Thomas Banafa - 2011: Universidade Federal da Bahia-Escola Politécnica, Brasilia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Thomas Banafa
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Universidade Federal da Bahia-Escola Politécnica, Brasilia
Aika
01.02.2011 - 31.12.2011
Vaihto-ohjelma
Freemover


Vaihtokohde

Universidade Federal da Bahia (UFBA) sijaitsee Salvadorissa, joka on Brasilian koillisrannikolla sijaitseva Bahian osavaltion pääkaupunki. Kiinnostukseni lähteä Brasiliaan vaihtoon heräsi portugalin opintojen myötä. Salvadorin valitsin sen eksoottisuuden takia, sillä halusin viettää vuoden paikassa, jota en entuudestaan tuntenut ja jonne ei tulisi lähdettyä turistina.

Lukuvuosi alkaa helmi-maaliskuussa ja päättyy joulukuussa, ja kuukauden talviloma on yleensä heinä-elokuussa. Tarkat päivämäärät on kuitenkin hyvä varmistaa yliopistolta

Hakuprosessi

Hakuprosessin aloitin lähettämällä sähköpostia vaihtoyliopiston kv-toimistoon (Assessoria de Assuntos Internacionais, AAI). Ensimmäisen postin lähetin englanniksi, ja vastauksen saaminen kesti noin puolitoista kuukautta. Vastauksena tuli hakulomake ja lista tarvittavista liitteistä. Lista ja lomakkeet ovat nykyään saatavilla suoraan toimiston sivuilta, joskin tiedot poikkeavat hieman portugalinkielisten ja englanninkielisten sivujen välillä.

Hakulomakkeen lisäksi ainakin seuraavat liitteet kannattaa hankkia:
• Todistus opiskelijastatuksesta englanniksi kanslian leimalla
• Letter of motivation portugaliksi
• Kopiot mahdollisista tutkintotodistuksista
• Opintorekisteriote portugaliksi käännettynä (voit kääntää itse)
• Kopio opiskelijakortista
• Lääkärintodistus, joka on todistettu oikeaksi sekä suomalaisella notaarilla että Brasilian suurlähetystössä
• Passikopio
• Passikuva (värillinen)
• Kopio matkavakuutuskirjasta
• Suosituskirje professorilta
• Kielitodistus portugalinopettajalta

Tämän lisäksi sivuilla pyydetään Celpe-Bras-kielitodistusta. Kyseinen kielikoe järjestetään kaksi kertaa vuodessa, yleensä huhti- ja lokakuussa, eikä sitä voi suorittaa Suomessa. Itse en sitä hakuvaiheessa kuitenkaan tarvinnut, vaan suoritin ko. kokeen paikan päällä pari kuukautta saapumiseni jälkeen.

Lista liitteistä on pitkä, ja kaikkien hankkimiseen minulta kului aikaa noin puolitoista kuukautta. Mainittakoon, että saavuttuani Brasiliaan ja hoitaessani rekisteröitymistä kv-toimistossa paikallinen koordinaattori naureskeli ja sanoi minun olevan liian järjestelmällinen. Tästä voisi päätellä, että pienempikin liitenivaska olisi riittänyt. Joka tapauksessa kannattaa varautua, että yhteydenpito voi olla tahmeaa, hidasta ja välillä hyvinkin hämmentävää. Portugalinkielen taidosta on paljon apua.
Saatuani myönteisen päätöksen hankin opiskelijaviisumin Helsingin Brasilian suurlähetystön kautta. Ajankohtaiset vaatimukset kannattaa tarkistaa suurlähetystön sivuilta.

Kalleimmat yksittäiset kulut ovat matkat ja matkavakuutus. Mikäli lentolipun ostaa hyvissä ajoin, voi meno-paluun saada noin tuhannella eurolla. Itse ostin pelkän menolipun Kilroyn kautta hintaan 430€. Paluulipusta jouduin maksamaan huomattavasti enemmän, sillä tammikuussa on Brasiliassa sesonkiaika, ja matkustaminen on kallista. Matkavakuutuksen lisäkuukaudet maksoivat yhteensä n. 500€.

