Varpu Nurmi - 2008: Graz University of Technology, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Varpu Nurmi
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Graz University of Technology, Itävalta
Aika
02.02.2008 - 24.06.2008
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Johdanto

Mielessäni oli jo pitkään ollut ajatus vaihtovuodesta tai –lukukaudesta, kun keväällä 2007 havahduin ulkomaanvaihdon hakuaikojen alkamiseen yliopistossamme. Hakupaikan valintaan minulta ei sitten mennytkään kauan. Kohdemaan, Itävallan, valinta kävi kuin itsestään, sillä olin lukenut yliopistossa kahden vuoden ajan saksaa tavoitteenani oppia joskus puhumaankin sitä, ja Alppien vaellusmaastot houkuttelivat minua monien lapinvaellusten jälkeen. Tampereen teknillisellä yliopistolla on Itävallassa vaihtopaikkoja Wienissä, Grazissa ja Leobenissa, ja niistä oli helppo valita Graz kaupungin koon ja sijainnin, teknillisen yliopiston kurssitarjonnan ja aikaisempien vaihto-opiskelijoiden hyvien kokemusten perusteella.  Vaihtopaikkojen haku on yliopistossamme järjestetty helpoksi, joten keväällä paperit täytettyäni ja alustavat kurssisuunnitelmat tehtyäni huomasin heinäkuussa saaneeni hyväksymiskirjeen Grazin teknillisestä yliopistosta.

Matkavalmistelut

Koska päätin lähteä vaihtoon vasta keväällä, minulla oli hyvin aikaa valmistautua matkaan. Kohdeyliopisto auttoi asunnon haussa ja asunnon hakupaperit täytettiin jo vaihtopaikkaa haettaessa. Jouduin itse lähettämään asuntotoimistoon vain muutaman sähköpostin järjestääkseni asunnon itselleni ennen lukukauden alkua olevan kielikurssin ajaksi, sillä tarjotun asuntolahuoneen vuokrasopimus alkoi vasta helmikuun puolivälissä lukukauden alkaessa. Matkalippujen ja vakuutuksen hankkimisen lisäksi muistettavaa oli oikeastaan vain kielikurssille ilmoittautuminen, mutta Suomen opiskelukiireiden takia matkapäivä koitti kuitenkin yllättäen. Helmikuun toinen päivä huomasin siis istuvani lentokoneessa matkalla kohti Lontoota ja sieltä edelleen seuraavana päivänä kohti Grazia.

Grazin kaupunki

Vajaan 300 000 asukkaan Graz on Itävallan toisiksi suurin kaupunki ja neljän yliopistonsa ja kahden ammattikorkeakoulunsa ansiosta maan suurin opiskelukaupunki. Kaupungin 35 000 opiskelijaa myös näkyvät katukuvassa, lämpimällä ilmalla esimerkiksi keskustan suurin puisto, Stadtpark on täynnä opiskelijoita. Graz on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa, kaupungin keskiajalta peräisin olevassa vanhassa kaupungissa on moderneja ravintoloita satoja vuosia vanhoissa taloissa ja kaupungin sydämen, Schlossbergin eli linnavuoren, vieressä sinisin neonvaloin valaistut Kunsthaus ja keinotekoinen saari, Mur-insel.

Kaupungissa ei ole vaikea keksiä tekemistä. Stadtparkista ja Schlossbergiltä löytyy jo varhain keväällä lämpimiä paikkoja, joihin voi istua kirjaa lukemaan tai muuten vaan kavereiden kanssa istumaan. Liikuntaa kaivatessaan voi lähteä Mur-joen vartta pitkin pyöräilemään tai Grazia ympäröiville kukkuloille vaeltamaan. Esimerkiksi Grazin länsipuolella olevalla Plabutschilla ja hiukan kauempana idässä olevalla Grazin kotivuorella Schöcklillä on paljon hyvin merkittyjä vaellus- ja pyöräilyreittejä. Myös Grazissa on paljon nähtävää, suosittelen ehdottomasti käymään ainakin Schloss Eggenbergissä ja Göstingin rauniolinnalla. Molempiin pääsee raitiovaunulla tai linja-autolla, sillä kaupungin edullinen julkinen liikenne toimii erinomaisesti. Grazissa on myös erittäin hyvin suunniteltu pyöräilyverkosto.

