Tuomas Kaira - 2008: Institut National des Sciences Appliquées de Lyon, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tuomas Kaira
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Institut National des Sciences Appliquées de Lyon, Ranska
Aika
14.01.2008 - 27.06.2008
Vaihto-ohjelma
Erasmus


 

Opiskelin kevätlukukauden (14.1.–27.6.) 2008 INSA de Lyonissa (Institut National des Sciences Appliquées de Lyon) Erasmus vaihto-ohjelman kautta. Vaihtokohteen valinnassa päällimmäisenä kriteerinä oli ranskan kieli, mutta myös rakennustekniikan opinnot.

Saapuminen ja alkujärjestelyt

Koulun kautta asunnon hankkiminen kävi suhteellisen helposti. INSA:lta tulleissa hakupapereissa pyydettiin toivomusta asunnosta ja pääasiassa toivomansa asunnon kaikki saivatkin. Vapailta markkinoilta asunnon hankkiminen varsinkin suomesta käsin vi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Asuin kaupungin koillispuolella sijaitsevalla kampuksella yksiössä (n. 16 m2) joka oli kyllä kokoonsa nähden toimiva keittiötä lukuunottamatta. Vuokrakin oli suomalaisiin opiskelija-asuntoihin verraten korkea 375 €.

Koulun järjestämä tutustuttaminen tammikuussa saapuneille ei ollut huonoa, vaan sitä ei vain ollut. Mutta onneksi asioista pystyi kysymään syksyllä tulleilta vaihto-oppilailta, mikä helpotti aika paljon.

Kun saavuin Lyoniin, minulle oli annettu ohjeet millä pysäkillä jään pois ja minkä nimiseen rakennukseen minun pitäisi mennä. Onneksi mukana oli sentään lähetetty kartta, joten löysin kv-toimiston. Ensin piti käydä eri puolilla kampusta täyttämässä muutama lappu asuntoa varten ennen kuin sai avaimet sinne. Kv-toimistolta kerrottiin vielä missä kaikissa toimistoissa minun pitäisi käydä seuraavien päivien aikana ja milloin alkaisi kielikurssi. Siinä oli viimeiset ohjeet mitä koululta minulle annettiin.

Opinnot

Tammikuussa järjestettiin 4 viikon mittainen kielikurssi. Opiskelijat jaettiin tasoryhmiin joissa opiskeltiin 5 tuntia päivässä. Kielikurssi oli kyllä todella hyödyllinen ottaen huomioon ranskankielen tasoni ennen vaihtoon lähtöä.

Meitä pyydettiin täyttämään opintosuunnitelma jo Suomessa ja professorin piti allekirjoittaa tämä. Opintosuunnitelman luonti oli pelkkä muodollisuus, koska lukujärjestys tehtiin aivan uusiksi, kun saavuin paikalle.

Valitsin kursseja jotka liittyisivät mahdollisimman paljon tutkintooni suomessa. Sillä INSA:n tutkinto oli laaja-alainen ja kaikkien koko tutkintoa suorittavien piti käydä kaikki kurssit sillanrakennuksesta jätteiden käsittelyyn. Osa kursseista oli enemmänkin vanhan kertausta, mutta ranskan opiskelun kannalta erittäin hyödyllisiä. Rakennustekniikan kurssien lisäksi opiskelin kieliä ja kävin liikunnan tunnilla kerran viikossa. Liikunta oli ranskalaisille pakollista, mutta se oli minusta hauskaa ja se oli hyvä tapa viettää aikaa ranskalaisten seurassa.

Käymäni kurssit:
Génie parasismique
Ouvrages d’Art
Construction Métallique et Mixte
Structure du bâtiment
Langues
Sport

Käymistäni kursseista pääsin läpi yhtä lukuun ottamatta kaikki. Kurssin génie parasismique tentissä oli kymmenen sanallista kysymystä ja tunti aikaa. Mutta ei sillä, oli aihekin vaikea. Useammalla kurssilla oli tentin sijaan harjoitustyö, joka tehtiin ryhmissä tai pareittain, mikä helpotti niiden kurssien läpipääsyä.

Jo Suomesta lähtiessäni osasin odottaa että kurssien käyminen ranskaksi on vaikeaa, mutta loppujen lopuksi kuitenkin se onnistui yllättävän kivuttomasti, vaikka huonolla ranskalla liikenteessä olinkin.

