Tiina-Anneli Koivisto - 2004: Universität Rostock, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tiina-Anneli Koivisto
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Universität Rostock, Saksa
Aika
01.04.2004 - 31.07.2004
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Matkani alkoi maaliskuun lopussa laivalla kohti Saksaa ja Rostockia. Laivalla matkustamisesta on varsinkin pitkällä matkalla se hyöty, ettei painorajoja ole. Perille päästyäni meille oli järjestetty viikon kestävä orientoitumisjakso, jolloin meille näytettiin kaupunkia, yliopistoa ja hoideltiin paperiasioita kuntoon. Kaikki nämä vierailut hoiti ja isännöi paikallinen Erasmus-opiskelijajärjestö, Local Erasmus Initiative, LEI. Jäsenet koostuvat paikallisista opiskelijoista, jotka ovat itsekin olleet Erasmus-vaihdossa eri Euroopan maissa. He olivat erittäin avuliaita, ja jos jo ennen vaihtojakson alkua on kysyttävää kaupungista tai muista käytännön asioista, kannattaa heihin ottaa yhteys sähköpostilla. Sillä kukapa olisi paremmin perillä asioista kuin paikalliset opiskelijanuoret.

Jo alkuun sai todeta että kaikki asiat hoidetaan saksan kielellä. Olin itse opiskellut vain pari kurssia saksaa yliopistossa ennen vaihtoon lähtöä, ja luulinkin hyvän englannin kielen taidon auttavan. Mutta monissa toimistoissa, esim. ulkomaalaisvirastossa (!) paikalliset keski-ikäiset toimistotyöntekijät eivät juurikaan osanneet englantia. Kaikki asiat saatiin kuitenkin hoidettua, ja saksan kielen taito karttui runsaasti jo parin ensimmäisen viikon aikana. Ja tässä vaiheessa ei kannata säikähtää joidenkin toimistovirkailijoiden tympeää käytöstä. Palvelualttiutta ja ystävällistä käytöstä, ”asiakas on aina oikeassa” – ajatusta ei siellä niin paljon korosteta kuin meillä Suomessa. Yliopistoon ilmoittautuessa maksettiin lukukausimaksu, 74 euroa, jolloin opiskelijakortilla sai käyttää kaikkia julkisia kulkuvälineitä kaupungin sisällä, raitiovaunuja, busseja ja paikallisjunaa.

Opiskelin osastolla Landeskultur und Umweltschutz, joka on melko pieni ja jossa vaihto-opiskelijoita on vähän mutta heidät otetaan hyvin vastaan (verrattuna joihinkin muihin osastoihin Rostockin yliopistossa). Kursseja sain valita mieleni mukaan eri vuositasoilta, alkuperäistä suunnitelmaa ei tarvinnut noudattaa. Otin osastoltamme kolme kurssia, jotka osoittautuivat ihan riittäväksi määräksi, sillä saksan kielellä opiskelu oli minulle melko työlästä ja kurssit harjoitustöineen kaikkineen teettivät runsaasti työtä. Kesällä kursseja järjestetään vähemmän kuin talvilukukaudella, joten valinnan mahdollisuudet olivat rajalliset. Opiskelin jätevesihuoltoa, maaperä”oppia” sekä CAD-suunnittelua. Tämän lisäksi otin kaksi kurssia kielikeskuksesta.

Oman osastomme professorit puhuivat suurin osa hyvää englantia, ja sainkin tehdä kaksi tenteistä suullisesti englanniksi. Itse asiassa tenteissä kävi kuitenkin niin, että huomasin osaavani ammattisanaston paremmin saksaksi, joten 50 % asioista selitin sillä kielellä. Kolmannen kurssin kaksi pienempää koetta suoritin yhdessä saksalaisten opiskelijoiden kanssa ihan hyvällä menestyksellä. Kurssien vaativin osa oli harjoitustöiden suuritöisyys, onneksi saan kiittää kanssaopiskelijoitani jotka jaksoivat vääntää niitä iltaisin yhdessä minun kanssani.

Yleinen eläminen on halvempaa kuin Suomessa, varsinkin kun ollaan entisen DDR:n puolella. 200 000 asukkaan Rostock osoittautui mukavaksi kaupungiksi asua ja opiskella, ja lisäksi siellä puhutaan melko selkeää saksankieltä. Suosittelenkin tätä kaikille Saksaan vaihtoon haluaville. Ja heikommallakin kielitaidolla pärjää, tulihan se jo todistettua!