Ville Korpela - 2008: Technológico de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Ville Korpela
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Technológico de Monterrey, Meksiko
Aika
15.07.2007 - 29.05.2008
Vaihto-ohjelma


Kulttuuri

Suomen tiukasta ja aikataulutetusta kulttuurista hyppääminen Meksikon huolettomaan elämäntapaan on melkoinen muutos. Mañana- asenne eli kyllä asiat voi tehdä huomennakin näkyy kaikessa. Oikea suhtautuminen ja tiedostaminen erilaisesta elämäntavasta edesauttavat sopeutumista uuden kulttuurin haasteisiin. Paahtava kuumuus, espanjan kieli, rasvainen ruoka, kaoottinen liikenne, tekniikka ja tervehdykset tuovat ison muutokseen päivittäisiin toimintoihin. Samoin tavatessaan small-talk on hyvin yleistä, jossa perusperiaate on, ettei kysymyksiin aitoja vastauksia odotetakaan.

Monterreyssa valtaosa ajasta on kuumaa, 30 – 40 °C. Taksilla matkustaminen lyhyitä matkoja käy yleensä halvemmaksi kuin bussilla, vaikka taksin kyytiin hyppäämistä välttelee suuren onnettomuusriskin takia. Liikenne on lähes koko ajan ruuhkaista ja kortin saa yhtä helposti kuin maidon kaupasta.

Viisumi

Tec vaati opiskelijaviisumin suorittaakseen opintoja instituutissa, joka kannattaa hankkia jo Suomesta. Lisäksi viisumin rekisteröintiprosessi pitää aloittaa 30 päivän sisällä maahan saapumisesta. Prosessi on hidas ja byrokraattinen, eikä lakimiehen apua kannata vältellä. Tec tarjoaa tähän mahdollisuuden, jota kannattaa hyödyntää.

Viisumin ollessa rekisteröitävä, maasta ei käytännössä saa poistua ja tämä kannattaa huomioida, suunnitellessasi reissua Meksikon ulkopuolelle. Se on mahdollista, mutta sitä ennen tarvitset erikoisluvan, joka tietenkin maksaa ja edellyttää taas käyntiä maahanmuuttotoimistossa.

Opiskelu Tecissä

Luennoilla on läsnäolopakko ja poissaoloja seurataan tarkasti. Poissaoloja saa olla vain kahden opetusviikon tunnit. Opiskelu on painottunut koko kurssin ajalle tasaisesti, eikä vain yhteen isoon projektityöhön ja tenttiin, kuten olemme Suomessa tottuneet. Yleisesti ottaen kaikki koulutehtävät veivät paljon aikaa, mutta ne olivat helpohkoja. Tecissä ei tunneta uusintatenttejä ja ehkä siitä johtuen tenttien vaatimustaso oli hieman Suomessa totuttua helpompi. Ryhmätyöt olivat jokaisen kurssin kirous ja päänvaiva, mutta jälkikäteen sanottuna niistä oppi hyvinkin paljon muista kulttuureista. Meksikolaiset ovat mitä etevintä kansaa keksimään kaiken sortin tekosyitä välttääkseen työn, jonka joku muukin voi tehdä. Ryhmätyö oli siis välistä yksilötyö, ei mikään ihme. Samoin aikataulutus on käsite, joka on täysin outo monelle paikalliselle. Jos olet puoli tuntia myöhässä, ei kannata hätääntyä. Ei siellä muitakaan ole vielä paikalla.

Monterreyn campuksella on Tecin laajin englanninkielisten kurssien valikoima, joka oli yksi pääsyistä miksi valitsin Monterreyn. Tecin tarjoamien undergraduate-kurssien laajuus on yleensä 5 op. Mahdollista oli myös opiskella 25 opintopisteen (5 kurssin) sertifikaatti esim. liiketoiminnasta tai historiasta.

Vapaa-aika

Tec tarjoaa hyvät puitteet erilaisen liikunnan harrastamiseen. Kampuksen suuri kuntosali on hyvin varustettu ja kuntosalille ja jumppiin pääsi ilmaiseksi.

Vaihtarivuonna aikaa todennäköisesti riittää, niin kannattaa todellakin ilmoittautua urheilukursseille. Osa kursseista oli ilmaisia, osa maksoi 550 – 1500 pesoa (35 € - 100 €) lukukaudessa. Liikuntakursseilla päti sama Tecin poissaolopolitiikka kuin normaaleillakin kursseilla, vaikka poissaolojaan sai selitettyä huomattavasti helpommin.

Monterrey on kuuluisa mahtavista vuoristaan ja kannattaa oleskelun aikana edes jotain tähän liittyvää. Koulu tarjoaa joka viikko ja viikonloppu hiking reissuja tai muuta aktiviteettia. Yksi menee kuitenkin ylitse muiden, joka on myös suosiossa extreme lajeista tykkääville opiskelijoille – Matacanes. Kyseessä on siis kanjoni, joka on noin 9km. Luonnonpuisto sulkee ovensa jo elo-syyskuun taitteessa ja avaa taas uudestaan maalis-huhtikuussa, joten syksyllä aloittavat olkaa ajoissa varauksien kanssa!

Loppusanat

Kaiken kaikkiaan vuosi täysin erilaisessa ympäristössä oli silmiä avartava kokemus ja maana Meksiko niin yllätti kun monipuolisuudellaan kuin myös koetteli henkisesti. Toisaalta tätähän sitä lähdettiin hakemaankin ja oppia tuli rutkasti muualtakin kuin pelkästään koulunpenkiltä. Meksikolaiset ovat perimmiltään auttavaista kansaa ja lämminsydämisiä, mutta ilman yhteistä kieltä on vaikea ymmärtää kulttuuria ja sen monimuotoisuutta. Vuosi vierähtää nopeasti ja suosittelen vuoden mittaista vaihtoa Meksikoon lähteville. Suuri kiitos tästä mahdollisuudesta kuuluu Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle, tukien seikkailuani keskelle mayojen valtakuntaa. 

Tampereella 6.11.2008

Ville Korpela