Suvi Kattainen - 2011: Technische Universität Wien, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Suvi Kattainen
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Wien, Itävalta
Aika
13.09.2010 - 31.01.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vaihtokohdetta valitessani ensijainen kriteeri oli kieli; halusin jonnekin, missä pääsisin parantamaan sekä saksan että englannin taitojani. Wien vaikutti mukavalta sekoitukselta kulttuuria ja vehreää ympäristöä, ja lisäksi sijainti oli erinomainen matkailua ajatellen. Wienin teknillistä yliopistoa myös suositeltiin pääaineeni opiskelijoille.

Itävalta

Itävalta on rikas, turvallinen ja luonnonläheinen maa, paljolti Suomen kaltainen maa. Kulttuurishokkia siellä tuskin pääsee  kokemaan. Noin kahdeksasta miljoonasta asukkaasta kaksi miljoonaa asuu pääkaupunki Wienin alueella, joka tekee kaupungista maan kulttuurin, talouden sekä politiikan keskuksen. Toisiksi suurimmassa kaupungissa Grazissa (noin 300 000 asukasta) on myös yliopisto, jossa on Erasmus-vaihto-opiskelupaikkoja.

Itävalta sijaitsee keskellä Eurooppaa ja sieltä on hyvät yhteydet Euroopan eri maihin ja tietysti Alpeille. Vaihto-opiskelun aikana kannattaa ehdottomasti hyödyntää lyhyiden etäisyyksien tarjoama mahdollisuus matkusteluun. Itävallan naapurimaita ovat Liectenstein, Sveitsi, Italia, Slovenia, Unkari, Slovakia, Saksa ja Tsekki.

Kulttuuri

Wienissä kulttuuri on sekoitus Tunnetuinta wieniläistä kulttuuria ovat tietenkin klassinen musiikki, ooppera ja teatteri. Kulttuuritarjonta on korkealuokkaista ja opiskelijat voivat ostaa hyvin edullisia lippuja esimerkiksi oopperaan seisomapaikoille. Myös ruoka- ja kahvilakulttuuri on perinteisesti hyvin tärkeää ja omaleimaista. Kahviloissa on saatavilla runsas valikoima erilaisia kahveja. Normaali peruskahvi on wiener melange, capuccinon tyyppinen maitokahvi.

Ilmasto

Wien sijaitsee alankomaalla ja on ilmastoltaan Itävallan leudointa aluetta. Vaihtoni aikana talvella satoi jonkin verran lunta. Pakkasta oli enimmillään noin -10 astetta, ja toisaalta tammikuussa oli myös hyvin lämpimiä päiviä, jolloin lämpötila huiteli jopa +12 asteessa. Syksyllä riitti lämpimiä päiviä aina lokakuulle asti.

Järjestelyt Suomessa

Erasmus vaihtoon TU Wienissä tarvitaan yleiset hakupaperit, opintosuunnitelma sekä kielitodistus (saksa)  kielikeskuksesta. Lisäksi TU Wienin kotisivuilla on täytettävä sähköinen hakulomake.  Järjestelyt Suomessa sujuvat jouhevasti, kun noudattaa Erasmus-vaihdon ja kv-toimiston ohjeita. Työläin vaihe oli opintosuunnitelmien tekeminen, sillä vaihtoyliopistojen kotisivuilta ei ollut aina helppo löytää kurssivalikoimaa. Loppujen lopuksi opintosuunnitelmaa on luultavasti kuitenkin mahdoton täysin noudattaa, kun paikan päällä suunnittelee kursseja sopimaan aikataulullisesti hyvin yhteen.

Rahoitusta sain Aalto-yliopistolta, kuten muutkin Erasmus-vaihtoon lähtijät, ja lisäksi hain apurahaa Maa-ja vesitekniikan tuki ry:ltä sekä TKK:n vesitekniikan opetuksen kehittämisrahastosta.

Sairausvakuutusta ei Itävallassa välttämättä tarvitse, sillä EU-sairasvakuutuskortilla saa hoitoa samoin ehdoin kuin paikalliset asukkaat. Itselläni ei ollut koko vaihtoajan kattavaa matkavakuutusta, eikä sellaiselle onneksi ilmennyt tarvetta.
Käytännön asiat vaihtokohteessa

Asuminen

Hain asuntoa  paikalliselta opiskelijasuntojärjestöltä ÖAD:lta. Asuin kahden hengen solussa, jossa molemmilla oli omat huoneet. Vuokra oli 380 e/kk, joka on enemmän, kuin yksityisillä markkinoilla joutuisi maksamaan. Asunto oli siisti ja kalustettu, mutta todella ylihinnoiteltu. Lisäksi ÖAD oli hyvin yhteistyöhaluton, kun lokakuussa ilmoitin haluavani päättää sopimuksen kuukautta sovittua aiemmin, eli tammikuun lopussa. Suosittelen etsimään soluhuonetta yksityisiltä markkinoilta, mikäli vain mahdollista.

Ilmoittautuminen kouluun

Syyskuun alussa yliopistossa järjestettiin orientointi tilaisuus, jossa ohjeistettiin yliopintoon rekisteröitymisestä ja muista käytännön seikoista. Tilaisuuteen kannattaa osallistua, sillä sieltä saa selkeät ohjeet muun muassa opiskelijakortin hankkimiseen.

Julkinen liikenne

Wienin julkisen liikenteen verkko on Euroopan kattavimpia (kaupungin kokoon nähden). Metro kulkee koko päivän tihein vaihtovälein ja sillä pääsee lähes joka puolelle kaupunkia. Viikonloppuisin se kulkee myös öisin, viikolla yöliikenteestä huolehtii bussit. Opiskelijalippu lukukauden ajalle (loka-tammikuu) maksaa noin 130 euroa.Paikallinen reittiopas löytyy osoitteesta  http://www.wienerlinien.at/.