Rahoituksen hoidin Freemover-stipendin sekä MVTT:n, RIL:in ja Vesitekniikan opetuksen kehittämisrahaston apurahojen turvin. Tämän lisäksi nostin koko ajalta opintotukea. Nämä rahat riittivät olemiseen ja asumiseen varsin hyvin, sillä opiskelusta valtiollisessa yliopistossa ei tarvinnut maksaa.

Rokotustarpeet ja reseptit hoidin YTHS:n kautta.

Käytännön järjestelyt

Asunnon löytäminen ensi alkuun voi olla hankalaa, jos ei puhu portugalia eikä tunne kaupungista ketään. Raportin loppuun olen kerännyt joitakin hyödyllisiä linkkejä liittyen asunnon etsimiseen. Brasiliassa on tavallista, että nuoret asuvat vanhempiensa luona koko opiskeluajan, joten helpointa on yrittää löytää kämppis aluksi muista vaihto-opiskelijoista. Kielen oppimisen kannalta on kuitenkin järkevämpää asua paikallisen kanssa. Hintatason tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä ei ole tavatonta, että ulkomaisille on aivan toisenlaiset vuokrahinnat kuin paikallisille.

Yliopistolla on terveydenhuoltojärjestelmä, johon en kuitenkaan ensimmäistä käyntiä enempää tutustunut. Osaksi johtuen siitä, että portugalintaitoni oli alussa melko heikko ja myös siksi, että terveydenhoitaja pyysi rokotuskorttiani, joka olin jättänyt Suomeen.

IT-tunnusten hankkiminen onnistuu paikasta nimeltä CPD (Centro de Processamento de Dados). Yleisesti ottaen IT-palvelut UFBA:ssa ovat hyvin heikot, joten suosittelen ehdottomasti käyttämään omaa kannettavaa tietokonetta.

Brasilian hintataso ei ole kovin alhainen, ja esimerkiksi elektroniikka on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa, joten oma kamera mukaan. Asuntojen vuokrat vaihtelevat paljon riippuen sijainnista, rakennuksen tasosta ja tuntemistasi ihmisistä. Yhden huoneen vuokra hyvällä sijainnilla oli 300-500 realia vuonna 2011, mutta jo tuhannella realilla (n. 450€) sai kaksion merinäköalalla rannan läheltä. Suosittelen etsimään asuntoja seuraavista kaupunginosista: Barra (hyvä ranta ja hyvät kulkuyhteydet), Rio Vermelho (yöelämää), Ondina (hyvä asuinalue), Vitoria ja Campo Grande (hyvät kulkuyhteydet ja halvemmat ravintolat).

Opiskelijahintaista bussikorttia vaihto-opiskelijat eivät saa hankittua, joten 2,50 realia maksavat kertaliput muodostavat aikamoisen potin. Bussilla matkustaminen on epämukavaa ja epävarmaa. Paras tapa löytää oikeaan paikkaan on kysyä neuvoa muilta ihmisiltä ja varmistaa kuskilta tai rahastajalta, että bussi VARMASTI menee oikeaan paikkaan. Toisaalta itse tutustuin kaupunkiin varsin hyvin monen vahinkoreissun kautta.

Kaksi tärkeää rekisteröitymistä yliopiston lisäksi ovat (i) rekisteröityminen Policia Federalille (PF) ja (ii) CPF-numeron hankkiminen. Ensimmäinen tulee hoitaa kuukauden kuluessa maahan saapumisesta, mutta suosittelen hoitamaan sen mahdollisimman nopeasti, sillä ensimmäisellä yrityksellä saattaa tulla hukkareissu. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat liput ja laput mukana. Listan tarvittavista liitteistä ja ennalta hoidettavista toimenpiteistä saa PF:n sivuilta (linkki raportin lopussa). Toimipiste sijaitsee lentokentällä, joka sijaitsee n. 30 kilometrin päässä yliopistosta. Mikäli mahdollista, ota mukaan portugalia hyvin puhuva kaveri. Rekisteröitymisen jälkeen on mahdollista saada muovinen ulkomaalaisille tarkoitettu henkilöllisyyskortti, jonka toimitus kestää yhdestä kuuteen kuukauteen riippuen keneltä kysyy. Ilmoitusta sen saapumisesta ei tule, joten tilaisuuden sattuessa kannattaa piipahtaa kentällä kysymässä.

