Axel Hertsberg - 2018: Delftin teknillinen yliopisto, Alankomaat

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Axel Hertsberg
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Delftin teknillinen yliopisto, Alankomaat
Aika
21.08.2018 - 02.02.2018
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Yleistä

Vaihtoon lähteminen on asia jota usein suositellaan erittäin paljon opiskelijoiden keskuudessa. Lauseet kuten ”Elämäni parasta aikaa!” eivät ole varsinaisia poikkeuksia, ja siitä huolimatta, että pidän niitä jokseenkin liioiteltuina, yhdyn hehkutukseen siltä osin että vaihto-opinnot tarjoavat ainutlaatuisen kokemuksen kansainvälisessä ympäristössä.

Tehdessäni lähtöä Alankomaihin olin aavistuksen jännittynyt muutaman asian suhteen: Tulisinko toimeen kämppisten kanssa? Olenko ollut liian kunnianhimoinen kurssien suhteen? Entäs jos en yksinkertaisesti viihdy kohteessa? Uskon että näiden ja muiden vastaavien uuden ympäristön haasteiden selättäminen uusien samassa tilanteessa olevien ystävien kanssa on vaihdon parasta antia – kaikilla on jotain annettavaa, ja kaikki tarvitsevat apua jonkin asian suhteen.

Miksi TU Delft?
Ryhdyin miettimään vaihto-opintoja kandiopintojeni viimeisen vuoden aikana, joten vaihtoni oli sijoituttava maisteri opintoihin. Tämä rajoitti huomattavasti mahdollisia vaihtokohteita, sillä Suomalaistyyppiset suoraviivaiset maisteri opinnot eivät maailmalla ole erityisen yleisiä. Tämän lisäksi en usko kykeneväni opintoihin muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, rajaten oman koulutusohjelman vaihtosopimukset kouralliseen kohteita.

Jäljellä olevien kohteiden suhteen koin TU Delftin olevan paras valintani useasta syystä. Ensinäkin olin käynyt aikaisemmin Alankomaissa, ja tykkäsin erityisesti Alankomaalaisten asenteesta ja suhtautumisesta erilaisiin pulmiin. Tämän suhteen koin eräänlaista uteliaisuutta kokisinko asiat samoin mikäli viettäisin viikkoa pidemmän ajan paikan päällä. Alankomaiset ovat myös yleisesti ottaen erittäin hyviä käyttämään englantia, mikä helpottaisi vaihdon käytännön asioita huomattavasti. Lopuksi olen yleisesti ottaen kiinnostunut merenläheisistä asioista, ja Alankomailla on pitkä kokemus merenkäynnistä ja siihen liittyvistä sovelluksista, joten mikä sen parempi kohde lähteä tutustumaan erilaisiin merellisiin sovelluksiin.

Hakuprosessi

Yliopistolle hakeminen oli varsin suoraviivaista, kunhan TU Delftin lähettämät sähköpostiviestit tulevat luettua ja ohjeita seurattua. Yksi huomautus tarvittavien asiakirjojen suhteen on syntymätodistuksen vaatimus, joka oli pieni murheenkryyni ennen lähtöä ja jonka perään ei kysytty paikan päällä. Toisin sanoen kokemuksieni perusteella maistraattiin ei ole pakko mennä hakemaan otetta väestörekisteristä Delftin opiskelijavaihtoa varten.

Yleisesti Delftistä

Delftin palvelut muistuttavat laajalti niitä joita tarjotaan Espoossa, ravintolatarjontaa lukuun ottamatta. Suurin osa tarvitsemistani asioista löytyi Delftin keskustasta, ja kotoani oli suunnilleen kilometri Delftin Ikeaan. Jos oli tarve ostaa jotain erityisempää junalla pääsi Rotterdamiin tai Haagiin, molemmat noin vartin matkan päässä. Yksi huomio Delftin liikkeiden suhteen oli aukioloajat – moni kauppa oli suljettu maanantaisin, mikä saattoi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Kielen kanssa minulla ei koskaan ollut varsinaisia ongelmia, suunnilleen olemattomista hollannin kielen taidoistani huolimatta.

