Tiia Vento - 2011: Delft University of Technology, Hollanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tiia Vento
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
Delft University of Technology, Hollanti
Aika
21.08.2010 - 28.01.2011
Vaihto-ohjelma


Vietin syyslukukauden 2010 vaihdossa Alankomaissa, Delftin teknillisessä korkeakoulussa. Hain TU Delftiin vaihtoon koska sen vesitekniikan osastolla on kova kansainvälinen maine ja itse yliopistokin kuuluu teknillisten yliopistojen kärkikaartiin Euroopassa. Päätökseen vaikutti myös se, että halusin opiskella Euroopassa englannin kielellä. Vaihtopuolivuotinen tarjosi paljon elämyksiä, joista olen hyvin kiitollinen. Opin uusia asioita sekä vesitekniikasta että itsestäni. Ikävöin Delftin kapeita punatiilikatuja ja kanaaleja ja luentojen välissä vietettyjä kahvitaukokeskusteluja. Jään kaipaamaan myös pyöräilyn helppoutta, aikataulussa pysyviä junia ja tietenkin hollantilaisia vohveleita, stroopwafelseja.

Saapuminen TU Delftiin tuntui vaivattomalta, yliopistoon otetaan vuosittain noin 800 uutta kansainvälistä maisteri- ja vaihto-opiskelijaa ja järjestelyt olivat sen mukaiset. Lukukauden alussa järjestettiin paljon erilaisia aktiviteetteja, joihin osallistuin ahkerasti. Ensimmäisinä päivinä solmitut ystävyyssuhteet kantoivat läpi koko lukukauden ja toivottavasti vielä läpi koko elämän. Tähän liittyen erikoismaininta lilalle Gazelle-polkupyörälleni, joka uskollisesti kuljetti minua ympäri Delftiä hajoamatta kertaakaan.

Aina kaikki ei kuitenkaan sujunut niin kuin tanssi ja kanaalimaan byrokratian määrä yllätti, varsinkin alussa. Esimerkiksi pankkitilin avaamisessa meni melkein kuukausi ja papereita tarvittiin vaikka kuinka paljon (pankki vielä unohti mainita, että tili suljetaan, jos en kolmen kuukauden kuluessa toimita kunnan antamaa henkilötunnusta heille, hups!).  Ensimmäinen jos toinenkin kuukausi meni asettuessa, mutta nopeasti kuitenkin oppi parhaat pyöräilyreitit ja halvimmat ruokakaupat, ja mieli oli heti paljon parempi, kun arki alkoi sujua.

Opiskelin kursseja ensisijaisesti Water Management-ohjelmasta. Kurssitarjonta oli hyvin kattava ja valinnan vaikeus suuri. Loppujen lopuksi valitsin muutaman kurssin hydrologiasta (mittaukset, mallintaminen), pari kurssia vesivarojen hallinnasta (joista yksi käsitteli kehitysmaita) ja yhden hydrauliikasta. Näiden lisäksi opiskelin hieman vesiekologiaa ja vesiepidemiologiaa. Luennoilla oli paljon enemmän vuorovaikutusta opettajan ja opiskelijoiden välillä kuin mihin olen Suomessa tottunut. Se tuntui tervetulleelta vaihtelulta. Suurimman vaikutuksen minuun tekivät hydrologian kurssit, ohjelman professori on tunnettu tiedepiireissä ja vielä pedagogisesti hyvin lahjakas. Opintoihin liittyvä ikimuistoisin hetki lienee vesiekologia kurssin excursio WaterNetiin Amsterdamissa. Pyöräilimme kolmisen tuntia ympäri kaupunkia mittailemassa kanaaleista vedenjohtavuuksia koko talven pahimmassa myräkässä, joka muun muassa sulki maan kaikki lentokentät.

Summattuna puolivuotisesta jäi käteen 26 opintopistettä, kansainvälistä kokemusta, mahtavia ystäviä, muutama kontakti ja TU Delft huppari (jota kannan ylpeänä, vaikka se onkin vähän iso). Vaihtoon lähteminen on elämää mullistava kokemus. Kiitos kaikille, jotka mahdollistavat sen minulle. Opiskelijoille suosittelen lämpimästi vaihtoon lähtemistä ja vaihtokohteeksi TU Delftiä!