Terhi Mikkonen - 2002: Kungliga Tekniska Högskolan, Ruotsi

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Terhi Mikkonen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Kungliga Tekniska Högskolan, Ruotsi
Aika
02.09.2002 - 19.12.2002
Vaihto-ohjelma
Nordtek


Opiskelen Teknillisessä Korkeakoulussa rakennus- ja ympäristötekniikan osastolla neljättä vuotta. Pääaineenani on pohjarakennus- ja maamekaniikka, sivuaineenani tietekniikka. Vietin syyslukukauden 2002 vaihto-opiskelijana Ruotsissa, Tukholmassa, Kungliga Tekniska Högskolanissa (KTH).

Opiskelu KTH:lla oli samantyylistä kuin Suomessa, mutta kurssit olivat laajempia (keskimäärin 5 opintoviikkoa) ja näin ollen kerralla luettiin vain paria kurssia. Syyslukukausi jakautui kahteen periodiin. Osa kursseista kesti vain yhden periodin, osa kaksi. Opiskelin rautatietekniikkaa, vesirakennusta ja ruotsia. Rautatiekurssi (Järnvägsteknik och spårfordon, 6 opintoviikkoa) oli yhdistelmä rautateihin liittyvää konetekniikkaa, elektroniikkaa ja rakennustekniikkaa. Kurssi oli mielenkiintoinen ja opettajat tosi hyviä, mutta se käsitteli aika paljon konetekniikkaa eikä ollut välttämättä minulle paras mahdollinen. Kurssi sisälsi 2 tenttiä ja projektityön. Vesirakennuksen kurssi (Vattenbyggnad, 5 ov) koostui luennoista, laskuharjoituksista ja tentistä. Laskuharjoituksissa laskettiin paikan päällä laskuja ja professori kiersi luokassa neuvomassa. Kurssin lopussa jokaisen oppilaan tuli käydä professorin luona selittämässä miten oli laskut laskenut. Ruotsin kurssini (Swedish intermediate, 4 ov) oli tasoltaan aika helppo. Ruotsin kurssi oli kuitenkin siinä mielessä kiva, että siellä tutustui muihin vaihtareihin.

Vapaa-aika oli hauskaa ja sitä oli paljon enemmän kuin Suomessa. Mielestäni opiskelijaelämä Tukholmassa oli yllättävän hiljaista. Ruotsalaiset kertoivat että opiskelijaelämä on vilkkaampaa pienemmillä paikkakunnilla, joissa ei ole niin paljoa itse kaupungin tarjoamia virikkeitä. Vaihto-oppilaille oli järjestetty koulun puolesta aika vähän toimintaa. Toiminta oli lähinnä oman ja kavereiden aktiivisuuden varassa, jota onneksi riitti.

Asunnon sain KTH:n kautta. Asuin alivuokralla suomalaisen naisen luona noin puolen tunnin metromatkan päässä koululta. Asuntoni oli kiva, mutta olisi ollut mukava saada kämppäkavereita. Asuntopula on Tukholmassa valtava, mutta en kuullut että kukaan vaihtari olisi jäänyt ilman asuntoa. Osa asunnoista tosin sijaitsi aika kaukana koulusta. Suurin osa vaihtareista asui Tukholman yliopiston vieressä ”Lappiksessa”, jossa järjestettiin myös paljon bileitä.

Olen erittäin tyytyväinen vaihto-opiskelusyksyyni. Asiat sujuivat hyvin eikä suurempia käytännön ongelmia tullut. Ruotsia en oppinut niin hyvin kuin olin olettanut ja toivonut. Syynä on se, että muiden vaihtareiden kanssa puhuttiin englantia. Erityisesti ruotsalaisten puheen ymmärtäminen oli aluksi tosi vaikeaa. Molemmat kurssini olivat ruotsiksi, sekä luennot että oppimateriaali, joka oli tosi hyvä. Ruotsiksi lukeminen oli helpompaa kuin luulin. Luennoilla en ymmärtänyt läheskään kaikkea, mutta lukeminen sujui aika vaivattomasti. Suorittamiini opintoihin olen tyytyväinen, uskon että opin sellaisia asioita joista on hyötyä tulevaisuudessa.

Suosittelen kaikille Ruotsia vaihtokohteena, siellä on kivaa!