Elämä Grazissa ja Itävallassa

Asuin Steyrergassella ÖAD:n syksyllä 2007 valmistuneessa asuntolassa, jossa asuu pelkästään vaihto-opiskelijoita. Asuntola sijaitsee aivan TUGrazin kakkoskampuksen, Neue Technikin, vieressä, joten paikka on teknillisessä yliopistossa opiskeleville ihanteellinen. Universität Graziin kävelymatkaa on puolisen tuntia. Vuokraan nähden (yhteensä 300€ kuussa) asunto oli hiukan kallis ottaen huomioon, että kämppiksiä oli kaksi eikä keittiössä ollut edes ikkunaa. Sain kuitenkin oman huoneen, joten oli syytä olla tyytyväinen. Itävaltalaisten käsitys ”täysin varustellusta keittiöstä” on hiukan erilainen kuin suomalaisten, mutta huoneen kalustus oli hyvä, kaikilla oli jopa oma televisio. Vuokraan kuului myös internet-yhteys. Asuin asuntolan ensimmäisessä kerroksessa ulko-oven vieressä, joten perjantai-iltaisin nukkuminen vaati hyviä hermoja, mutta toisaalta tiesin aina mitä talossa tapahtui ja tutustuin helposti asuntolan muihin asukkaisiin.

Asuntolan vuokran pystyi maksamaan Suomesta verkkopankilla, mutta avasin silti itävaltalaisen pankkitilin Raiffeisen-pankissa päivittäisten raha-asioiden helpottamiseksi. Kortilla pystyi mm. nostamaan käteistä rahaa ilmaiseksi ja lataamaan rahaa opiskelijakortille asuntolan pyykkikonetta varten. Myös ruokakaupoissa, joissa luottokortilla maksaminen ei onnistunut, pystyi maksamaan pankkikortilla. Grazissa on lähes joka korttelissa pieniä ruokakauppoja, joista useimmat kuuluvat Billa- tai Spar-ketjuihin. Hintataso on aika lailla Suomen luokkaa, mutta Itävallassa kannattaa huomata, että luomuruoka saattaa olla jopa halvempaa kuin ”tavallinen” ja että esimerkiksi Alte Technikin lähellä olevassa luomukaupassa, ”Bio-Ladenissa” on erittäin hyvä valikoima.

Monet pelottelevat, että Itävallan saksa on mahdotonta ymmärtää, ja siltähän se aluksi tuntuukin, mutta kieltä ei silti kannata pelätä. Murretta oppii ymmärtämään yllättävän nopeasti ja sen jälkeen hochdeutsch kuulostaa helpolta. Välillä tosin tuntuu myös, että saksalaiset puhuvat niin paljon itävaltalaisia nopeammin, että Itävallan saksa on oikeastaan hyvinkin helppoa. Kielen oppimisen kannalta tärkeää on yrittää aina uusiin ihmisiin tutustuessaan aloittaa saksalla, sillä englanti ei myöhemmin vahingossakaan vaihdu saksaksi, mutta saksaa voi helposti täydentää englannilla ylitsepääsemättömien ongelmien ilmetessä.

Itävaltalaisten mentaliteetti tuntuu hyvin samanlaiselta kuin suomalaisten, joten heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Tosin liikuntaan itävaltalaiset suhtautuvat eri tavalla kuin suomalaiset. Viidentoista minuutin matka kaupungissa ei paikallisten mielestä ole missään nimessä käveltävissä, mutta toisaalta vuorilla kilometrin korkeusero ei tunnu missään. Kannattaa siis ottaa omia eväitä mukaan, jos erehtyy lähtemään paikallisten kanssa ulkoilemaan, itävaltalaiset saavat nimittäin merkittäviä lisävoimia 1000 metriin kiivettyään.

