Veikko Havu - 2006: University of Delaware, USA

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Veikko Havu
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
University of Delaware, USA
Aika
15.08.2005 - 31.05.2006
Vaihto-ohjelma


Ensiaskeleet

Opiskelin University of Delawaresssa (UD) lukuvuoden 05–06. Päädyin kyseiseen yliopistoon, koska se oli TKK:n kahdenvälisten vaihtoyliopistojen listalla. Tutkailin myös UD:n sivuja, joilta selvisi, että opiskelemani aihepiirin opetusta löytyy.
Lähdin vaihtoon viidentenä opiskeluvuotena. Olin tarkoituksella suorittanut kaikki muut opinnot paitsi sivuaineen ja joitakin vapaasti valittavia opintoja, jotka halusin suorittaa vaihdossa. Näillä näkymin kaikki suorittamani kurssit hyväksytään tutkintooni. Keskustelin jo ennen lähtöä pääaineen professorin ja opintosuunnittelijan kanssa kurssien valitsemisesta, ja heti tehtyäni lopulliset kurssivalinnat paikanpäällä tarkistin vielä sähköpostitse, että kyseiset kurssit käyvät heille.

Lukukausimaksut ovat yhdeltä vuodelta noin 18 000 USD. Vaikka yliopistot ovat ”kahdenvälisen” vaihtosopimuksen piirissä, joutuvat TKK:lta lähtijät maksamaan lukukausimaksut, koska amerikkalaisia opiskelijoita ei ole tullut tänne vaihtoon. Sain TKK:lta stipendin, joka kattaa 50 % lukukausimaksuista. Lisäksi sain Maa- ja vesitekniikantuki ry:ltä stipendin lukukausimaksujen kattamiseksi. Itse maksettavaksi jäi vielä aika paljon.

Tampereen ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa opiskelevat eivät joudu maksamaan lukukausimaksuistaan mitään, sillä nämä koulut kattavat kyseiset kulut kokonaisuudessaan. Lisäksi heillä on anglosaksisten maiden kohdalla paljon enemmän yhteistyöyliopistoja valittavana. Jos olisin ollut vasta ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelija, olisin vaihtanut jompaankumpaan yliopistoon yliopistonvaihdolla, joka tapahtuu hyvin helposti yhden paperin täyttämiselle, jos vain pääsykokeista saadut pisteet riittävät haluttuun koulutusohjelmaan. Huolimatta sanasta ”vaihto” aiemmasta opiskelupaikasta ei tarvitse luopua.

Lisäksi vaihtoon lähteminen TKK:lta oli hyvin vaikeaa, sillä kansainväliset opiskelijapalvelujen toimisto (KV-toimisto) ei juuri ole yhteydessä yhteistyöyliopistoihinsa. Vaihtoon liittyvät dokumentit pitää etsiä itse vaihtoyliopiston kotisivuilta, ja apua niiden täyttämiseen ei juuri KV-toimistolta saa. He eivät ole juuri perehtyneet niiden asianmukaiseen täyttämiseen.

Minun kohdaltani vaihtovuosi jäi melkein tekemättä, koska TKK ei pyynnöistä huolimatta kysellyt lähettämiensä hakuparien perään ja UD oli päättänyt lopettaa kahdenvälisenvaihdon, koska yhteydenpitoa ei ollut ollut yli viiteen vuoteen. Pääsin kuitenkin vaihtoon, koska olin oma-aloitteisesti yhteydessä vaihtoyliopistoon. Lisäksi kevätlukukauden osalta tuet maksettiin 6 kuukautta myöhemmin kuin mitä oli luvattu. Tämä johtui siitä, että KV-toimisto lähetti minulle vanhentuneet ohjeet ja dokumentit, joiden jälkeen käytäntöä oli muutettu.
 
