Arttu Raitala - 2018: INP Grenoble, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Arttu Raitala
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
INP Grenoble, Ranska
Aika
22.01.2018 - 08.06.2018
Vaihto-ohjelma
Erasmus+


Aloitin ympäristötekniikan opinnot Oulun yliopistossa syksyllä 2012. Keväällä 2018 lähdin vaihtoon Ranskaan arvostettuun Grenoblen INP-yliopistoon. Grenoble sijaitsee Alppien keskellä Ranskan länsiosassa. Vaihtokohteessa oli paljon kurssitarjontaa omaan ympäristöalaani liittyen. Suomen päässä yksi kurssiopettajistani oli opiskellut maisterivaiheen samassa yliopistossa ja häneltä sainkin paljon rohkaisua vaihtoon lähtemiseen, kun kerroin uusiutuvan energian ja esimerkiksi vesivoimaloiden kiinnostavan mahdollisena diplomityöaiheena. Grenoblen INP yliopistossa juuri vesivoimaloihin liittyvät kurssit olivat erittäin laadukkaita, ja tämä oli yksi merkittävä syy vaihtoon lähtemiseen ranskan kielen oppimisen lisäksi.

Järjestelyt kotimaassa ja vaihtokohteessa:

Järjestelyt Suomessa hoituivat luonnollisesti hyvin. Ainut merkittävä miinus kokonaisuudessaan tuli varmistuksen myöhäisestä ajankohdasta. Varmistuksen viivästyminen johtui kuitenkin kohdemaan kankeasta toiminnasta. Grenoblesta ei muutenkaan vastattu kovin ripeästi kyselyihin tai muihin järjestelyihin liittyviin asioihin. Kohdemaan yliopistosta löytyi kuitenkin jonkun verran joustoa, kun selvisi että joudun tulemaan aikaisemmin Suomeen harjoittelupaikan takia. Grenoblen yliopiston vaihtokoordinaattori onnistui järjestämään yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa, tentit suoritettaviksi Oulussa vaihdon loputtua. Valitettavasti kaikille opettajille tämä ei kuitenkaan käynyt, joten osa kursseista jäi suorittamatta.

Opinnot:

Henkilökohtaisesti ranskan kieli on aina kiehtonut. Opiskelin ja kirjoitin ranskan keskipitkänä aineena ylioppilaskokeissa, ja jatkoin myös yliopistossa ranskan opiskelua. Ranska tuntui näin ollen kaikin puolin luonnolliselta valinnalta vaihtoon lähtemisen kannalta.

Kurssitarjontaa kohdeyliopistossa löytyi enimmäkseen energia- ja vesipuolelta. Kurssit olivat koko lukukauden kestäviä ja ne sisälsivät paljon teoriaa mutta myös käytäntöä, kuten laboratoriokokeita ja simulointia. Grenoblessa opetus koostui paljon ryhmätöistä ja esityksistä. Kurssit olivat myös yleisesti ottaen vaativia. Opettajat olivat hyviä ja inspiroivia/eläytyviä mutta valitettavasti englannin kieli oli suurimmalla osalla opettajista heikkoa. Luennot olivatkin usein enemmän ranskaksi kuin englanniksi. Itseäni luennot ranskaksi eivät häirinneet, olihan vaihdossa tarkoitus kuitenkin parantaa omaa ranskan kieltä.

Vaihto-opiskelu kokemuksena:

Vaihtoon lähteminen oli ehdottomasti yksi parhaista päätöksistä opintojen aikana. Kokemus avarsi huomattavasti näkemystäni opiskelusta, maailmasta sekä eri kulttuureista. Sain paljon kansainvälisiä ystäviä ja kavereita, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa työelämässä. Kokonaisuudessaan vaihto-opiskelu oli mahtava kokemus, jota voin rehellisesti suositella kaikille.

Jyväskylässä 29.12.2018

Arttu Raitala