Matkat ja vapaa-aika

Grazista on lyhyt matka oikeastaan joka puolelle Eurooppaa, erityisesti Saksaan, Tsekkeihin, Unkariin, Balkanille ja Italiaan. Jos loistavasta sijainnista haluaa ottaa kaiken irti, puoli vuotta on melko lyhyt aika, ja matkoja kannattaisi alkaa suunnitella jo heti kaupunkiin saavuttuaan. Itse ehdin kevään aikana käydä Milanossa ja Budapestissä, Itävallan sisällä tutuiksi tulivat Wien, Salzburg ja Zell am See. Lisäksi kävin pari kertaa laskettelemassa ja vaeltamassa Grazin lähellä. Myös Grazin Erasmus Student Network eli ESN järjesti vaihto-opiskelijoille retkiä, joilla pääsi tutustumaan myös sellaisiin osiin Itävaltaa, joihin yksin ei varmaankaan olisi tullut lähdettyä. 

ESN järjesti myös joka toinen tiistai vaihto-opiskelijoiden tapaamisen, ”Stammtischin”, ravintola Propellerissa, ja organisoi lisäksi mentori-toimintaa, eli järjesti vaihto-opiskelijoille mahdollisuuden tutustua paikalliseen opiskelijaan, jolta voi kysyä neuvoa kaikkeen mahdolliseen. Oma mentorini kutsui ryhmänsä, johon lisäkseni kuului vain yksi unkarilainen tyttö, lähes joka viikko kotiinsa kavereidensa kanssa järjestämäänsä elokuvailtaan. Kävimme kevään aikana myös muun muassa laskettelemassa ja ”Thermal Badissa” eli kylpylässä, johon vesi tulee kuumasta lähteestä. Mentoreiden aktiivisuudessa on tietysti suuria eroja, joten minulla taisi käydä erityisen hyvä tuuri ryhmää valitessani.

Järjestettyä vapaa-ajan toimintaa Grazissa tarjoaa myös korkeakoulujen yhteinen ”Universitäts Sportsinstitut”, jossa kävin kevään aikana kahdella aerobic-kurssilla. Ohjelmassa olisi ollut myös vaikka miten paljon muita mielenkiintoisia kursseja laskettelusta vuorikiipeilyyn ja melontaan, mutta valitettavasti aikani ei riittänyt niille osallistumiseen. 

Opiskelu Grazin teknillisessä yliopistossa

TUGraz on perinteinen teknillinen yliopisto, jossa TTY:n ympäristö- ja energiatekniikan koulutusohjelman kursseja tarjoavat laitokset ovat jakautuneet eri tiedekuntiin. Esimerkiksi vesitekniikan kurssit kuuluvat rakennustekniikan tiedekuntaan, energiatekniikan kone- ja taloustieteiden tiedekuntaan ja kemian kurssit teknillisen kemian, prosessitekniikan ja bioteknologian tiedekuntaan. Laitoksia on myös paljon, joten sopivien kurssien löytäminen oli mielestäni tämän takia hiukan vaikeaa ja vielä lukukauden lopussakin löysin laitoksia, joilla olisi ollut mielenkiintoisia kursseja tarjolla.

Professorit ja muu opetushenkilökunta tuntuvat yleensä ottaen arvostavan Suomea ja suhtautuvat vaihto-opiskelijoihin ystävällisesti. Useimmat eivät ole kovinkaan muodollisia, mutta teitittely täytyy kuitenkin luonnollisesti muistaa.  Professorit kutsuvat opiskelijoita yleensä ”kollegoiksi” ja myös opiskelijat käyttävät luennoilla sanaa toisista opiskelijoista puhuessaan. Itävaltalaiset opiskelijat osallistuvat luentoihin mielestäni enemmän kuin Suomessa on totuttu, ja puheenvuoroa pyydetään kopauttamalla pöytää nyrkillä. Hyvän luennon lopuksi myös ”taputetaan” pöytää koputtamalla. 

