auliisti joka asiassa.

Espanja on maana hyvin erilainen kuin kotoinen Suomi, joten se tarjosi minulle riittävästi ihmeteltävää, vaikka en Etelä-Amerikkaan lähtenytkään. Espanjalainen kulttuuri ja koko elämäntyyli oli paljon rennompaa ja vapautuneempaa kuin Suomessa. Ihmiset olivat yleensä iloisia ja vailla turhaa stressiä, etenkin jokapäiväinen siesta oli mukava yllätys, vaikka se ei yliopisto-opiskelijoita koskenutkaan. Toisaalta kiireettömyys aiheutti sen että, lähes kaikki olivat myöhässä, busseista aina palautettaviin koulutöihin.

Kaupunkina Las Palmas poikkesi ennakkoluuloista eikä ollut mikään turistirysä, vaan varsin espanjalainen kaupunki. Toki saaren etelä-osasta löytyi massiivisia turistikolonnia, joissa saksalaiset, britit ja skandinaavit riitelivät omista rantatuoleistaan. Las Palmas muodostui karkeasti kahdesta osasta: Vanhasta kaupungista, jossa oli useita kirkkoja ja museoita, sekä varsin rauhallinen tunnelma. Toisen osan muodosti uudempi Las Canterasin rantaa lähellä oleva alue, jossa rakennukset olivat uudempia ja meno ”kiireisempää”. Ilmastoltaan koko saari oli varsinainen paratiisi, ei ollut liian kuuma eikä kylmä, elohopea pyöri kesät talvet 25 asteen tietämillä. Ja vaikka aurinko ei Las Palmasissa lähes aina paistanutkaan, niin reilun puolen tunnin bussimatkan päässä oli saaren etelä-osan turistikohteet joissa auringonpaiste oli taattu.

Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa

Erasmus hakuprosessi oli varsin kivuton, kiitos siitä kv-toimiston työntekijöille. Eli hakemisesta selvisi muutaman paperin täyttämisellä, alustavan opintosuunnitelman tekemisellä ja juttutuokiolla espanjan opettajan kanssa, joka antoi muodollisen kielitodistuksen. Lisäksi tarvittiin eurooppalainen sairasvakuutuskortti jonka sai kätevästi kelasta. Ainoastaan hyväksymiskirjettä sai hiukan odotella, mutta tämä kai kuuluu espanjalaiseen kulttuuriin… Mañana..

Myös rahoitus hoitui ilman ongelmia, TKY:n stipendin ohella sain tukea lentomatkoihin myös MVTT:stä. Ja kun myös Kelan opintotuki tuli kuukausittain tilille, niin toimeentulo ei ollut ongelma. Tosin myös omista säästöistä oli apua, varsinkin jos halusi matkustella tai harrastaa opiskelujen lomassa.

Käytännön asiat vaihtokohteessa

Ensimmäisinä päivinä asuin alcaravaneras hostellissa (http://www.canaryhostel.com), toinen vaihtoehto olisi ollut majoittua yliopiston suosittelemassa hotellissa. Mutta hostelli oli edullisempi vaihtoehto, ja onnekseni sielläkin asui tukku erasmus- opiskelijoita, joten uusia kavereita löytyi nopeasti. Ensimmäisenä koulupäivänä kaikille jaettiin lista tyhjistä asunnoista, joiden perään alettiin heti tutorien avustuksella soitella. Löysin varsin mainion kämpän lähes keskustasta, kävelymatkan päässä rannasta. Kaiken lisäksi kämppikset olivat aivan loistavia!

Itse yliopisto oli varsin moderni, ja kaikki opettajat olivat varsin erasmus myönteisiä ja auttavaisia joka asiassa. Yliopiston kampuksella oli myös asuntola, mutta sen hintataso oli yksityisen sektorin asuntoja kalliimpi. Lisäksi asuntolan sijainti oli yliopiston tapaan vuoristossa, noin 25 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Niinpä lähes kaikki erasmus- opiskelijat asuivat keskustassa, lähellä Las Canterasin rantaa.

Asuntolan lisäksi yliopistolla oli varsin hyvät liikuntamahdollisuudet. Aivan yliopiston vieressä oli urheilukenttä, kuntosali, jumppasali ja squash-, futis- ja koris-kenttiä. Lisäksi oli mahdollista osallistua liikunnan opiskelijoiden kursseille, joissa tarjontaa riitti aina surffauksesta salsaan. Suosittelen lämpimästi näille kursseille osallistumista, vaikka niitä ei saisi hyväksytettyäkään varsinaiseen tutkintoon kotimaassa.