Brasiliassa pitää aina olla mukana jonkinlainen henkilöllisyystodistus. Kuljetin mukanani passikopioita, mutta huomasin suomalaisen ajokortin käyvän henkilöllisyystodistuksesta varsin hyvin esimerkiksi yökerhojen ovimiehille. Suosittelen ottamaan passista, viisumista ja passin saapumisleimasta muutaman värikopion. Kopiot voi todistaa oikeaksi notaarilla (cartório), jossa käymiseen kannattaa varata ainakin muutama tunti.

CPF-numero (Cadastro de Pessoas Físicas) on eräänlainen verotusnumero, jota tarvitaan lähes kaikkeen; tärkeimpänä matkapuhelinliittymän hankkimiseen. CPF-numeron hankkimista varten pitää olla henkilöllisyystodistus ja todistus asuinpaikasta (kaasu- tai puhelinlasku, vuokrasopimus tms.), jossa ilmenee vaikka passin numero tai muu henkilöllisyystodistuksessa oleva tunnistenumero. CPF:n saa hankittua Receita Federalista, joka sijaitsee lähellä isoa Salvador Shopping –ostoskeskusta.

Opinnot

Suoritin kahden lukuvuoden aikana yhteensä seitsemän kurssia, jotka sisälsivät veden ja jäteveden puhdistusta, biologiaa ja hieman lainsäädäntöä. Escola Politécnican loppupään kurssit soveltuvat hyvin maisteriopiskelijalle, vaikka paikalliset kurssit kuuluvatkin alempaan tutkintoon. Toiselle lukuvuodelle sain valittua myös maisteriohjelmasta yhden kurssin, mutta sitä varten piti anoa erikseen lupa ohjelman kurssikoordinaattorilta.

Opintosuunnitelma pitää haettaessa tehdä etukäteen, mutta todennäköisesti kurssitarjonta on muuttunut lukuvuoden alkaessa. Kurssivalintoja voi kuitenkin vielä muuttaa samalla, kun rekisteröityy yliopiston kv-toimistoon.

Opiskelu UFBA:ssa on lukiomaisempaa kuin suomalaisessa yliopistossa: tunneilla on läsnäololista, ja liialliset poissaolot johtavat suorituksen hylkäämiseen. Opettajien ja opiskelijoiden kanssakäyminen on myös tuttavallisempaa, mikä ilmenee aktiivisena keskusteluna luentojen aikana. Epävarmuuteen, muutoksiin ja myöhästelyyn kannattaa tottua: yksikään alustava deadline, tenttipäivä tai sovittu tapaaminen ei toteutunut koko vuoden aikana; opiskelu voikin välillä tuntua hieman turhauttavalta.

Kurssien työmäärä on ilmoitettu opinto-oppaassa tunteina, jotka kuitenkin vastaavat vain luentosalissa vietettyä aikaa, joten todellinen työmäärä on huomattavasti suurempi. Paikalliset opiskelijat suorittavat lukukauden aikana viidestä kuuteen kurssiin, mutta neljä kurssia takaa jo riittävästi tekemistä, sillä kaikki opetus on portugaliksi.

Hyväksytin vaihto-opintosuunnitelmani alustavasti oman osastoni professorilla ennen lähtöä, ja raportin kirjoitushetkellä kurssit eivät olleet vielä kirjatutuneet Oodiin.