Kurssien käytännön järjestelyt vaihtelevat paljonkin tiedekuntien ja laitosten välillä. Useimmat kurssit ovat TU:ssa blokkikursseja, jotka luennoidaan parin viikon aikana tiiviillä tahdilla, mutta joillain laitoksilla on myös perinteisiä koko lukukauden kestäviä kursseja. Joillakin kursseilla jaetaan ilmainen luentomoniste, toisilla siitä täytyy maksaa, joillain luentokalvot taas on tulostettava itse laitoksen kotisivuilta. Siihenkin on varauduttava, että joillain kursseilla ainut kurssimateriaali ovat luennot, joilla luennoitsija välillä kirjoittaa tai piirtää taululle tai näyttää nopeasti muutamia kalvoja. Yleensä tentit ovat suullisia, vaikka kurssikuvauksessa saatetaankin puhua kirjallisesta kokeesta, ja joskus tentti korvataan lyhyellä suullisella esitelmällä.

Seuraavassa on lyhyet kuvaukset suorittamistani kursseista. Kurssien nimet on kirjoitettu kielellä, jolla kurssit luennoitiin.

Modellierung in der Siedlungswasserwirtschaft, 2 ECTS -pistettä
Institut für Siedlungswasserwirtschaft und Landschaftswasserbau
Kurssilla tutustuttiin vesihuollon tietokonemallintamiseen, erityisesti vesijohtoverkoston saneerauksen suunnitteluun ja ohijuoksutuksen optimointiin. Keski-Euroopassa, erityisesti Saksassa, josta yksi kurssin luennoitsijoista oli, vesihuollon mallintaminen on pitkällä ja uskon, että kurssilla oppimastani on tulevaisuudessa hyötyä mallintamisen lisääntyessä Suomessakin. Luennoilla käytiin läpi mallinnuksen ja mallinnusohjelmien teoriaa ja tehtiin pareittain harjoituksia tietokoneella. Kurssin osanottajista puolet oli vaihto-opiskelijoita, ja jokainen sai tehdä yhteistyötä itävaltalaisen opiskelijan kanssa. Kurssi vaatii melko paljon esitietoja vesi- ja viemärilaitoksista ja on tarkoitettu opintojen loppuvaiheessa oleville. Ilmeisesti siksi kurssista ei järjestetty tenttiäkään vaan kaikki saivat pitää lyhyen suullisen esitelmän itse valitsemastaan aiheesta.

Grundwassernutzung, 1,5 ECTS -pistettä
Institut für Siedlungswasserwirtschaft und Landschaftswasserbau
Kurssilla tutustuttiin pohjavedenoton suunnitteluun ja tekniseen toteuttamiseen kuutena aamupäivänä. Kurssin alussa luennoitsija jakoi jokaiselle opiskelijalle samanlaisen, mutta eri lähtöarvoilla varustetun suunnittelutehtävän, jota sitten tehtiin luennoilla sitä mukaan kun teoriaosuudessa edettiin. Tehtävänä oli mitoittaa ja piirtää tietyn vesimäärän antava kaivo annetulle pohjavesialueelle. Tenttiä ei ollut, riitti, kun näytti kaivosuunnitelmaansa luennoitsijalle viimeisellä luennolla. Pidin kurssin rauhallisesta etenemistahdista ja siitä, että opettajalla oli luennoilla aikaa paneutua jokaisen opiskelijan suunnitelmaan. Mielenkiintoista oli myös kuulla vuorien ja jokien maan vesihuollon eroista Suomeen verrattuna.