Järjestin asuntoni yliopiston kautta, ja palvelu toimi mielestäni hyvin joskin hinta oli aavistuksen yksityisiä vaihtoehtoja korkeampi. Delftissä matkustaminen oli minulle helppoa, sillä asuin kilometrin päässä yliopistosta, juna-asemasta ja kaupungin keskustasta. Suurin osa matkoista sujui pyörällä, jonka sai vuokrattua Swapfietsiltä hintaan 12 €/kk, mutta alueella toimi myös bussi- ja ratikkayhteyksiä sekä kaupungin sisäisesti että Rotterdamin ja Haagin suuntaan.

Muutama vinkki päivittäisien asioiden suhteen:
Yksi Alankomaiden suurimmista kauppaketjuista, Albert Heijn, ei hyväksy Visa-korttimaksuja, vaan suosivat Maestroa, Mastercardia ja paikallisia korttitoimijoita. Sama koski joitain ravintoloita, joten Alankomaalaisen pankkitilin, ja sen kautta maksukortin hankkiminen voi olla kannattavaa – etenkin pidemmän vaihdon aikana. Käteisen käyttäminen toimii toki myös Alankomaissa, ja euro toimii valuuttanakin, joten käteiselle on käyttöä myös Suomessa vaihdon jälkeen.

Alankomaiden junayhtiö, NS, myy ”Dal Voordeel” alennuksia hintaan 29 €/a johon sisältyy henkilökohtainen matkakortti. Alennus maksoi omilta osin itsensä takaisin suhteellisen nopeasti, ja matkakortti maksaisi 7 €, joten väittäisin että se on kannattava ostos heti vaihdon alussa. Lisää tietoa alennuksesta löytyy osoitteesta https://www.ns.nl/en/season-tickets/dal-voordeel.html

Junalla matkatessa kannatta, etenkin viikonloppuisin, huomioida mahdollisia raidetöitä. Ne löytyvät yllä mainitulta ns-sivustolta, mutta helpointa on tarkistaa oma reitti sikäläisellä reittioppaalla, 9292.nl, joka osaa huomioida aikataulutetut raidetyöt. Schiphol – Rotterdam välillä kannattaa myös olla valppaana Delftiin matkatessa ettei vahingossa ota ”intercity direct” pikajunaa Rotterdamiin. Matka kestää useimmiten yhtä kauan kuin normaalilla IC-junalla Haagin suuntaan, ja siitä pitää maksaa viiden euron lisä ennen junaan nousemista.

Douwe Egberts on Jumbon, ruokakauppa joka hyväksyy Visa-kortteja, paras suodatinkahvi. ”Doner box” Peperstraatilla sijaitsevasta Doner Kingistä on mukava naposteltava myöhäisten iltojen päätteeksi matkalla juna-asemalta kotiin.

Opiskeleminen Delftissä
Aloittaen opintojen alusta, kansainvälinen johdatusohjelma oli hyvin järjestetty ja tarjosi hyvän mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Ohjelma koostui muutamasta pakollisesta tapahtumasta, mutta useimpina päivinä tapahtumiin oli ilmoittauduttava itse ”My IP” sovelluksella jota mainostetaan sähköpostitse muutama viikko ennen vaihdon alkua.

Luennot TU Delftissä muistuttavat laajalti Suomalaisten yliopistojen luentoja yhdellä huomattavalla erolla: Myöhässä saapuminen ja poistuminen aikaisin tai puhelun ajaksi ei ole suotavaa, ja siitä saa helposti palautetta niin luennoitsijalta kuin muilta opiskelijoilta. Muita eroavaisuuksia ei osunut silmään – opiskelijoita kannustetaan kysymään kysymyksiä ja luennoitsija oli useimmiten yliopiston henkilökuntaan kuuluva henkilö, tosin muutamalla kurssilla suurin osa luennoista oli ulkopuolisten henkilöiden pitämiä.

