Tuukka Vainio - 2010: Griffith University, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tuukka Vainio
Koulu
Teknillinen Korkeakoulu
Matkakohde
Griffith University, Australia
Aika
01.03.2010 - 30.06.2010
Vaihto-ohjelma
Study Abroad Program


Opiskelin kevätlukukauden 2010 Griffith University (GU) Gold Coastilla, Australiassa. Eniten kohteen valintaan kansainvälistyminen ja englanninkielentaitojen parantaminen. Myös olin kuullut paljon positiivista Australiasta ja yliopistojen myönteisestä asenteesta kansainvälisiä opiskelijoita kohtaan. Alun perin tarkoitukseni oli mennä opiskelemaan Macquire Universityyn Sydneyyn, mutta saatuani hyväksynnän sekä Macquireen että Griffithiin, päätin valita GU:n. Syynä valintaani oli mm. Griffithin parempi taso international business sekä taloustieteiden opetuksessa sekä Macquarie Universityn syrjäinen sijainti sekä Sydneyn kallis elintaso.

Asuminen

Gold Coastilla vaihto-opiskeliljat asuvat yleensä yksityisissä tai opiskelija-asunnoissa koulun kampuksella. GU:n kampuksen vuokrahinnat olivat vähintään 500 €/kk:ssa ja sijainti oli hieman syrjäinen, joten valitsin yksityisen asumismuodon lähempää keskustaa. Asumismuoto on monesti Australiassa vaihto-opiskelijoilla ns. ”shared flat”, mikä tarkoittaa, että esim. omakoti- tai rivitaloasunto on jaettu yksittäisiksi vuokrahuoneiksi. Hintatasoltaan vuokrahuone on keskimäärin 300€/kk. Asunnossa asui n.6 henkilöä kerrallaan ja tunnelma oli kansainvälinen, koska asunnossa asui paljon syntyperältään erilaisia henkilöitä. Myös kämppäkavereiden asenne oli ulospäinsuuntautunut ja ystävystyminen heidän kanssaan tapahtuikin nopeasti.

Opiskelu

Koulun orientaatioviikko alkoi viikkoa ennen luentojen alkamista. Viikon aikana esiteltiin koulua ja sen toimintatapoja. Lisäksi järjestettiin uusille opiskelijoille sosiaalista toimintaa. Orientaatioviikko toimi mielestäni hyvin ”pehmeänä aloituksena” ennen virallista koulun alkamista.

Suoritin GU:ssa 4 kurssia, joista jokainen oli kooltaan 7,5 opintopisteen veroinen. Suoritin GU:ssa TKK:n sivuaineeni maisterivaiheen opinnot, joten opiskelin kansantalouteen liittyviä kursseja kolme kappaletta ja lisäksi yhden johtamiskurssin vapaavalintaisena opintona. Opetusmetodit GU:ssa olivat erilaiset kuin TKK:lla. Lukuvuoden aikana GU:ssa joutui tekemään paljon enemmän töitä erilaisten ryhmätöiden, esseiden ja välikokeiden sekä testien parissa. Mielestäni tämä järjestely toimi hyvin, koska työpanos jakautui tasaisesti koko lukukaudelle ja englanninkielen käyttö kursseilla tapahtui myös suullisesti, eikä pelkästään kirjallisesti. GU:ssa jouduinkin esiintymään puolen vuoden aikana enemmän kuin TKK:lla aikaisempana neljänä opiskeluvuotena.