Hydrologie, 3,5 ECTS -pistettä
Institut für Siedlungswasserwirtschaft und Landschaftswasserbau
Kurssilla oli kaksi luennoitsijaa, joista toisen oli tarkoitus opettaa teoriaosuus ja toisen huolehtia käytännön harjoituksista. Teoriasta mieleeni ei jäänyt paljoakaan, sillä se oli enemmän tietokonemallinnuksen historiaa kuin hydrologiaa, mutta käytännön harjoitukset olivat mielenkiintoisia. Kävimme seuraamassa, kun Grazin vesilaitoksen työntekijät tekivät virtaamamittauksia Mur-joella ja saimme myös itse tehdä mittauksia eräällä Grazin läpi kulkevalla purolla. Kurssista ei ollut lainkaan tenttiä vaan arvosana tuli läsnäolon perusteella – epäreilua espanjalaisille Erasmus-opiskelijoille, sillä kurssin aikaan Espanjalla oli useampia pelejä jalkapallon EM-kisoissa Itävallassa.  

Energy Systems Analysis, 3 ECTS -pistettä
Institut für Wärmetechnik
TUGrazin lämpötekniikan laitoksen opetuksessa näkyy, että laitos panostaa uusiutuvien energialähteiden ja energian säästömahdollisuuksien tutkimiseen. Englanninkielinen Energy Systems Analysis on yksi laitoksen tarjoamista energian ja ympäristön yhdistävistä blokkikursseista. Luennoitsija työskentelee wieniläisessä energiankäytön tutkimuslaitoksessa, ja vaikka suurin osa kurssin asioista on ympäristöteekkarille varmasti tuttuja, luennoitsijan näkökulma aiheeseen on erilainen kuin tekniikan professoreilla. Kurssilla keskityttiin enimmäkseen siihen, mitkä tekijät vaikuttavat yhdyskuntien energian tarpeeseen ja valittuun energian tuotantomuotoon sekä tutustuttiin tulevaisuuden eri skenaarioihin.

Energy and Environment, 3 ECTS -pistettä
Institut für Wärmetechnik
Kurssikuvauksen perusteella kurssi vaikuttaa päällekkäiseltä edellisen Energy Systems Analysis –kurssin kanssa, mutta on luonteeltaan paljon teknisempi. Luennoitsija keskittyi siihen, miten nykyisiä energiankulutuksen ongelmia voitaisiin käytännössä ratkaista ja otti opetuksessaan erityisesti huomioon, miten vaihto-opiskelijoiden kotimaiden maantieteelliset olosuhteet vaikuttavat näihin ratkaisuihin. Myös tentissä, joka edellisen kurssin tapaan järjestettiin suullisesti pienissä ryhmissä, luennoitsija kysyi enimmäkseen, miten jokin ongelma olisi järkevintä opiskelijan kotimaassa ratkaista. Kurssilla oli paljon asiaa, mutta edellisen kurssin ja aikaisempien opintojen pohjatiedoilla se ei ollut kovinkaan työläs. Kurssi oli ehkä paras Grazissa suorittamistani kursseista.

Biomassetechnologien für eine nachhaltige Energieversorgung, 3 ECTS -pistettä
Institut für Wärmetechnik
Suorittamistani kursseista tämä oli ehdottomasti teknisin ja vaatii voimalaitostekniikan perusteita ja termodynamiikkaa taustatiedoikseen. Blokkikurssilla käytiin kattavasti läpi erilaiset mahdollisuudet ja rajoitukset käyttää biomassaa energiantuotannossa. Tentti oli yhdistelmä suullisesta ja kirjallisesta, luennoitsija nimittäin esitti kysymykset suullisesti mutta pyysi yleensä myös piirtämään tarkkoja kuvaajia paperille. Kurssi oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen, koska vastaavaa biomassaan keskittyvää kurssia ei TTY:llä tietääkseni järjestetä, mutta suosittelen valmistautumaan tenttiin huolellisesti.