Muuta

Salvador on yksi Brasilian suurimmista kaupungeista, mutta on esimerkiksi Rio de Janeiroon tai São Pauloon verrattuna hyvin kehittymätön. Katukuvaan ja vapaa-ajan toimintoihin vaikuttaa voimakkaasti afrobrasilialainen kulttuuri: parhaimpana esimerkkinä on historiallisen keskustan, Pelourinhon, joka tiistaiset katujuhlat. Päivisin vapaa-aikaa voi viettää useilla rannoilla, jotka tosin sateen jälkeen saattavat olla hieman likaiset. Iltatapahtumia riittää lähes jokaiselle päivälle maanantaita lukuun ottamatta. Myöhään iltaisin kuitenkin kannattaa välttää hiljaisia alueita. Vaikka Salvador on tilastojen mukaan yksi Brasilian väkivaltaisimmista kaupungeista, on siellä mahdollista elää turvallisesti, jos käyttäytyy fiksusti.

Suosittelen tutustumaan paikalliseen CouchSurfing-yhteisöön; viikottaisten tapaamisten lisäksi he järjestävät erilaisia tapahtumia veneretkistä naamiaisjuhliin. Vaihtovuoteni parhaat kaverini tapasinkin tämän yhteisön kautta.

Nykyaikainen capoeira on lähtöisin Salvadorista, josta edelleen löytyy useita kouluja ja ryhmiä. Turistit tosin joutuvat maksamaan kovan hinnan yksittäisistä tunneista, joten suosittelen kyselemään esimerkiksi jo suomalaisilta capoeiran harrastajilta heidän suosituksia tai mahdollisia kontakteja. Yliopistolla on myös omia harrasteryhmiä, joihin en tosin tutustunut.

Matkustaminen Brasiliassa kannattaa; jokaisella osavaltiolla ja kaupungilla on ominaispiirteensä. Lentolippujen hinnat vaihtelevat suuresti sesongin mukaan, ja kärkkymällä hyvä tarjouksia voi meno-paluulipun toiselle puolelle maata saada parhaimmassa tapauksessa muutamalla kympillä. Bussilla matkustaminen tosin kannattaa, jos on menossa lähelle eli korkeintaan kahdentoista tunnin päähän. Pelkästään Bahian osavaltiossa riittää näkemistä, joten ei tarvitse surkutella, mikäli ei pääse käymään Amatsonin sademetsässä.

Kulttuurieroissa riittää ihmettelemistä loppuun asti: ihmissuhteet, hyvät ja huonot käytöstavat ja keskustelut eroavat suomalaisten tottumuksista varsin monessa suhteessa. Alkuun kaikki on ihmeellistä, kivaa ja hauskaa. Parin kuukauden kuluttua luultavasti alkaa ahdistaa, mutta olo tasoittuu pian. Suosittelen menemään vaihtoon koko lukuvuodeksi, sillä kuusi kuukautta on liian lyhyt aika oppia tuntemaan kieltä, kulttuuria ja ihmisiä.

Matkassa pitää aina muistaa kärsivällisyys, sillä suomalaisen näkökulmasta ”asiat ei vaan toimi”, ja välillä kaikki saattaa tuntua turhauttavalta. Vertaistukea on hyvä hakea muista vaihto-opiskelijoista, jos liian erilainen meno alkaa ärsyttää tai ahdistaa. Yhteen vuoteen mahtui kaikenlaista kokemuksia, joista suurin osa oli ehdottoman myönteisiä. Vaikka itse järjestetty vaihto on omalla tavallaan hyppy tuntemattomaan, niin sen aikana oppii paljon itsestään ja asioiden hoitamisesta vieraassa ja tuntemattomassa ympäristössä. Kaikesta kannattaa aina kysyä, sillä tarpeellista tietoa ei aina löydy kätevästi netistä, eikä sitä kukaan välttämättä kerro. Viimeinen vinkki: helmi- tai maaliskuussa järjestettävää karnevaalia ei kannata jättää välistä.

Linkit
Yliopisto:  https://www.ufba.br/
Kv-toimisto:  http://www.aai.ufba.br/
Kurssitarjonta: http://www.supac.ufba.br
Policia Federal: http://www.dpf.gov.br/
Brasilian lähetystö: http://brazil.fi/brazil/
Asuntolinkit:  http://www.easyquarto.com.br/
  http://www.salvadordaly.com.br/