Tomi Tiainen - 2003: Stuttgartin yliopisto, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tomi Tiainen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Stuttgartin yliopisto, Saksa
Aika
01.09.2002 - 30.07.2003
Vaihto-ohjelma


Stuttgart sijaitsee Etelä-Saksassa Baden-Württenbergin osavaltiossa. Stuttgart on Baden-Württenbergin taloudellinen ja poliittinen keskus. Stuttgartissa asuu hieman alle 600 000 asukasta ja sen lähialueilla n. 2 000 000 ihmistä. Stuttgart on yksi Saksan varakkaimmista kaupungeista. Alueella on paljon teollisuutta, kuten esimerkiksi Daimler-Chrysler, Bosch ja Porsche. Tämän ansiosta Stuttgartin työttömyysaste on Saksan alhaisimpia, n. 20%.

Stuttgartin yliopisto on perustettu 1829 ja siellä opiskelee vuosittain keskimäärin 18 500 opiskelijaa. Stuttgartin yliopiston hallinnolliset elimet sekä liiketalouden ja sosiaalitieteen (13 opintosuuntaa), arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun sekä kieli- ja kulttuuriosastot (12 opintosuuntaa) sijaitsevat keskustassa. Varsinainen kampusalue sijoittuu Vaihingeniin, johon keskustasta kestää lähijunalla parikymmentä minuuttia. Vaihingeniin sijoittuu kaikki insinööri- (15 opintosuuntaa) sekä luonnontieteen ja matematiikan (9 opintosuuntaa) osastot.

Alkujärjestelyt

Heti alusta alkaen tarkoituksenani oli käyttää vaihtovuoteni hyödyllisesti myös opintojani ajatellen. Mahdollisina kohdemaina ajattelin Englantia, Espanjaa, Saksaa sekä Itä-Euroopan valtioita. Englanninkielen taitoni ovat kuitenkin ylempää keskitasoa, joten englanninkielistä opetusta en halunnut. Saksaa olin lukenut yläasteella, mutta olin jättänyt sen kesken lukiossa. Saksan vaihtovuosi kuulosti siinä mielessä parhaalta vaihtoehdolta minulle. Saksassa minulla olisi loistava mahdollisuus parantaa Saksankielen taitojani.

Opiskelen TKK:lla Rakennus- ja ympäristötekniikan osastolla. Ajatuksenani oli opiskella vaihtomaassani pohjarakennusta ja maamekaniikkaa. Stuttgartin yliopisto kiehtoi minua eniten Saksan vaihtokohteista. TKK:n kansainväliseltä toimistolta sain erinomaista opastusta vaihtovuotta varten tarvittavista toimenpiteistä ja todistuksista. Kaikki vaadittavat dokumentit olivat tehty kv-toimiston avulla silmänräpäyksessä.
Olin valmistautunut jo hyvissä ajoin matkaani. Perille saavuttuani huomasin hyvästä valmistautumisesta olevan hyötyä alkuvaikeuksista selviytymiseen. Vain vieras kieli aiheutti ongelmia alussa. Intensiivikurssilla annettava kieliopetus rohkaisi minua puhumaan yhä enemmän vieraan maan kielellä. Olin alusta asti mukana vaihto-oppilaiden tapaamisissa ja tutustuinkin hyvin nopeasti uusiin ihmisiin. Osasta tuli jopa hyviä sydänystäviä, joihin olen vieläkin yhteydessä.

Vaihtovuoteni on tehty opiskelusta, työnteosta, riippumattomuudesta ja vastuusta, mutta ennen kaikkea elämyksistä, seikkailuista, uusista ystävistä, ryhmähengestä, iloittelusta, kulttuuririennoista sekä matkailusta.

Haluan käyttää vielä tilaisuuden hyväksi kiittämällä Maa- ja vesituki ry:tä saamastani apurahasta, joka mahdollisti vaihtovuoteni Saksassa. Teette arvokasta työtä ja olen hyvin kiitollinen siitä, että olen ollut oikeutettu nauttimaan työnne hedelmistä. Kiitos.