Sampo Jokitalo - 2003: Griffith University, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Sampo Jokitalo
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Griffith University, Australia
Aika
10.07.2003 - 21.12.2003
Vaihto-ohjelma
Kahdenvälinen vaihto


Opiskelin syyslukukauden 2003 Griffith Universityssa Australiassa. Brisbane sijaitsee auringonpaisteesta kuuluisan Queenslandin osavaltion eteläreunalla, Australian itärannikolla. Griffith University on opiskelijamääriltään noin 27 000 opiskelijan suuruinen korkeakoulu, jossa voi opiskella varsin monenlaisia tutkintoja; tekniikasta humanistisiin tieteisiin ja ympäristöalasta kaupallisiin aineisiin.

Opiskelu Kaikki suorittamani neljä kurssia olivat ympäristötekniikan alalta: jätteenhuoltokurssi, melu- ja ilmapäästökurssi, ympäristötekninen suunnittelukurssi sekä ympäristöongelmien ratkaisumallit – kurssi. Opiskeluun liittyy huomattavasti enemmän harjoitustöitä kuin suomessa: tenttien osuus kokonaisarvosanasta on noin puolet, ja harjoitustöiden, esitelmien, ja laboratorioharjoitusten osuus loput. Etenkin harjoitustöiden tekemiseen tulee käytettyä aikaa paljon enemmän kuin suomessa, riippuen tietysti kurssista. Vaikka harjoitusöiden teko on paljon aikaa kuluttavaa, monien ongelmien ratkaiseminen ja tiedon hakeminen on taatusti hyvää harjoitusta tulevaisuutta ajatellen. Itse koen oppineeni paljon harjoitustöistä, myös englannin kieltä. Jätteiden käsittelykurssiin liittyen teimme ekskursion paikalliselle kaatopaikalle.

Opiskelutapa Australiassa on hieman erilainen verrattuna suomalaiseen opiskeluun: opiskelu on huomattavasti koulumaisempaa, ja vuosikurssien suunnittelu ei ainakaan paikallisille anna paljon mahdollisuuksia sooloiluun: kurssin päätteeksi on vain yksi tentti ja uusimiseen on mahdollisuus vasta seuraavana vuonna. Toisaalta koulunkäynti oli yleensä mielestäni erittäin hyvin ohjattua; kursseista annetaan selvä suunnitelma kurssin alussa, jota myös noudatetaan. Kurssien internet-sivustot mahdollistavat periaatteessa etäopiskelunkin. Opiskelijoiden odotetaan myös vaikuttavan kurssin toteutukseen kannustamalla palautteen antamiseen kurssin järjestelijöille.

Ympäristötekniikan kannalta suurimpia haasteita Australiassa näyttäisi olevan vesihuollon järjestäminen. Veden kulutus on suuri mm. viljelysten kastelutarpeesta johtuen, mutta puhtaan veden kulutus henkeä kohden on myös kasvussa. Veden säästämiseen kehotettiinkin monilla eri kylteillä ja kastelurajoituksilla. Australiassa haihtuminen on erittäin suurta, joten varsinkin kuivilla seuduilla hyvin pieni osa joissa virtaavasta vedestä päätyy mereen: tällöin joesta otettu pienikin osuus voi vaikuttaa ratkaisevasti alajuoksun vesiekologiaan.

Yliopistoelämä Australian kulttuuri on todella moni-ilmeinen varsinkin suurissa kaupungeissa. Aasialaisia on paljon sekä yliopistolla että Australiassa yleensä. Griffith University vetää myös erittäin paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, joista osa suorittaa koko tutkinnon paikan päällä. Myös yhden lukukauden/vuoden vaihtareita on paljon. Yliopistolla opiskelijat olivat siis todella kansainvälistä porukkaa.

Asuin yliopistoalueella opiskelija-asunnossa. Solussani asui minun lisäksi neljä australialaista tyttöä ja aussipoika, sekä USA:sta tullut vaihto-opiskelijapoika. Jokaisella oli oma huone, keittiö ja olohuone sen sijaan olivat yhteisiä.  Ilmapiiri kampuksella oli todella rento ja välitön, kämppikset olivat todella avuliaita ja rauhallisia, joten viihdyin hyvin yliopistolla. Kämppisten kanssa poristessa myös kielitaito sai harjoitusta.

Vapaa-aika ja matkustelu Australia on kaukana, ja lentomatkat sinne ovat pitkiä. Itse lensin Oulusta Tukholman kautta Bangkokiin, josta viikonlopun vieton jälkeen matka jatkui Brisbaneen. Olin todella iloinen mahdollisuudesta matkustella viikonloppuisin ja lukukauden puolessavälissä olevan viikon loman aikana, jolloin kävin Sydneyssä ja Snowy Mountains- vuoristoalueella. Myös Melbournessa tuli pyörähdettyä pidennetyllä viikonlopulla. Mielestäni Australian kaupungit eivät kuitenkaan pysty tarjoamaan niin mielenkiintoista näkemistä kuin sen omaleimainen luonto: laaja sisämaa, ”outback”, koralliriutat, sademetsät, hiekkarannat, itärannikon suuret hiekkasaaret (mm. Fraser Island) ja täysin uniikki eläimistö olivat mielestäni matkan parasta antia. Auton vuokraaminen on kyllä ehdottomasti paras tapa tutustua Australiaan, sillä monesti turistibussit ja linja-autot eivät mene kaikkein mielenkiintoisimpiin paikkoihin. Ennen kotiinpaluuta reissasin Uudessa Seelannissa kolme viikkoa. Varsinkin eteläsaarella oli todella kauniit maisemat.

Iltaisin vapaa-ajan täyttivät monesti kaverien kanssa jutustelu, ja erilaisiin paikkoihin tutustuminen Brisbanessa ja lähiympäristössä. Kokeilin lainelautailua, kalliokiipeilyä, jne. Toisaalta useasti piti käyttää iltojakin harjoitustöiden tekemiseen, vaikka ulkona oli yleensä loistava sää.

Paluu Suomen pakkasiin tapahtui juuri ennen joulua, jolloin oli mukava nähdä kotiväkeä ja tuttuja. Mielestäni vaihto-opiskeluaika oli kokonaisuutena erittäin onnistunut, ja päällimmäiseksi jäivät mukavat muistot vaihtariajasta; sain haluamani kurssit suoritettua, kielitaito kohosi, joitain ystäviä kertyi matkan varrella, tutustuin paikalliseen kulttuuriin, jne. Vaikka joskus eivät asiat menneet putkeen, hankaliinkin tilanteisiin löytyivät ratkaisut, joskin hieman vaivaa piti nähdä! Suurimpana positiivisena puolena jäi kuitenkin mieleen kokonaisuus onnistuneesta lukukaudesta; uusista maisemista ja ihmisistä sekä opettavaisesta matkasta Brisbaneen. Suuret kiitokset Maa- ja Vesitekniikan Tuelle!

Oulussa 19.1.2004    
Sampo Jokitalo