Oberflächenchemie, 2 ECTS
Institut für Festkörperphysik
Nimestään huolimatta pintakemian kurssin järjesti eräs fysiikan laitoksista. Luennot tuntuivat pohjautuvan luennoitsijan löytämiin tieteellisiin artikkeleihin, eikä kurssilla ollut kovin selkeää rakennetta tai paljonkaan tekemistä kemistien pintakemian kanssa. Luentoja oli koko kevään kaksi tuntia viikossa, joten kurssin aikana huomasi mukavasti, miten omat taidot ymmärtää luennoitsijan Steiermarkin murretta kehittyivät. Opintomateriaalina ei ollut lainkaan prujua tai kirjaa, joten yritin parhaani mukaan kirjoittaa kuullun perusteella muistiinpanoja saksaksi. Onneksi jokainen kurssin osanottaja sai keksiä itse itselleen tenttikysymyksen ja vastata siihen suullisesti, kirjallinen tentti olisi nimittäin luultavasti jäänyt läpäisemättä.

Deutsch Intensiv C1, 6 ECTS
TUGraz ei järjestä lainkaan kielikursseja vaan opiskelijat voivat käydä Universität Grazin kielikeskuksen, Treffpunkt Sprachen kursseja. Kurssit maksavat, mutta Erasmus –opiskelijat saavat alennusta. Intensiivikurssi järjestetään ennen lukukauden alkua, ja sille kannattaa mielestäni ehdottomasti osallistua jo siksikin, että se on lähes ainoita mahdollisuuksia tutustua kunnolla muihin vaihto-opiskelijoihin. Tietysti on myös hyvä aloittaa saksan puhuminen ja opetteleminen heti alusta alkaen kunnolla. Kurssin taso ja sisältö tosin kuulemani mukaan vaihtelee paljonkin opettajan ja ryhmän mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan jo hyvissä ajoin syksyllä ja ennen joulua täytyy myös tehdä tasokoe, jonka perusteella opiskelijat jaetaan viiteen ryhmään. Ryhmää voi halutessaan vaihtaa, mutta en suosittele menemään liian vaikeaan ryhmään, sillä aluksi pelkkä vieraan kielen kuunteleminenkin väsyttää puhumattakaan, jos ei ymmärrä opetuksesta paljoakaan.

Deutsch Lese- und Schreibtraining B2, 3 ECTS
Lukukauden aikana kävin yhden saksan kurssin, jota oli kaksi tuntia viikossa. Opettaja oli mukava ja kurssilla oli kotoisa tunnelma, koska ryhmässä oli vain seitsemän opiskelijaa. C1–intensiivikurssin jälkeen B2-taso ei tuottanut ongelmia, mutta kurssin työmäärä oli silti melkoinen. Joka viikko oli vähintään yksi kirjoitustehtävä ja useimmiten myös muita läksyjä. Kurssin aikana jokainen myös piti suullisen esitelmän itse valitsemastaan kirjasta. Työmäärästään huolimatta kurssi oli mielestäni todella hyvä ja opin sen aikana ainakin lukemaan ja kirjoittamaan saksaa paljon paremmin kuin Suomessa olisin oppinut.

Loppusanat

Itävallassa viettämäni puolen vuoden aikana opin puhumaan saksaa miettimättä jokaista sanomaani lausetta tarkasti etukäteen, sain käydä mielenkiintoisia vesitekniikan ja energiatekniikan kursseja, joita Suomessa ei järjestetä ja pääsin tutustumaan moniin mielenkiintoisiin paikkoihin. Kaiken lisäksi sain ystäviä eri puolilta maailmaa ja tutustuin itävaltalaisen kulttuurin lisäksi myös muihin eurooppalaisiin ja muidenkin maanosien kulttuureihin. Mutta vaikka puolessakin vuodessa ehdin nähdä paljon, olen nyt jälkeenpäin kuitenkin sitä mieltä, että olisi kannattanut lähteä koko vuodeksi, niin monta suunnitelmaa jäi vielä toteuttamatta! Ainakin tiedän palavaani vielä joskus tervehtimään Grazin kaupunkia, joka puolessa vuodessa alkoi tuntua kodilta.

Manchesterissa, 18. elokuuta 2008
Varpu Nurmi