Pankkitili

Avasin pankkitilin itävaltalaiselta Erste Bankilta. Tilin avaaminen, sulkeminen ja käyttäminen on opiskelijoille ilmaista. Itävallassa maksuliikenne tapahtuu vielä paljolti käteisellä, paikallisella pankkikortilla automaateilta nostaminen on ilmaista. Erste Bankin pankkikortissa on mukana ISIC-opiskelijakortti ja QuickCard-korttiraha ominaisuus, joista molemmista oli minulle hyötyä. QuickCardille ladatulla rahalla voi maksaa koululla tulostamisesta ja asuntolassa pyykinpesusta.

Opinnot

Kurssit

TU Wien tarjoaa monilla osastoilla lähinnä saksan kielisiä kursseja. Itse opiskelin pääaineeni kursseja sekä lisäksi saksaa ja niin sanottuja soft skills-kursseja. Soft skill- kurssit ovat usein englanniksi. Kurssien valinta rippuu varmasti paljon omasta pääaineesta. Kursseja on mahdollista ottaa myös muista Wienin yliopistoista.
Itse suoritin vaihdon aikana seuraavat kurssit:
• Deutsch Intensiv Sprachkurs 4,5 op
• Deutsch Trimester Sprachkurs 4 op
• Water Quality Management 1,5 op
• Groundwater Management 3 op
• Water Resources Management 3 op
• Waste Management – excursion 1 op
• Ecology- seminar  2 op
• Team Work  3 op
• Creativity Engineering 3 op
Yhteensä 25 op.
Kursseja voi tarkastella ja niille ilmoittaudutaan TISS-järjestelmän kautta. https://tiss.tuwien.ac.at/. Lisäksi yliopistolla on käytössä sähköinen työalusta TUWEL, jota käytetään harmittavan vähän. Osalla omista kursseistani tietoa luennoiden ajankohdista, kurssivaatimuksista ja muun muassa tenttien ajankohdista oli saatavilla ainoastaan luennoilla.

Työtavat ja työmäärä

Työtavat vaihtelivat vaihtelivat paljon eri kurssien välillä. Osa kursseista oli tavallisia luennoitavia, tentillä suoritettavia kursseja ja osassa taas suorituksen muodosti tutkielma ja sen esittely. Työmäärä oli vieraalla kielellä opiskelusta huolimatta vähäisempää kuin TKK:lla, mutta se varmasti riippuu paljon valituista kursseista ja osastosta.

Tentit

Tentit ovat usein suullisia, joista osa professoreista päästää vaihto-opiskelijat hyvin helposti läpi. Kirjalliset tentit kestävät yleisesti vain 1-2 tuntia, jolloin vastausnopeus on yksi opiskelijoilta vaadittavista ominaisuuksista.

Saksan opiskelu

TU Wien järjestää vaihto-opiskelijoilla kaksi maksullista saksan kurssia. Toinen järjestetään intensiivikurssina syyskuussa ennen lukukauden alkamista ja toinen lukukauden aikana (tunteja kaksi kertaa viikossa). Maksuttomia kursseja oli saatavilla vain yksi (Techical German), jonne kaikki halukkaat eivät mahtuneet. Ilmoittautumisessa tulee siis olla nopea. Intensiivikurssilla tutustuu mukavasti muihin vaihtareihin, mutta lukukauden ajalle on saatavilla myös edullisempia kursseja, esimerkiksi muilta yliopistoilta.

Muuta

SOS-Programm

TU-Wien järjestää syyskuussa vaihto-opiskelijoille tarkoitetun kaksi viikkoa kestävän tutustumiskurssin, jossa tutustutaan Wieniin, sen nähtävyyksiin ja tehdään kaksi kokopäivän retkeä Wienin ulkopuolelle. Kurssi maksoi 140 euroa, mutta oli ehdottomasti hintansa arvoinen, sillä tarjotun ohjelman pääsyliput ja kuljetukset olisivat tulleet itse järjestettyinä varmasti kalliimmiksi. Kurssi järjestettiin iltapäivisin aamupäivän saksankurssin jälkeen ja siellä tutustui helposti muihin vaihto-opiskelijoihin ja Wieniin.

Buddy Network

Buddy network on ESN-järjestön alainen TU Wienin opiskelijoiden johtama järjestö, jonka pyrkimyksenä on edistää vaihto-opiskelijoiden sosiaalisia kontakteja. Se tarjoaa säännöllisesti erilaisia tapahtumia, joissa on hyvä mahdollisuus tavata muita vaihto-opiskelijoita. Talvilukukauden 2010/2011 aikana järjestettiin lisäksi myös retket muun muassa Budabestiin ja Prahaan. Järjestö tarjoaa jokaiselle vaihto-opiskelijalla ”buddyn”, jolta voi pyytää apua kaikkiin käytännön ongelmiin ja jonka avulla voi yrittää luoda kontakteja paikallisiin opiskelijoihin.

Urheilu

Urheiluakatemia USI Wien järjestää opiskelijoille kohtuuhintaisia liikuntakursseja todella kattavalla valikoimalla. Kurssitarjonta löytyy osoitteesta http://www.univie.ac.at/USI-Wien/. Itse kävin Wienin kaupungin omistamalla edullisella kuntosalilla, joita on muutama eri puolilla Wieniä. 10 kerran kortti maksoi 22 euroa. Kaupungilta löytyy myös julkisia uimaloita.