Muista käytännön asioista voisin mainita, että terveydenhuolto toimi mallikkaasti, jos vain vilautti eurooppalaista sairasvakuutuskorttia. Liikkuminen saarella hoitui busseilla, takseilla ja vuokra-autoilla. Bussilla tehtiin yleensä koulumatkat ja lyhyet kaupunkimatkat, mutta jos haluttiin lähteä pidemmälle, niin oli helpointa ja halvinta vuokrata auto porukalla. Lisäksi taksit olivat todella halpoja, joten ne tulivat tutuiksi. Jos haluaa matkustaa pitemmälle, niin kannattaa hakea certifica de residencia, jolla saa roimat alennukset laiva ja lentomatkoista. Muutenkin hintataso oli yleensä Suomea alhaisempi.

Opinnot

Yliopiston kurssitarjonta oli enemmän kuin riittävä, ja sitä kannattaa hyödyntää yli osastorajojen. Itse suoritin viisi kurssia: englannin-, espanjan- ja mailapeli- kurssin, sekä kaksi vesialan kurssia. Nämä olivat varsin mielenkiintoisia ja vaikka espanjankielen taitoni oli sitä ja tätä, niin kaikista kursseista selvittiin opettajien ja kurssikavereiden avustuksella.

Itse opiskelu oli varsin samanlaista kuin TKK:lla. Oli luentoja, laboratorioharjoituksia ja harjoitustöitä, joita sitten pähkäiltiin yhdessä ja erikseen. Tosin lähestymistavat ongelmiin olivat ehkä vähän käytännön läheisempiä ja ilmapiiri vähemmän kiireinen. Lisäksi kursseilla pohdittiin tietysti asioita juuri espanjalaisesta näkökulmasta, ja muutenkin ongelmia jotka koskivat juuri heidän aluettaan. Tämä oli mielestäni mielenkiintoista ja virkistävää.

Kurssien työmäärä oli ehkä hieman vähäisempi mitä TKK:lla. Toisaalta se että ne piti käydä espanjan kielellä aiheutti lisää töitä, ja sanakirja tuli todella tutuksi. Lisäksi joillain kursseilla erasmus- opiskelijat pystyivät korvaamaan kurssikokeen tekemällä ylimääräisiä esitelmiä tai kirjoitustöitä.

Muuta

Vaikka opinnot ovat tärkeitä ja mielenkiintoisia, niin kannattaa jättää aikaa myös muulle. Las Palmas tarjoaa loistavat mahdollisuudet viettää vapaa-aikaa. Ilmastonsa ja rantojensa takia Las Palmas on oiva paikka harrastaa monenlaista vesiurheilua, kuten surffausta, sukellusta, melontaa tai vaikka vaan rannalla maikoilua. Ja vaikka surffilauta olisinkin liian liukas, niin kaikkea kannattaa kokeilla. Lisäksi vuoristossa on oivat mahdollisuudet retkeillä ja ihailla maisemia, Playa Guigui ja Tamadaba olivat mielestäni ehkä hienoimpia paikkoja koko saarella. Myös kulttuuritarjontaa riittää, museoiden ja kirkkojen lisäksi kannattaa tutustua eri festivaaleihin ja perinteisiin juhliin. Helmikuiset karnevaalit olivat vaihto ajan hienoimpia kokemuksia.

Ja jos Las Palmas ja Gran Canaria alkaa tuntua pieneltä, niin on aina mahdollisuus lähteä tutkimaan muita saaria. Joka saarella on omat ominaispiirteensä ja jokainen löytää varmaan mieleisen paikkansa. Itse ihastuin La Palmaan, joka on vielä säästynyt massaturismilta. Myös muut pikkusaaret ovat viehättäviä ja tarjoavat enemmän nähtävää kuin pelkkää rantaelämää. Mielestäni paras keino kierrellä saaria on vuokrata auto porukalla ja yöpyä hostelleissa tai teltassa. Iltaa voi sitten viettää rannoilla paikallisia rommeja maistellen. Ja jos rahaa ja aikaa riittää voi matkustaa myös manner Espanjaan, Portugaliin tai jopa Afrikkaan.

Jälkeenpäin ajatellen en kadu päivääkään vaihtoani Las Palmasissa. Vaikka alussa vieraaseen maahan lähtö tuntui oudolta ja pelottavalta, oli se todellakin kaiken vaivan arvoista. Heti ensimmäisistä päivistä lähtien tutustui uusiin loistaviin ihmisiin, joten yksin ei tarvitse Las Palmasissa olla. Lisäksi puolen vuoden aikana taisin ihan oikeasti oppia puhumaan espanjaa, josta varmasti on hyötyä tulevaisuudessa. Vaikka opiskelut vaihdon takia hidastuivatkin, niin erasmus- elämä antoi niin paljon elämyksiä, kokemuksia ja ystäviä, joita en vaihtaisi mihinkään.