Majakka-tohtorikoulutuspilotin vaikuttavuus

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoitti Aalto-yliopiston vesi ja kehitys -ryhmälle vuonna 2016 kaksi miljoonaa euroa viisivuotiseen tohtorikoulutusohjelmaan, joka nimettiin Majakaksi. Ohjelma päättyi vuoden 2021 lopussa. Tavoitteena oli tohtorikoulutuksen systematisointi ja uuden yhteistyömallin kehittäminen.

Majakassa keskityttiin tohtorikoulutuksen rakenteiden uudelleenajatteluun ja siihen, miten väitöskirjan tekemisestä voisi saada yhteisöllisempää. Yhteisöllisyyden luomisessa ja alkuun pääsemisessä auttoi hankkeeseen palkattu koordinaattori, joka vaikutti merkittävästi siihen, että koko kuuden väitöskirjatutkijan ryhmä pysyi kasassa loppuun asti. Yksin puurtaminen muuttui nykyaikaiseksi työympäristöksi.

Majakka osoitti, että väitöskirjoja voidaan tehdä toisin. Näitä oppeja levitetään nyt eteenpäin Aalto-yliopistossa ja sen ulkopuolella. Toivottavasti Majakan kokemukset uudistavat pysyvästi tapoja toimia ja kouluttaa tohtoreita. Huomisen ongelmat ratkaistaan nykyisiä toimintatapoja ja uusia tekniikoita kehittämällä, missä tutkijoilla on merkittävä rooli.

Voit lukea alta raportin Majakan saavutuksista.