Valtteri Brotherus - 2012: Technische Universität München, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Valtteri Brotherus
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Technische Universität München, Saksa
Aika
01.04.2012 - 31.08.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Olen neljännen vuoden opiskelija ympäristötekniikan koulutusohjelmasta, pääaineenani vesi- ja geoympäristötekniikka. Opiskelin kesälukukauden 2012 Technische Universität Münchenissä.

München on Saksan kolmanneksi ja Bayerin osavaltion suurin kaupunki n. 1.3 miljoonalla asukkaallaan, ja samalla Bayerin pääkaupunki. München sijaitsee Etelä-Saksassa, ja osavaltiolla on kolme rajanaapurivaltiota (Tsekki, Itävalta ja Sveitsi). Bayer onkin saanut paljon vaikutteita erityisesti Itävallasta, ja bayerilaiset ovat hyvin ylpeitä erityislaatuisesta, kuninkaiden värittämästä historiastaan ennen Saksan liittotasavaltaa. Myös itse yliopiston (TUM) on perustanut kuningas Ludwig II vuonna 1868. Yliopistoa pidetään eräänä Saksan parhaista yliopistoista, ja siellä on n.23 000 opiskelijaa. Opetus TUM:ssa tapahtuu sekä saksaksi, että englanniksi.

Saavuin kaupunkiin puolitoista viikkoa ennen luentoperiodin alkua. Huolimatta siitä, että olin etsinyt asuntoa Münchenistä jo etukäteen, en ollut saanut siihen mennessä hankittua itselleni asuntoa. Ensimmäinen viikko kuluikin sitten parin kaverin sohvalla nukkuessa, kunnes löysin itselleni short-term-apartmentin kuukaudeksi erään intialaisen alivuokralaisena. Asunnossa oli olohuone, keittiö, ruokailutila, kylpyhuone, sekä molemmille omat makuuhuoneet, eli asunto oli hyvin tilava kahden hengen käyttöön. Tämän jälkeen muutin löytämääni neljän hengen soluasuntoon hieman kauemmaksi keskustasta, tosin hyvien metroyhteyksien varrelle. Tässä asunnossa asuin muutamaa viikkoa vaille loppuun asti, koska asunto meni remonttiin suunnitelmien mukaisesti hieman ennen vaihtoni loppua. Viimeiset viikot asuin vaihtarikaverini yksiössä, joka lähti hieman aiemmin takaisin kotimaahansa. Tiivistettynä, asuntotilanne Münchenissä on erittäin haastava. Asuntoja voi vaikuttaa olevan paljon tarjolla, mutta myös hakijoita on paljon, ja asunnosta voi joutua maksamaan jopa Helsinkiä kalliimpia hintoja. Legenda kertoo, että Münchenistä on helpompi löytää töitä, kuin asunto. Jälkimmäistä kokeilleena, voisin jopa allekirjoittaa väitteen.

Vaikka Saksalla on maine byrokraattisena maana, jossa eri toimistoihin pitää toimittaa kaikenlaisia lappuja juuri tietyssä järjestyksessä, mielestäni tämä on urbaanilegendaa. Joukkoliikennekortin hankkiminen, kuntosalijäsenyyden hankkiminen ja kaupungin asukkaaksi kirjautuminen luonnistui erittäin hyvin, kunhan tarvittavat dokumentit olivat mukana. Mielestäni saksalainen järjestelmällisyys oli pelkästään positiivista, asiat tulivat tehdyksi ajallaan, ilman hälläväliäasennetta.

Suoritin TUM:ssa 5 kurssia, joista yksi oli saksan kielikurssi. Muut suorittamani kurssit olivat pääaineestani poiketen taloustieteen ja johtamisen kursseja, sillä oman osastoni on tehnyt Erasmusvaihtosopimuksen TUM:n School of Managementin kanssa, jolloin yksinkertaisempaa oli suorittaa ko. osaston kursseja. Alkuperäisestä opintosuunnitelmastani muuttui n. puolet, sillä osaa alkuperäisistä kursseista ei järjestetty englanniksi, tai ei järjestetty kyseisellä lukukaudella. Saksan kielen taitoni oli vaihdon alussa sen verran rajallinen, etteivät saksankieliset kurssit tulleetkohdallani kyseeseen.

Paikalliset luennoitsijat (pääosin professorit) olivat todella erinomaisia luennoitsijoita. Opetustyyli oli melkoisen interaktiivista suomalaiseen tyyliin verrattuna, mutta mikäli halusi pysyä kuuntelijan roolissa, sekin onnistui. Kurssit eivät olleet kovin työläitä sinänsä (lähes kaikissa suoritustapana oli pelkkä lopputentti, ei laajaa ryhmätyötä), mutta toki taloustieteen opiskelu englanniksi oli aluksi melko haastavaa. Koen kuitenkin, että opin hyvin paljon arvokasta taloustieteen englanninkielistä sanastoa itse asiasisällön oppimisen lisäksi. Omat tenttini olivat kaikki kirjallisia, mutta Saksassa (ja kuulemani mukaan myös muualla Euroopassa) tentit ovat usein myös suullisia. Käymissäni tenteissä aikarajana oli yksi tai kaksi tuntia, mutta kavereillani oli myös tenttejä, jossa aikarajana oli puoli tuntia. Tenttitilaisuus on siis hyvin hektinen, eikä aikaa jäänyt kovin paljoa miettimiseen, vaikka suurehko osa kysymyksistä oli monivalintakysymyksiä.

Vapaa-ajalla kävin kavereideni kanssa urheilemassa, katsomassa jalkapalloa, biergarteneissa (suomalaisittain olutterassi), erilaisilla festivaaleilla, sekä matkustelin jonkin verran jne. Saksalainen (erityisesti baijerilainen) olutkulttuuri on suomalaiselle ehdottomasti tutustumisen arvoinen asia. Baijerissa riittää myös Münchenin ulkopuolella hyvin paljon nähtävää, ja matkustaminen junalla Baijerin sisällä on hyvin edullista varsinkin pienellä ryhmällä, kun tietää ostaa oikeanlaisen junalipun. Kesä Münchenissä oli pohjoissuomalaiseen makuun hyvin miellyttävä, kelit vaihtelivat kahdenkymmenen ja reilun kolmenkymmenen asteen välillä, vaikka paikallisten mukaan kesä oli keskimääräistä viileämpi.

Kokonaisuutena olen ehdottomasti sitä mieltä, että opiskelu ja asuminen Saksassa oli erittäin mahtava ja kasvattava kokemus. Toki välillä oli vaikeampia hetkiä, mutta sanotaan kliseisesti, etten vaihtaisi päivääkään. Tavoitteenani oli parantaa saksan kielen taitojani, ja tutustua erilaisiin ihmisiin ympäri maailmaa, ja onnistuin mielestäni molemmissa kiitettävästi. Yllättävää oli se, että suurin osa saksan kielen oppimisesta tapahtui oikeasti ”kadulla”, eikä saksan kurssilla: vaihdon alussa en olisi kuvitellutkaan asioivani virastoissa saksaksi, mutta näinkin pääsi lopulta käymään. Saksa on kulttuuriltaan melkoisen samanlainen, kuin Suomi, ja eroavaisuudet olivat mielestäni lähinnä mielenkiintoisia ja positiivisia.