Maatalouden kestävä vesienhallinta – keinoja sopeutua ilmastonmuutokseen ja lisätä luonnon monimuotoisuutta -seminaari

Salaojituksen Tukisäätiö, Salaojayhdistys, Maa- ja vesitekniikan tuki sekä Baltic Sea Action Group järjestävät Maatalouden kestävä vesienhallinta -keinoja sopeutua ilmastonmuutokseen ja lisätä luonnon monimuotoisuutta -seminaarin 13.10.2022 Kansallismuseon auditoriossa. Seminaariin voi osallistua myös etänä. Kansallismuseoon mahtuu 170 ensimmäisenä ilmoittautunutta.

Seminaarin tavoitteena on keskustella ja tuoda esiin erilaisia näkökulmia maatalouden kestävään vesienhallintaan, ilmastonmuutoksen varautumisen ja sopeutumisen keinoista sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä ja lisäämisestä.  Seminaarin osana järjestetään innovaatiokilpailu, jonka tavoitteena on saada uusia ideoita, joilla voitaisiin varautua ja sopeutua tulevaan lämpimämpään kuivuuden ja rankkasateiden jaksottamaan ilmastoon niin, että muutos voitaisiin hyödyntää ja sen haitallisia vaikutuksia vähentää. Kilpailu on kaikille avoin.

Ohjelmassa mm.

Keynote-esitelmä: Euroopan näkökulma ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen/lisäämiseen maataloudessa, yliasiamies Jyrki Katainen, Sitra       

Globaali näkökulma ilmaston muutokseen sopeutumiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen tärkeyteen –  ravitsevan ruuan riittävyys, ohjelmajohtaja Tiina Huvio, Finnish Agri-agency for Food and Forest Development, FFD

Sopeutuminen muuttuvaan ympäristöön vesienhallinnan keinoin, vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta, MMM

Katseet sääkartoilta maan alle – Muuttuvassa ilmastossa mittaustieto korvaa kokemuksen, viljelijän puheenvuoro, dosentti Johannes Tiusanen

Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen maatalouden vesirakentamisessa, erikoistutkija Pasi Valkama, SYKE

Pelto kuin pesusieni – Monia hyötyjä uudistavalla viljelyllä, projektijohtaja Eija Hagelberg, BSAG, uudistava maatalous

Turvemaat ja niiden kestävä viljely vesitalouden keinoin, tutkija Maarit Liimatainen, Luke

Säätösalaojituksen ja altakastelun mahdollisuudet tuotannon ja ympäristön näkökulmasta, asiantuntija Minna Mäkelä, Salaojayhdistys ry

Katso tarkemmat tiedot ohjelmasta, innovaatiokilpailusta ja ilmoittautumisesta Salaojituksen tukisäätiön sivuilta