Opiskeluni meni GU:ssa melko vaivattomasti, eikä suurempaa stressiä kurssien läpäisemisestä päässyt syntymään. Pääsyy tähän oli juuri työpanoksen jakautuminen tasaisesti ennen loppukokeita ja kurssien yhteydessä järjestetyt pienryhmät, joissa pystyi kysymään neuvoa tuutoreilta ja opiskelukavereilta. 
Eron TKK:n ja GU:n opiskelutavoista näki myös opiskelijoille järjestetyissä tiloissa. TKK:lla opiskelu kirjastoissa on monesti hiljaista itseopiskelua, kun GU:ssa kirjastoissa ja muissa opiskelutiloissa opiskelu oli äänekkäämpään ja opiskelijat keskustelivat ja ratkoivat ongelmia yhdessä. TKK:lla onkin hiljaiseen itsenäiseen opiskeluun järjestetyt tilat riittävämmät ja tietokonetilat paremmat. GU:ssa ei ollut harvinaista nähdä lukusaleissa opiskelijoiden istuvan lattioilla ja jonottavan pitkiä aikoja tietokoneille liian pienten tarjottujen resurssejen takia. Lisäksi yllätyksenä itselleni tuli maksullinen koulun internet, todella kallis tulostus/kopiointi ja todella korkea koulukirjojen ja opiskelijalounaan hintataso. Otinkin kouluun monesti omat eväät, koska GU:n tarjoamat annokset olivat lisäksi melko pieniä ja epäterveellisiä. Koulukirjat jouduin ostamaan uutena, koska käytettyjä kirjoja ei ollut riittävästi myynnissä ja kirjastossa oli vain muutama kirja lainassa per kurssi. Kirjat maksoivat uutena n. 100€/kpl.

Vapaa-aika

GU tarjoaa monipuolisesti opiskelijoille erilaista liikuntatoimintaa, ja kerhoihin liittyminen on yleensä ilmasta ja vaivatonta. Harkitsin alussa koulun beach volley-ryhmään liittymistä, mutta hankittuani surffilaudan meni suurinosa vapaa-ajastani Gold Coastin ”beach- ja pointbreakkien” tarjoamilla aalloilla. Surffaus on hyvä vapaa-ajan harrastus Gold Coastilla asuville, ja suosittelen sitä lämpimästi. Gold Coastilta löytyy vaikeusasteeltaan eritasoisia surffikohteita, ja etäisyydet eivät ole liian suuret edes bussilla liikuttaessa. Lisäksi urheilumuotona surffaus on erittäin tehokasta liikuntaa ja myös hyvä tapata hankkia uusia kavereita. Lisäksi suosittelen lainelautailusta kiinnostuneille oman laudan hankkimista, koska vuokraaminen yhden tai kahden kokeilukerran jälkeen ei ole kovin kannattavaa. Myös opetusta kannattaa hankkia ennen veteen menemistä yksin, koska virrat ja yllättäen kasvavat aaltokoot voivat luoda helposti aloittelijoille vakaviakin vaaratilanteita. Surffikoulujen ja –ohjaajien löytäminen Gold Coastilla ei ole kuitenkaan kovin vaikeaa ja hintatasokin on mielestäni melko kohtuullinen.

Australia on pinta-alaltaan Eurooppaa suurempi ja nähtävää on niin paljon, että kaikkea ei todennäköisesti ehdi tai ole varaa nähdä yhdellä vierailulla. Itse tein lomien ja lukukautta edeltävänä/seuraavana aikana matkoja Sydneystä Cape Tribulationiin (välimatka n. 3000 km) , ja paras tapa mielestäni on liikkua itärannikkoa omalla autolla, koska näin saa oman vapauden nähdä Australian kohteita ja nähtävää on joka puolella rannikkoa. Myös bussiyhtiö ”Greyhound” tarjoaa kohtalaisen hintaisia lippuja, jos vasemmalla puolella tietä ajaminen ja teiden vieressä poukkoilevat kengurut tuntuvat liian peloittavilta.

Yhteenveto

Suosittelen GU:ssa opiskelua kaikille, jotka haluavat tasokasta liiketalouden opetusta ja kehittää englanninkielen taitoa. Lisäksi Australia on hyvä paikka opiskella, koska ihmiset ovat ystävällisiä ja avoimia ja Australian yliopistot tahtovat tarjota kv-opiskelijoille hyvää palvelua. Huono puoli Australiassa opiskelussa ovat opiskelun kustannukset. Lukukausimaksut, asuminen ja yleiset elämiskustannukset ovat suuria, joten suosittelen hyvää budjetin valmistelua ennen matkan suorittamista. Vapaa-aikana Gold Coastilla ei ole vaikea löytää tekemistä. Tämän tekee mahdolliseksi mm. lähes ympärivuoden olevat lämpimät ilmat ja kaunis luonto.