Vesa Harju - 2009: Royal Melbourne Institute of Technology, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Vesa Harju
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Royal Melbourne Institute of Technology, Australia
Aika
13.07.2009 - 31.12.2009
Vaihto-ohjelma


Opiskelen Teknillisessä korkeakoulussa Energia- ja LVI-tekniikan osastolla. Lähdin Melbourneen viidentenä opiskeluvuotenani tavoitteenani laajentaa englannin kielen sanavarastoani sekä suorittaa tutkintoani täydentäviä kursseja. Hain itsenäisesti vaihto-opiskelemaan The Royal Melbourne Institute of Technologyyn (RMIT), Melbourneen, joten jouduin myös maksamaan vaihtoyliopiston lukukausimaksut. Onneksi TKK kustansi tästä puolet ja toisen puolen sain maksettua MVTT:n apurahan avulla.

Saavuin Melbourneen vain muutama päivä ennen orientaatioviikon alkua, joten ensimmäiset viikot olivat aika kiireisiä asunnon etsimisen ja RMIT:n byrokratian takia. Pettymyksekseni en saanutkaan valitsemiani ja jo hyväksytettyjä energiatekniikan kursseja, joten jouduin valitsemaan näiden tilalle ylimääräisiä talouden kursseja. Kurssien vaihtaminen vaati suhteellisen paljon eri rakennuksissa ravaamista, sillä jokainen uusi kurssi piti hyväksyttää osaston päättäjillä ja lukukauden alussa tärkeitä luentoja tuntui riittävän joka päivälle. Yleisesti ottaen opetuksen taso RMIT:ssä oli hyvää ja professoreiden asenne oppilaita kohtaan oli kannustava ja auttava. Opiskelijoiden laajasta tasosta ja alkutietojen puutteesta johtuen kuitenkin opetettavat asiat käytiin luennoilla läpi todella perusteellisesti ja joskus jopa turhan hitaasti. Tämä aiheutti hieman turhautumista nopeampaan opiskelutahtiin tottuneiden vaihto-opiskelijoiden joukossa.

Valitsemillani kursseilla tehtiin paljon ryhmätöitä ja kirjallisia raportteja piti palauttaa muutama lukukauden aikana. Suurin kirjallinen raportti vastasi laajuudeltaan lähes TKK:n kandidaatintyötä, mutta vaatimustaso kurssien välillä vaihteli suhteellisen paljon. Yleisesti ottaen RMIT:ssä suorittamani kurssit tuntuivat TKK:hon verrattuna helpoilta mutta aikaa vieviltä. Kirjallisen raporttien työstäminen kuitenkin kehitti nopeasti englannin kielen taitoa ja tästä on luultavasti paljon hyötyä tulevaa diplomityötä tehdessäni. Samoin suulliset englannin kielen taidot paranivat huomattavasti vaihto-opiskelukauden aikana.

Melbourne on kaupunkina mielenkiintoinen ja viihtyisä. Se on Australian toiseksi suurin kaupunki noin neljällä miljoonalla asukkaallaan ja se tunnetaan parhaiten laajasta kulttuuritarjonnasta ja oikukkaasta säästä. Kaupungin klubielämä on vilkasta ja rentoja kahviloita löytyy lähes joka kadun kulmasta. Kaupungissa järjestetään harva se päivä useita kansainvälisen tason konsertteja ja festivaaleja. Oman lisänsä kaupungin kulttuuritarjontaan tuovat myös legendaarinen laukkakilpailu Melbourne Cup, Australian avoin tennisturnaus sekä F1-kisat. Melbournen useita tyylisuuntia ja aikakausia yhdistelevä arkkitehtuuri on sinänsä myös näkemisen arvoista. Toimivuudeltaan ja persoonallisuudeltaan Melbourne tuntuu olevan omaa luokkaansa maailman miljoonakaupunkien joukossa.

Melbourne on kuitenkin myös yksi maailman tehottomimmista kaupungeista. Suurimmassa osassa taloista ei ole huolehdittu riittävästä eristyksestä, suurin piirtein joka ikinen kaupungin neliömetri on keinovaloin valaistu ja yksi syy Melbournen alueen vesipulaan on vedenkäytön holtittomuus. Vaikka ilmastonmuutos on viime aikoina noussut paremmin esille australialaisessa mediassa, mitään kovin näkyviä muutoksia tämä ei ole vielä Melbournessa aiheuttanut.

Vaikka kaikki kurssivalintani eivät täysin osuneet nappiin, vaihto-opiskelujakso Australiassa oli uskomattoman hieno kokemus. Vaihto-opiskelu antoi paljon upeita muistoja ja opetti uusia asioita monella eri tasolla. Iso kiitos vaihto-opiskelun onnistumisesta ja ylipäätänsä mahdollistamisesta kuuluu Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle!

Melbournessa 2.12.2009
Vesa Harju