Taina Tervahauta - 2008: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Taina Tervahauta
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
14.01.2008 - 10.05.2008
Vaihto-ohjelma


Opiskelen Tampereen Teknillisessä Yliopistossa Ympäristötekniikan osastolla. Aloitin opinnot syksyllä 2003. Pääaineena opiskelen vesi- ja jätehuoltotekniikkaa ja sivuaineina teollisuustaloutta ja yhdyskuntatekniikkaa. Vaihtoon lähteminen ei ollut minulle pitkäaikainen haave, vaan idea joka nousi esiin kavereiden puuhastellessa pitkin poikin maailmaa. Miksi en minäkin? Ja tämä ajatushan on ollut sellainen, jota en ole hetkeäkään katunut!

Halusin lähteä vaihtoon johonkin, joka olisi mahdollisimman kaukana Suomen kylmyydestä. Halusin myös tutustua uudenlaiseen kulttuuriin ja nähdä maailmaa siinä sivussa. Oivaksi paikaksi osoittautui Singapore. Toimiva paikka ensikertalaiselle tutustua Kaakkois-Aasiaan ja englannilla pärjäisi joka tilanteessa. Singaporesta löytyi myös kansainvälisesti arvostettu yliopisto, jossa pääsisi haistelemaan ison maailman tuulia.

Hain kevääksi 2008 National University of Singapore:en. Kevätlukukausi alkoi 14.1 ja päättyi 9.5. Hakupaperit lähetin jo edellisenä keväänä, mutta hyväksyntää vaihto-opiskelijaksi sai odotella talven alkuun asti. Kevätlukukaudeksi asuntoa haettiin syksyllä ja pääsin asumaan muiden vaihto-opiskelijoiden tapaan suurimpaan opiskelija-asuntokompleksiin kampusalueella. Kaikki asiat olivat siis suomesta käsin hoidettu ja vaihtojakso oli valmis alkamaan.

Saapuminen Singaporeen oli kuin uuteen maailmaan laskeutuminen. En ollut aikaisemmin käynyt Euroopan ulkopuolella ja trooppinen ilmasto tuntui ihanan eksoottiselta. Singaporen kova ihmisvilinä sai myös aluksi hämilleen. Metrossa pohjoismaiset piirteet saivat paljon huomiota. Singapore on kuitenkin ihmisten ulkonäköä ja ilmastoa lukuun ottamatta hyvin länsimäinen. Singaporelaiset ovat omaksuneet länsimaisen elämäntavan kovan työtahdin ja korkean elintason muodossa. Amerikkalaisen elämäntavan ihannointi on myös joskus silmiinpistävää. Uskonnot, kuten mm. buddhalaisuus, hindulaisuus ja taolaisuus pitävät kuitenkin vielä Singaporen Aasian kartalla.

Länsimainen kova työtahti edellyttää kovaa opiskelutahtia yliopistossa. Tämä oli hyvin selkeä piirre myös National University:ssä. Paikallisten opiskelijoiden aikataulun täyttivät lähes ainoastaan koulutehtävät ja tenttiviikon lähestyessä opiskelijat lukivat 24 tuntia vuorokaudessa nukahtaen välillä kirjojensa päälle. Kovan kilpailun pystyi hyvin aistimaan yliopiston käytävillä. Monet opiskelijat olivat aivan uupuneita työmäärän alla. Monet meistä vaihto-opiskelijoista pystyivät ottamaan kuitenkin rennommin ja suorittamaan inhimillisemmän määrän kursseja.

Itse halusin kokeilla opiskella muitakin asioita kuin pelkästään omaan tutkintoon kuuluvia. Olihan tämä ainutkertainen tilaisuus saada uudenlaisia kokemuksia elämään. Ensimmäisenä kurssina suoritin Biophysical Environment of Singapore, joka käsitteli Singaporen biofyysistä ympäristöä kallioperästä rannikkoalueen koralleihin. Kurssi oli mielenkiintoinen perehdytys Singaporen ympäristöön ja siihen, millä tavalla ympäristöasioihin piti suhtautua niillä leveysasteilla. Toisena kurssina suoritin Contemporary Social Issues in Singapore, jossa tutustuttiin vallitseviin yhteiskunnallisiin ongelmiin Singaporessa. Kurssi oli mielenkiintoinen katsaus Singaporen väestöön ja sen mielenmaailmaan. Kolmantena kurssina suoritin Water Science and Technology, jossa käsiteltiin vesikemiaa ja vesihuoltoa. Kurssilla perehdyttiin Singaporen vesihuoltoon ja uuteen vesiteknologiaan.

Koin saavani kursseilta kokonaisvaltaisen käsityksen Singaporesta, sen ympäristöstä ja ihmisistä. Oli myös mielenkiintoista tutustua Singaporen vesihuollon tilanteeseen ja uuteen vesiteknologiaan. Singapore on lähes täysin riippuvainen Malesiasta ja Indonesiasta veden hankinnassa ja tämän takia on otettu käyttöön vedenkäsittelymenetelmä, joka tekee jätevedestä juomakelpoista erilaisten membraanien ja uv-desinfioinnin avulla. Kävin tutustumassa niin kutsuttuun NeWater –vedenkäsittelylaitokseen, jossa pääsi konkreettisesti katsomaan vedenkäsittelyyn käytettyjä menetelmiä. NeWater –veden lisäksi Singaporeen suunnitellaan suurta makean veden allasta, joka erotetaan merivedestä massiivisella, automaattisesti toimivalla padolla ja joka toimisi ydinkeskustassa virkistyskäytössä ja juomaveden lähteenä. Tällä tavoin Singapore olisi enemmän omavarainen vedenhankinnassa.

Puoli vuotta Singaporessa kului kuin siivillä ja jälkikäteen ajateltuna kokonaisesta vuodesta olisi saanut enemmän irti. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen vaihtojaksooni ja sain paljon uusia kokemuksia, joista Suomessa olisin voinut vain haaveilla. Parasta antia olivat useat matkat ympäri Kaakkois-Aasiaa ja uudet ystävät monista eri kulttuureista. Matkailu todellakin avartaa ja antaa uusia näkökulmia niin opiskeluun kuin muuhunkin elämään.

Tampereella, 31.8.2008
Taina Tervahauta