Tuuli Lahdenranta - 2006: Graz University of Technology, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tuuli Lahdenranta
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Graz University of Technology, Itävalta
Aika
01.01.2005 - 31.12.2005
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Saavuin Graziin jo edeltävässä syyskuussa ollessani vielä äitiyslomalla. Poikaystäväni on Grazista, ja hän jatkoi opintojaan Suomessa vietetyn vaihto-opiskeluvuoden jälkeen Grazissa jo talvilukukaudella. Asunnon löysimme internetistä yksityiseltä asunnon vuokraajalta. Asunto oli 63 m² ja vuokra oli 511€/kk, jonka lisäksi maksoimme sähköstä 120€/kk.

Opintoni alkoivat helmikuussa. En ottanut osaa intensiivikielikurssille, vaan saksan opintoni alkoivat vasta saksan kurssilla. Olin suunnitellut opiskelevani Grazissa pääasiassa kallionrakennuksen sivuaineen sekä joitakin pohjarakennuksen kursseja. Opetus oli mielestäni hyvin korkeatasoista ja aiheutti vaihto-opiskelijalle tuon tuosta aikamoista stressiä. Luennoilla ei ollut läsnäolopakkoa, mutta syventävien aineiden kursseilla opiskelijoita oli vain muutamia, joten yhtäkin poissaoloa joutui pahoittelemaan ja selvittämään mistä on tuolloin jäänyt paitsi. Joskus tosin luennolla istuminen oli aika turhauttavaa, jos luennoitsijan itävallan murre oli hyvin epäselvää, jolloin omat ajatukset juoksivat muissa asioissa. Pääasiassa luennot olivat kuitenkin hyvin ymmärrettäviä, hyvin valmisteltuja ja mielenkiintoisia.

Graz on kaunis, pienehkö opiskelijakaupunki. Säät ovat ihanteelliset; kesä on pitkä ja kuuma ja talvella on lunta ja kylmää. Kaupungin keskusta on täynnä vanhoja kauniita rakennuksia ja vaikka keskusta olikin koluttu suhteellisen pian, tuli kaupungilla vietettyä paljon aikaa erilaisissa kahviloissa istuen. Pienten välimatkojen etuna on myös pyöräilyetäisyys kaikkialle, ja pyörä onkin lähes ehdoton kulkuväline, vaikka julkinenkin liikennekin toimii hyvin. Itävalta tuntuu todella olevan keskellä Eurooppaa, koska naapurimaihin voi ajaa autolla muutamissa tunneissa. Me kävimme muutamia kertoja Unkarissa, Sloveniassa, Kroatiassa sekä Italiassa sekä usein Grazin läheisyydessä olevilla vuorilla ja pienissä kylissä.

Itävaltalainen kulttuuri ei ensisilmäyksellä poikkea paljonkaan suomalaisesta kulttuurista, mutta eroja tuli Itävaltaan muutettua esille pikkuhiljaa. Itävaltalainen ruoka on hyvin erilaista, paljon enemmän liha- ja öljypainotteista, mitä Suomessa. Koulupäivinä yleisin lounas oli kuitenkin kebab, mitä sai lähes joka kulmasta ostettua, ja mikä maksoi 1,50€-2,50€. Liikenteestä taas huomasi heti olevansa etelämmässä - autoilu on paljon hektisempää ja nopeampaa. Torvea soitetaan heti kun jotain halutaan muille viestiä. Ja jos toinen autoilija ajaa todella hölmösti, pysäytetään autot ja noustaan ulos selvittämään, mistä on kyse. Yksi ihailtavista asioista oli kierrätys, mikä on toteutettu todella kattavasti etenkin Grazin alueella. Kierrätysastioita lasille, metallille, paperille, biojätteelle sekä muoville oli talojen pihoissa sekä kaduilla. Koska ainoastaan sekajäteastia on maksullinen, sitouduttiin vuokrasopimuksessakin kierrättämään. Elintarvikkeet Itävallassa ovat jonkin verran halvempia mitä Suomessa. Tämän huomasi enemmänkin kauppakuitin loppusummasta kuin yksittäisistä tuotteista.

Olen ollut hyvin tyytyväinen päätökseen lähteä Itävaltaan vaihto-opiskelijaksi. Sen lisäksi, että opin kielen hyvin, näin myös ihan uutta kulttuuria ja tutustuin mukaviin ihmisiin. Uusien kokemusten kautta olen tullut varmasti myös avarakatseisemmaksi ja innostus uusia asioita ja paikkoja kohtaan vain yltyy!

Grazissa, 5.2.2006
Tuuli Lahdenranta