MVTT:n apurahavuosi 2023

Maa- ja vesitekniikan tuki ry (MVTT) myönsi vuonna 2023 apurahoja ja lahjoituksia yli 4,1 miljoonaa euroa. Myönteisen apurahapäätöksen sai 165 hanketta.

Vuosi 2024 on MVTT:n 75. vuosi ja juhlavuosi avattiin 550 000 euron lahjoituksella Aalto-yliopistolle uuden lehtorin palkkaamista varten. Katso lisää lahjoituksesta täältä https://mvtt.fi/2024/01/15/mvttn-75-vuotisvuoden-kaynnistaa-lahjoitus-aalto-yliopiston-vesitekniikan-opetukselle/ ja opetusteemaisesta juhlavuodesta täältä https://mvtt.fi/2024/02/13/mvtt-75v-vesialan-opetuksen-teemavuosi/

Suurin yksittäinen apuraha (300 794 euroa) myönnettiin Aalto-yliopistolle Aalto Environmental Hydraulics Labin hankkeeseen, jossa kehitetään virtausmallinnusta luontopohjaisiin tulvanhallinta- ja vedenlaaturatkaisuihin. Yhdistys kävi tutustumassa laboratorioon ja sen toimintaan 26.9.2023. Staff scientist Juha Järvelä esitteli yleisesti laboratorion tutkimustoimintaa sekä kourua, jonka avulla tutkitaan veden virtausta ja erilaisia virtausvastuksia.

Muut, yli 100 000 euron apurahat menivät organisaatioista Aalto-yliopistolle, Oulun yliopistolle, Turun yliopistolle sekä Suomen ympäristökeskukselle. Organisaatioiden lisäksi useampivuotisia suuria apurahoja myönnettiin myös yksityishenkilöille.  Bernadeth Amanolle myönnettiin 90 000 euroa Aalto-yliopistossa väitöskirjatyönä tehtävään jäteveden käsittelyssä hyödynnettävän paineistetun jäädytyskiteytyksen mallintamiseen. Khaleda Begum sai 108 000 euroa Helsingin yliopistossa kipsiä ja rakennekalkkia vesiensuojelutoimenpiteenä koskevaan väitöskirjatyöhönsä.

MVTT liittyi mukaan tiedejatutkimus.fi -palveluun, joten vuoden 2023 myönnetyt tutkimusapurahat löytyvät nyt myös sieltä.  Tiedejatutkimus.fi -palveluun ei viedä kaikkia apurahoja, mutta kaikki myönnetyt sekä valmistuneet hankkeet ja matkat julkaistaan edelleen MVTT:n kotisivuilla.

Kuvassa alla on MVTT:n myöntämät apurahat ja lahjoitukset vuosina 2019-2023. Tutkimus ja opetus on saanut merkittävimmän osan myönnetystä rahoituksesta vuosittain. Opinnäytetöihin kuuluvat väitöskirjojen lisäksi myös pro gradu -työt sekä diplomityöt. Avustuksia ja lahjoituksia saavat erilaiset alaa tukevat muut projektit ja hankkeet, esimerkiksi lahjoitukset yliopistoille menevät tähän luokkaan. Matkat ovat pääosin vesialan pääaineopiskelijoiden vaihto-opiskeluja sekä tutkijoiden kongressimatkoja alan seminaareihin.

Post Docs in Companies -ohjelmassa (PoDoCo) MVTT rahoitti vuonna 2023 yhtä hanketta. Syksyn kierroksella 32 000 euron rahoituksen sai Muhammad Mohsin tutkimukseen, jonka otsikko on Biohiili happamien turvesoiden jälkikäyttöön kunnostamisessa: Vaikutukset hiilitaseeseen ja ympäristöön.