Viisumi

Vaihto-opiskelijat lähtevät opiskelemaan J-1 viisumilla, ja tutkintoa suorittavat opiskelijat F-1 viisumilla. J-1 viisumin etu on se, että sen turvin voi hakea sosiaaliturvatunnusta, kun taas F-1 viisumin haltijat voivat saada sen vain, jos tekevät työtä yliopistolle. Sosiaaliturvatunnuksesta on hyötyä monissa pikkuasioissa. J-1 viisumin haittapuoli on, että jos saa joko USA:n tai Suomen valtiolta tukea opintoihin (esim. Fulbright), täytyy oleskella vähintään kaksi vuotta Suomessa ennen kuin voi hakea mitään muuta viisumityyppiä USA:han.

Kun täyttää hakemukset huolella ja kaikki tarvittavat dokumentit löytyy, viisumi on helppo saada ja se myönnetään 24–48 tunnissa. Viisumia varten tulee käydä USA:n lähetystössä haastattelussa, joka tarkoittaa sitä, että he ottavat sormenjäljet, tarvittavat dokumentit, passin ja kysyvät pari kysymystä. Passi viisumilla varustettuna toimitetaan kotiin postitse. Viisumin hakemiseen liittyvät kysymykset kannattaa/täytyy kysyä suoraan lähetystöstä ja ohjeet löytyvät heidän nettisivuiltaan (www.usembassy.fi). KV-toimisto ei ole perehtynyt viisumiasioihin.

Vakuutukset

Sairausvakuutuksen voi ottaa vaihtoyliopiston kautta, mutta lähes poikkeuksetta halvemmalla pääsee, kun on kotivakuutuksen piirissä ja ottaa siihen pidennetyn matkavakuutuksen. Jos tekee näin, kannatta vakuutusyhtiöltä pyytää englanninkielinen kuvaus vakuutuksesta. Yliopisto vaatii kaikilta opiskelijoita vakuutuksen. Tietty terveysmaksu oli kuitenkin maksettava, ja siten yliopiston terveysaseman lääkäreitä pystyi käyttämään ilmaiseksi. Reseptilääkkeet ovat USA:ssa uskomattoman kalliita.

Majoitus

Itse asuin pienehkössä asunnossa (kaksi huonetta, keittiö/olohuone, kylpyhuone) saksalaisen vaihto-opiskelijan kanssa. Vuokra oli 700 USD kuukaudessa. Vuokrasopimuksen joutuu yleensä tekemään 6/12 kuukaudeksi. Apua majoituksen etsimisessä kannattaa kysyä yliopistolta.

Toinen asumisvaihtoehto on yliopiston asuntolat. Itse en asuisi sellaisessa. Vuokra niissä on hävyttömän suuri tasoon nähden. Huone jaetaan usein jonkun toisen kanssa. Suihkutilat ja vessat jaetaan useiden ihmisten kanssa ja ruuanlaittomahdollisuudet ovat rajalliset. Asuntola-asumista voi hyvin verrata hostellissa asumiseen.  Pyhäpäiviksi (joulu, thanksgiving jne.) ja lomien ajaksi asuntolat suljetaan.

Kolmas majoitusvaihtoehto on ns. ”homestay”-majoitus, jolloin asutaan jonkun perheen luona maksua vastaan. Hyvän perheen löytyessä tällainen majoitus voi olla ihan leppoisaa ja pikkuasioista, kuten netti, auto ja puhelin, ei yleensä tarvitse murehtia. Tällainen majoitus ei kuitenkaan sovi kaikille. Homestay-majoitus on erityisen suosittua aasialaisten opiskelijoiden keskuudessa.

Opiskelu

Opiskelu UD:ssa on välillä rankkaa ja kotitehtäviä teetetään paljon. Ne tulee aina tehdä ja ne ovat välillä työläitä. Luennoilla käyminen on suotavampaa kuin Suomessa, ja oletusarvoisesti odotetaan, että niillä kaikilla ollaan mukana. Yllätyksekseni huomasin, että luennoilla ei juuri ole sen enempää vuorovaikutteista keskustelua kuin Suomessa.

