Tapio Hartikainen - 2002: Stuttgartin yliopisto, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tapio Hartikainen
Koulu
Tampereen teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Stuttgartin yliopisto, Saksa
Aika
05.03.2002 - 15.07.2002
Vaihto-ohjelma


Vaihtoon lähtö

Maaliskuun alussa, kun Suomessa pääsi vielä hyvin kevät hangilla hiihtelemään alkoi matkani kohti lähes täysin "tuntematonta" yliopistoa, josta tietoa olin saanut lähinnä vain internetin välityksellä.

Stuttgartissa minua odotti aivan erilainen sää kuin kotimaassa. Aurinko paistoi todella kuumasti ja villapaita vaihtui hetkessä t-paitaan sekä farkut shortseihin koneesta kentälle päästyäni. Lämpöä oli tuolloin selvästi yli hellerajan.

Aineopiskelut

Varsinainen kesälukukausi pääsi vihdoin käyntiin huhtikuun alussa, johon mennessä olin jo valinnut itseäni kiinnostavia opintoja lähinnä ympäristösuojelutekniikan piiristä. Opiskelin lähinnä samoja kursseja, joita olin Suomessa aiemmin lukenut, jotta aiheet aihepiirit eivät kävisi kielen takia liian vaikeiksi. 

Kävin yhteensä seitsemällä kurssilla, joista kolme oli kielten kursseja ja neljä ympäristö- sekä liikennetekniikan kursseja. 

Tarkoituksenani oli kasvattaa saksan kielen ammattisanastoani, saada yleinen kuva ympäristönsuojelusta Saksassa, sekä uudenlaisen näkökulman saaminen Suomen ympäristöasioihin.

Stuttgart

Stuttgart sijaitsee Etelä-Saksassa Baden-Württembergin osavaltiossa. Asukkaita kaupungissa on noin 540 tuhatta, mutta kun kaikki Stuttgartia ympäröivät kaupungit laskee yhteen on alueella pitkälti päälle miljoona ihmistä.

Stuttgartin vauraus perustuu pitkälti sen tarjoamiin korkean teknologian työpaikkoihin, kuten Saksan johtavien autonvalmistajien tehtaisiin. Työpaikkojen runsaudesta johtuen on kaupungin työttömyys aste varsin pieni noin 2,5 prosenttia.

Korkean teknologian ohessa Stuttgartin läpi virtaava Neckar tarjoaa oivat olosuhteet viininviljelylle, joten aivan kaupungin reunoilta ja itse kaupungin ydinkeskustassakin näkee viininviljelystä.

Stuttgart sijaitsee korkeiden kukkuloiden ympäröimänä ja tämän johdosta voi ilman laatu olla varsinkin kuumia kesäpäivinä suhteellisen huono.

Stuttgartin sijainti ja sieltä lähtevät hyvät rautatieyhteydet takaavat liikkumisen helppouden Saksaa ympäröiviin valtioihin ja Välimeren maihin.

Käsitykseni saksalaisista ennen ja nyt

Suomalaisiin opiskelijoihin verrattuna saksalaiset opiskelijat olivatkin kovempia tekemään töitä opintojensa eteen, mikä suurelta osin johtuu siitä, että opintojen kontrollointi oli kovaa ja heikosti pärjänneet "potkittiin" pois yliopistosta.
Täsmällisyys ei ollut kovin kummoista, mutta asioiden suunnitelmallisuus oli kyllä saksalaisten mieleen ja joitakin asioita tehtiin lähes minuuttiaikataululla.

Kiitokset Maa- ja vesitekniikan Tuki Ry:lle

Lopuksi haluan vielä kiittää Maa- ja vesitekniikan Tuki RY:tä siitä, että sain mahdollisuuden lähteä vaihtoon ja saada paljon uusia kokemuksia, sekä uusia kavereita.Sydämellisesti kiitos!

Kaikkien tämän kertomuksen lukioille ja vaihto-opiskelua suunnitteleville haluan vielä korostaa, että vaihto kannattaa aina. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun huomaa, että oppii pärjäämään vieraassa maassa kielellä, jota ei koskaan ole puhunut.