Sonja Tuuli Linnea Heikkilä - 2012: Technische Universität Wien, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Sonja Tuuli Linnea Heikkilä
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Wien, Itävalta
Aika
01.10.2011 - 31.01.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Yleiskuvaus Wienistä ja Erasmus-vaihdosta:

Opiskelen yhdyskunta- ja ympäristötekniikkaan Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulussa. Olin syyslukukauden 2011-2012 vaihdossa Wienin Teknillisessä yliopistossa Itävallassa. Hain Wieniin opiskelijavaihtoon, sillä olin opiskellut koulussa saksaa ala-asteelta lähtien ja halusin vihdoin päästä kielessä sujuvalle tasolle ja oppia sitä käytännön elämässä niin että puhuminenkin sujuu jännittämättä. Olin myös kiinnostunut itse maasta erityisesti siksi, ettei se ollut minulle ennestään tuttu. Halusin lähteä tutustumaan maan tapoihin, kulttuuriin ja ihmisiin.

Järjestelyt sekä Suomessa että Itävallassa sujuivat ongelmitta. Ennen vaihtoa tuli hoitaa pankki-, vakuutus- yms. asioita mutta niiden jälkeen kaikki oli kunnossa matkaa varten. Wieniin saavuttuani piti muutaman saapumista seuraavan päivän aikana käydä ilmoittautumassa kaupunginvirastoon. Tämän jälkeen pidempikestoinen oleskelu maassa edellytti maistraattiin ilmoittautumista ja oleskeluluvan hakemista. Hakemisprosessin käytännön järjestelyt olivat erittäin huonot. Kaupungissa on vain yksi maistraatti, ja sekin on auki vain muutaman tunnin päivässä. Ihmisiä sitä vastoin on erittäin paljon. Maistraatissa joutui käymään useamman kerran, ja odottamaan saattoi joutua lähes kolme tuntia. Myöskään ohjeistus anomiseen tarvittavista asiakirjoista ja menettelyistä ei ollut selkeä. Puhelinliittymän ja pankkitilin sai tarvittaessa avattua melko vaivattomasti, ja apua sai aina muilta vaihtareilta.

Wien on kaupunki täynnä kulttuuria ja historiallista tunnelmaa. Kaupungin historiasta johtuen Wieniin on aikoinaan keskittynyt suuren valtakunnan tärkeimmät elimet, mikä näkyy nykypäivänä kaupungin yleiskuvassa. Suhteellisen pieneen, 1,6 miljoonan asukkaan kaupunkiin, mahtuu suhteettoman paljon valtavan kokoisia, historiallisia, toinen toistaan kauniimpia rakennuksia ja palatseja. Wien on hyvin viehättävä, ennen kaikkea kaunis ja toimiva kaupunki. Keskeisimmillä pääkaduilla liikkuu lähes aina paljon ihmisiä, joita viihdyttävät lukuisat katutaiteilijat. Ihmisvirrasta huomaa Wienin olevan myös hyvin suosittu turistikaupunki.

Ilmasto Wienissä ja Itävallassa on melko vaihteleva. Vaihtovuotenani syksy ja talvi olivat poikkeuksellisen lämpimiä. Kesä tuntui jatkuvan syyskuun loppuun asti, eikä lunta tammikuun alkuun mennessä juurikaan näkynyt. Lämpötila talvella oli nollan molemmilla puolilla melko paljon päivittäin vaihdellen. Mikä eniten sääolosuhteista jäi mieleen, oli kova tuuli talvella, joka teki ilmasta huomattavasti kylmemmän tuntuisen.

Erasmus-vaihdossa suuri osa tapahtumista ja illanvietoista on Erasmus-opiskelijoille suunnattuja. Erasmus-opiskelijoihin oli siis helppo tutustua ja useimmat tulivatkin tutuiksi parin ensimmäisen viikon aikana. Alun tutustumista edesauttoivat kielikurssi ja SOS-ohjelma, jossa tutustuttiin lähes joka päivä johonkin Wienin kohteeseen Erasmus-porukassa. Paikallisiin ei siis näissä tapahtumissa tutustunut. Luennoilla ja ryhmätöissä tutustuin kuitenkin myös paikallisiin ja sitä kautta myös heidän kavereihinsa. Olen hyvin iloinen, että sain myös itävaltalaisia kavereita, sillä heidän avullaan opin tuntemaan kulttuuria, paikallista elämää ja kieltä vielä huomattavasti paremmin kuin pelkästään vaihtariseurassa liikkuessa. He myös kertoivat kiinnostavia tarinoita itävaltalaisista perinteistä. Tutustumista edesauttoi luonnollisesti saksan kielen taitoni, jonka ansiosta pystyin käymään saksankielisiä kursseja. Itävaltalaiset ovat erittäin mukavia. Laskettelu, vaellus ja muu ulkoilu tuntuvat olevan useimmilla lähellä sydäntä. He ovat sympaattisia, ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Ihmisillä tuntui olevan melko samanlaiset arvot ja ajatusmaailma kuin suomalaisilla.