Kaupunki ja vapaa-aika

Lyon on Pariisin jälkeen Ranskan toiseksi tai kolmanneksi suurin kaupunki, riippuen vähän laskentatavasta. Lyonin keskusta ja vanhakaupunki jokineen ja siltoineen on erittäin idyllinen ja kaunis. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa kampusalueesta joka itse asiassa sijaitsi Villeurbannessa eikä Lyonissa.

Lyonin kokoisesta kaupungista aktiviteettia löytyy varmasti jokaiseen makuun. Ja kampusalueellekin oli aika hyvät mahdollisuudet harrastuksiin. Alueelta löytyy useita jalkapallokenttiä sekä erittäin hyväkuntoisia tenniskenttiä joiden käyttö arkisin oli ilmaista ja viikonloppuisin maksoi 2 € /kenttä. Toisaalta koulun yhteydessä oli useampiakin kuntosaleja mutta niiden käyttö oli erittäin rajattua joka teki siellä käymisen vaikeaksi. Koululla oli myös uimahalli ja sielläkin sai kuulemma joskus käydä uimassa.

Kampuksen vieressä sijaitsi kaksi joenrannassa olevaa puistoa joissa oli hyvä käydä esimerkiksi lenkillä tai grillaamassa. Suuremmassa näistä puistoista (Parc de la Tete D'Or) oli myös eläintarha josta löytyi esim. leijonia, tiikereitä ja elefantteja.

Vaikka INSA de Lyon ei sijainnutkaan Lyonin puolella, Lyonin julkinen liikenne ulottui kuitenkin sinne asti. Kampuksen läpi kulki raitiovaunulinja jolla pääsi nopeasti keskustaan. Usean muun Ranskalaisen kaupungin tapaan Lyonistakin löytyy kaupunkipyörät jotka on toteutettu erittäin toimivasti, mikä helpotti kaupungissa liikkumista. Minua lähin kaupunkipyöräteline sijaitsi talon päädyssä.

Lyon sijaitsee keskellä Eurooppaa, joten sieltä on helppo matkustaa moneen paikkaan. Junaverkosto toimii Ranskassa hyvin (aina kun ei ole lakossa) ja esim. EasyJet lentää Lyonin kentälle. Jos meinaa junalla matkustaa vähänkin enemmän, kannattaa hankkia nuorisokortti juniin (carte 12-25).

Lyonista on myös lyhyt matka Alpeille ja juna-bussi yhdistelmällä pääsee laskettelemaan vaikka yhdeksikin päiväksi. INSA:lla oli myös oma hiihtoseura joka järjesti lauantaisin päiväreissuja eri hiihtokeskuksiin todella edulliseen hintaan (n. 30 € matkat + hissilippu). Jos mieli tekisi viettää Alpeilla enemmän aikaa kuin viikonloput ja lomat, ei välttämättä INSA ole oikea valinta vaihtokohteeksi.

Lyonilla on myös erittäin kovatasoinen jalkapallojoukkue Olympique Lyonnais jonka otteluita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Ranskan cupin otteluihin on halvimmat liput, mutta taso on myös huonompi. Mutta myös ranskan liigan otteluihin saa edullisesti lippuja, kunhan on ajoissa liikkeellä. Ja jos vaan lippuja saa, niin mestareidenliigan otteluita kannattaa käydä katsomassa. Viime talvena Lyonissa kävi pelaamassa mm. ManU ja Barcelona.
Qui ne saute pas n'est pas lyonnais!

Lopuksi

Jos voisin jotain tehdä toisin, lähtisin Ranskaan koko vuodeksi. Sillä ranskan kieli on vaikea, joten sitä olisi ollut todella hyvä päästä käyttämään toinen puoli vuotta, nyt kun sitä oppi vähän puhumaan. Ja mahdollisesti lähtisin myös johonkin toiseen kouluun kuin INSA de Lyoniin, mutta ajatus voi kyllä johtua vain ruohon väristä aidan toisella puolella.

Vaihtoon lähtöä en kadu hetkeäkään ja voin suositella sitä kaikille opintoihin ja kielitaitoon katsomatta. Samaten voin suositella Lyonia ja Ranskaa vaihdon kohteeksi, kunhan pitää mielessä ettei ole kiire mihinkään, sillä sitä ei ole ranskalaisillakaan.

Terveisin Tuomas Kaira
Espoossa 4.8.2008