Graduate- ja undergraduate-tason kurssit eroavat toisistaan aika paljon. Undergraduate-tason kurssit ovat hieman leppoisampia ja niistä pystyy suoriutumaan kohtuullisesti. Suurin osa oppilaista näillä kursseilla on valkoihoisia amerikkalaisia.

Graduate-tason kurssit ovat aika tiukkoja, vaativat enemmän aikaa, ja asioihin täytyy todella perehtyä. Kurssit voivat olla vaikeita, mutta jos tekee kotitehtävät, joka on välttämätöntä arvosanan saamiseksi, on kursseista aika vaikea olla pääsemättä läpi. Toisaalta C- ja D-arvosanat ovat jo todella huonoja arvosanoja. Yleensä kaikki saavat A:ta ja B:tä.

Graduate-tason kursseilla suurin osa oppilaista on aasialaisia. Myös merkittävä osa professoreista ja assistenteista on aasialaisia. Suurin osa heistä puhuu välttävää englantia, joten ainakaan puhutun englannin oppimisen kannalta ei opiskelu tarjoa kovin paljoa. 

Harrastusmahdollisuudet

UD:lla on hyvät liikuntamahdollisuudet. Urheilumahdollisuuksia löytyy paljon, jos vain jaksaa ottaa selvää. Kuntosali on suhteellisen hyvä ja sitä saa käyttää ilmaiseksi. Sama pätee uima-altaisiin.

Jos on uskonnollista tyyppiä, niin seurakuntia löytyy moneen lähtöön ja toiminta on raikkaampaa ja monipuolisempaa kuin Suomessa. Seurakuntalaiset ovat yleensä hyvin avuliaita ja heidän avullaan moni asia ratkeaa helposti. Seurakunnan toiminnassa mukana olemalla oppii myös hyvin englantia.

Alueella on ihan hyvä kirjo illanvietto- ja biletyspaikkoja, jos on niistä kiinnostunut. Kyseiset paikat ovat täynnä 21–22-vuotiaita amerikkalaisia nuoria, jotka ovat juuri tulleet lailliseen alkoholinostoikään. Meno on ehkä verrattavissa lukion viimeiseen vuoteen Suomessa.

Osa amerikkalaisista teistä soveltuu hyvin pyöräilylle ja osa taas ei. Pyöräliikkeet myyvät pyöräilykarttoja, joista selviää kätevät reitit. Newarkin liepeiltä alkaa laaja White Clay Creek State Park, joka on mukavaa metsäaluetta pikkuteineen, jonka keskellä virtaa matala joki.

Liikenneyhteydet/matkustaminen

Newarkissa pyörä on todella kätevä kulkuväline. Sillä pääsee autoon verrattuna kätevästi paikasta toiseen Campus-alueella, jossa ei juuri ole ilmaisia parkkipaikkoja. UD Parking Permitit maksavat aika paljon vuodessa. Ruokakaupat ovat isoja ja mitään Siwan tapaisia kauppoja ei ole. Autolla ruokakauppaan pääsee kätevimmin, mutta kyllä niihin pyörälläkin ajaa.

Newarkissa on lähiliikenteen busseja, joita käyttävät pääasiassa pienituloisemmat. Niillä pääsee moottoritie 95:n varressa olevaan Christiana Shopping Mall:iin ja Wilmingtoniin, josta pääsee edelleen junalla Philadelphiaan ja New Yorkiin. Newarkin juna-asemalla pysähtyy kaksi kertaa päivässä pikajuna, jolla pääsee suoraan joko New Yorkin tai Washington DC:n suuntaan. Arkisin ruuhka-aikoina kulkee myös muutama paikallisjuna Philadelphiaan ja takaisin.

Autolla matkustaminen on kätevää ja auton vuokraaminen on Suomeen verrattuna erittäin halpaa. Bensa on noin puolet tai kaksi kolmasosaa halvempaa kuin Suomessa. Osa autoista kuluttaa enemmän, mutta taloudellisiakin autoja löytyy. USA:n sisäiset lennot ovat kohtuuhintaisia, mutta eivät kuitenkaan ihan yhtä halpoja kuin Ryanairin ja vastaavien