Asuminen ja käytännön asiat:

Asuin vaihtokohteessani opiskelija-asuntolassa. Asuntola oli uusi ja hyväkuntoinen ja huoneet valmiiksi kalustettuja. Asunto sijaitsi jonkin verran kaukana keskustasta, mutta oli metron varrella ja kaupunkijuna-aseman lähellä, joten kulkuyhteydet keskustaan ja Wienin eri osiin olivat hyvät ja kulkeminen nopeaa. Asunnon vuokra oli suomalaisiin opiskelija-asuntoihin verrattuna kallis. Kahden opiskelijan asunnossa olevan yhden huoneen vuokra oli 405 €/kk, jonka lisäksi opiskelija-asuntoja välittävälle organisaatiolle tuli maksaa ylimääräiset 25 €/kk. Vakuusmaksu asunnosta oli 700 € ja sisään muutettaessa tuli maksaa noin 60 € sisäänmuuttomaksua. Välillä tuntui, ettei oikein tiennyt mitä varten kaikkia maksuja perittiin. Itävallassa onkin hyvin yleistä asua niin sanotussa WG:ssä (Wohngemeinschaft) eli yksityisessä asunnossa, joka jaetaan useamman hengen kesken. Huoneen lähellä keskustaa sijaitsevasta WG:stä voi saada melko edullisesti ja samalla pääsee usein tutustumaan paikallisiin ihmisiin sekä paikalliseen elämäntapaan. Kaikki paikalliset, joihin tutustuin, asuivat jaetuissa yksityisissä asunnoissa, jollaisen etsisin myös itselleni jos olisin muuttamassa Wieniin uudestaan. Yleinen puute opiskelija-asuntoloissa oli, ettei asunnossa ollut uuninkäyttömahdollisuutta lainkaan.

Monissa toimistoissa ja virastoissa asiointi tuntui olevan ongelmallista. Usein palvelijoita asiakkaisiin nähden oli liian vähän tai aukioloajat olivat hyvin suppeat. Esimerkiksi opintotoimisto, jonne kaikkien tuli syksyllä rekisteröityä, oli auki vain muutaman tunnin aamupäivällä ja joka päivä täynnä opiskelijoita.
Hintataso opiskelija-asumista lukuun ottamatta on Itävallassa matalampi kuin Suomessa. Etenkin ravintoloissa käyminen on selvästi edullisempaa. Ruokaostosten hintataso supermarketeissa on samaa luokkaa.

Paikallisliikenne Wienissä on erittäin hyvä. Tiheä paikallisliikenneverkko koostuu metrosta, raitiovaunuista, lähijunista ja busseista, ja sillä koko kaupunki on helposti saavutettavissa. Opiskelijan lukukausilipulla (128 €/5 kk) saa käyttää kaikkia paikallisliikennevälineitä. Parasta on se, että paikallisliikenne on käytettävissä joka päivä ympäri vuorokauden. Mihin aikaan vuorokaudesta tahansa pääsee siis kotiin maksamatta mitään ylimääräistä.

Opinnot:

Kaikki Wienin teknillisessä yliopistossa käymäni kurssit olivat saksan kielellä. Englanninkielisiä kursseja ei tietääkseni ainakaan minun opintosuunnassani ollut tarjolla kovin montaa. Luen pääaineena liikenne- ja tietekniikkaa ja sivuaineena aluesuunnittelua. Saksankielisiä kursseja aihealueista löytyi hyvin runsaasti, jopa niin paljon että oli vaikea valita mitä lukea. Kurssit olivat hyvin mielenkiintoisia ja niiden kattama aihealue huomattavasti laajempi kuin Suomessa. Kursseja oli tarjolla niin useampien aiheiden tiimoilta kuin syventävälläkin tasolla. Oli mielenkiintoista huomata, miten teemoja käsiteltiin hieman eri näkökulmista ja mitä asioita painotettiin. Esimerkiksi alueellista ja sosiaalista kehitystä tarkasteltiin lähes aina koko maailmapallon tasolla ja esimerkkejä otettiin mielellään ympäri maailmaa. Kurssien työtavat ovat melko erilaiset kuin Suomessa. Suuri osa tenteistä on suullisia. Kaikki tapaamani professorit olivat hyvin mukavia ja ystävällisiä, ja suullisista tenteistä oli hyvin mahdollista saada hyväkin arvosana, vaikkei saksan kielitaito kovin sujuva ollutkaan. Kursseissa, joita kävin liikennetekniikkaan liittyen ja jotka olivat suurimmaksi osaksi diplomivaiheen kursseja, ei ollut harjoitustehtäviä. Kurssi koostui siis vain luennoista ja tentistä. Sen vuoksi kurssin työmäärä tuntui Suomeen verrattuna selvästi pienemmältä. Saattaa kuitenkin olla, että varsinkin opintojen kandidaattivaiheen peruskursseissa tehdään harjoituksia enemmän. Kurssien työtavat ja järjestelyt ovat opintosuuntakohtaisia mutta muun muassa liikennetekniikassa oli tarjolla paljon muutamasta päivästä viikkoon kestäviä intensiivikursseja. Tällöin opetusta oli esimerkiksi viikon ajan kuusi tuntia päivässä ja seuraavalla viikolla kurssin loppukoe. Pidän järjestelmää hyvänä, koska se tasoittaa lukukauden työmäärää ja helpottaa lukukauden lopussa olevaa tenttijaksoa. Järjestelmästä aiheutuva ongelma on se, että tällöin luennot menevät päällekkäin niiden kurssien kanssa, joilla on luentoja tasaisesti joka viikko koko lukukauden ajan. Luennoilta poissaolo ei kuitenkaan ollut ongelma.

