Teemu Mikkola - 2003: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Teemu Mikkola
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Saksa
Aika
01.09.2002 - 31.03.2003
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vietin puoli vuotta Saksan Aachenissa Erasmus-opiskelijavaihdossa ajalla 1.9.2002-31.3.2003. Opiskelin Rheinisch-Westfälische Technische Hochschulessa pääasiassa prosessitekniikan osastolla.

Aachen on 260 000 asukkaan miellyttävä kaupunki Belgian, Hollannin ja Saksan rajojen tuntumassa. Korkeakoulu on yksi Euroopan merkittävimpiä teknisen alan korkeakouluja. Koulussa oli opiskelijoita likimain 30 000, joista vaihto-opiskelijoita kymmenisen prosenttia. Tunnelma olikin todella kansainvälinen niin koulussa kuin vapaa-aikana.

Asuminen Saksassa ei oleellisesti eronnut Suomessa asumisesta. Vuokrataso Saksassa oli asunnosta riippuen hieman Suomea halvempi, muutoin hintataso oli selvästi Suomea matalampi. Tarjouksia seuraamalla saattoikin tehdä todellisia löytöjä.

Aachenin ilmasto oli sateista, mutta kaunista. Mannermainen meri-ilmasto oli kesällä lämmin ja talvella pakkasta oli muutama aste, lunta ainoastaan hieman vuoden vaihteessa. Ihmiset olivat ystävällisiä ja iloisia, tyypilliseen keski-eurooppalaiseen tapaan. Myös Aachenin historia ja nähtävyydet tarjosivat mielenkiintoisia kokemuksia.

Opiskelu RWTH:ssa poikkesi suomalaisesta tyylistä luentojen ollessa interaktiivisia, jolloin luennoille ei ollut asiaa valmistautumatta. Opetus korkeakoululla oli tasokasta ja opetusvälineet olivat ajanmukaisia. Ulkomaalaisiin opiskelijoihin suhtauduttiin positiivisesti ja heitä kannustettiin tulemaan mukaan opiskeluelämän pyörteisiin. Saksalainen opiskelu oli hieman suomalaista poikkeavaa, johtuen pidemmistä lukukausista.

Vapaa-aikana Aachen tarjosi monipuoliset mahdollisuudet niin urheilun kuin kulttuurin saralla. Opiskelijajärjestöt järjestivät bileitä ja runsaasti erilaisia tapahtumia erityisesti vaihto-opiskelijoille, sen vuoksi opiskelijatoimintaan mukaan lähteminen ei ollut vaikeaa.

Matkustaminen Keski-Euroopassa oli pääasiassa joustavaa ja edullista, koska kilpailua oli paljon ja matkustajamäärät olivat suuria. Suhteelliset etäisyydet olivat lyhyempiä kuin Suomessa, jolloin päivän aikana saattoi pyörähtää esimerkiksi Amsterdamissa tai jossain muussa suurkaupungissa.

Vaihto tarjosi mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua Eurooppalaiseen huippukorkeakouluun ja samalla hieman matkustella ja tutustua Euroopan kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Kansainvälisyys oli monessa suhteessa eduksi ja vaihdon jälkeen muistoihin on jäänyt vain positiivinen kuva koko seikkailusta.

Kiitos Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle taloudellisesta tuesta.
Teemu Mikkola