Vapaa-aika:

Vapaa-ajan aktiviteetteja Wienissä ja Itävallassa riittää. Jos on kiinnostunut kulttuurista, on Wienissä joka päivä mahdollisuus mennä oopperaan, balettiin, konserttiin tai teatteriin. Mikä parasta opiskelijan näkökulmasta, moniin näytöksiin myydään seisomapaikkoja muutamalla eurolla ja edullisimpia istumapaikkoja noin kymmenellä eurolla. Museoita ja palatseja, joissa voi vierailla, on paljon. Museorakennukset ovat jo itsessään hyvin vaikuttavia vanhoja, suuria rakennuksia, joten elämys on hieno. Tosin useiden museoiden sisäänpääsymaksu on noin 10 €. Joskus kuitenkin järjestettiin erityisiä kampanjoita, kuten "Museoiden yö", jolloin museoihin oli ilmainen sisäänpääsy. Hyvissä ajoin ennen joulua pystytettiin kymmeniin paikkoihin ympäri kaupunkia joulumarkkinoita, joissa nautittiin perinteisiä ruokia ja juoma, etenkin Glühweinia. Talvella kaupungissa oli myös mahdollista luistella, muun muassa Raatihuoneen upealla etualalla kauniine valaistuksineen ja musiikkeineen.

Lähes kaikissa opiskelija-asuntoloissa oli oma kuntosalinsa, joka oli asukkaille vapaasti käytössä. Kaupungissa on myös suuria puistoja, joissa on hyvät lenkkeily- ja ulkoilumahdollisuudet. Kaikenlaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on Wienissä hyvin paljon. Tuntui, ettei edes puolessa vuodessa ehtinyt nähdä kaikkea mitä olisi halunnut. Kaupunkiin olisi siis mieluusti jäänyt vielä pidemmäksikin aikaa. Järjestettyjä juhlia ja illanviettoja etenkin Erasmus-opiskelijoille oli paljon ja muutoinkin Wienin yöelämässä on monipuolista tarjontaa. Viikonloppuisin sisäänpääsymaksut saattoivat olla melko korkeita mutta viikolla useille klubeille oli edulliset sisäänpääsymaksut opiskelijoille. Haittapuolena mainittakoon, että baareissa poltettiin yleensä sisällä.

Valitsin Wienin vaihtokohteekseni myös sen keskeisen sijainnin ja Keski-Euroopan hyvien kulkuyhteyksien vuoksi. Lähimaissa ja Itävallan muissa kaupungeissa on helppo vierailla. Junayhteydet ovat kattavia, toimivia ja edullisia. Matkustelin Itävallassa muun muassa Innsbruckissa, Salzburgissa ja Grazissa sekä kävin Slovakiassa, Tsekeissä ja Unkarissa.

Matkan anti:

Pidän vaihtokokemustani erittäin antoisana. Opin itsestäni paljon tapaamalla erilaisia ihmisiä ja sopeutumalla toisenlaisiin tapoihin kuin mihin oli itse tottunut. Käsitykseni muista kulttuureista laajeni huomaamalla, miten erilaisista taustoista olevat ihmiset saattavat nähdä asioista toisen puolen kuin itse ja minkälaiset asiat ovat heille tärkeitä.

Parasta vaihdossa oli ehdottomasti uusien ystävien saaminen eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa, kielen oppiminen sekä uusien kokemuksien rikastuttama maailmankuva. Vaihdossa kaikkia yhdisti samanlainen tilanne, mikä auttoi luomaan kaverisuhteista lyhyessä ajassa hyvin läheisiä ja tuntui kuin olisimme olleet toisillemme vaihdossa puuttuva perhe.