Vaihto-opintojeni aikana suoritin seuraavat kurssit:
Ocean Waves (I, 6 op)
Introduction to Offshore Engineering (I, 3 op)
Physics and Measurement (I & II, 6 op)
Introduction to Ocean Energy Technologies (II, 4 op)
Turbomachinery (II, 4 op)
Energy Storage: Process, Materials & Equipment (II, 4 op)

Kurssit olivat vaatimustasoltaan suunnilleen samaa luokkaa kuin opinnot Suomessa. Suurin osa arvioitiin tentin perusteella, mutta esimerkiksi Energy Storage koostui ainoastaan ryhmätyöstä. Jos joutuisin nimeämään yhden kurssin jota suosittelisin muille valitsisin Ocean Waves:n jo pelkästään korkealaatuisen opetuksen takia. Kurssin henkilökunnan jäsenet olivat erittäin taitavia opettamaan ja lisäksi koin sisällön – aaltojen muodostuminen, liikehdintä, merenpohjan vaikutus niiden ominaisuuksiin ja näiden asioiden mittaaminen ja mallintaminen – erittäin kiinnostavaksi.

Vapaa aika
Delft
Delft tarjoaa paljon tekemistä opintojen ulkopuoliselle ajalle. Yliopistolla ja kaupungilla on useita eri liikuntaseuroja joissa voi harrastaa lähes kaikkia Alankomaissa pelattavia lajeja, ja yliopisto tarjoaa myös kulttuuri painotteista opetusta kuten kermaiikka- tai maalauskursseja kampusalueella – niistä ei tosin saa opintoihin merkattavia suorituksia. Järjestöihin on mahdollisuus tutustua johdatusohjelman yhteydessä, ja ne ovat yleisesti ottaen suosittuja Alankomaalaisten opiskelijoiden keskuudessa, joten ne tarjoavat helpon tavan tutustua paikallisväestöön.

Toinen yliopistoon liittyvä ajanviete on kampusalueen opiskelijabaarit. Usealla tiedekunnalla on oma opiskelijoiden vetämä baari joka on auki muutamana päivänä viikossa. Nämä tarjoavat mukavan tilan jossa rentoutua, ja päivästä ja paikasta riippuen tunnelma voi olla mitä tahansa yökerhon ja kapakan välistä.

Delftissä on myös kohtuullisen hyvä elokuvateatteri kaupungin keskustassa, ja vaikka hollanninkielinen tekstitys saattaa tuntua aavistuksen hämmentävältä ääniraita jätetään useimmiten alkuperäiskieliseksi. Toinen asia joka kannatta käydä katsomassa kaupungin keskustassa on Nieuwe Kerkin kellotorni johon voi kiivetä pientä maksua vastaan; en tosin suosittelisi sitä korkean paikan kammoisille, sillä julkisivu on laajalti vaakasuora ja suojakaiteen korkeus ei ainakaan pääse haittaamaan näkymiä. Lisäksi tykkäsin tehdä pyöräretkiä eri paikkoihin tai muuten vaan – Hollanti on erittäin tasaista mikä tekee pyöräilystä helppoa ja hauskaa niin kauan kun ei sada tai tuule liikaa.

Vähän pidemmän matkan päässä

Vaikka Delftissä piisaa tekemistä, kunnan rajojen ulkopuolelle on monta hyvää syytä matkustaa. Yksi näistä on viikonlopun yöelämä, puute joka on niin Rotterdamin ja Amsterdamin aiheuttama kuin korjaama. Junat kulkevat yön läpi tunneittain, ja paikat kuten Witte de Withstraat Rotterdamissa ja Weterinschanin baarit tarjoavat paljon menoa läpi yön. Henkilökohtaisia suosikkeja olivat Rotown ja Wunderbar Rotterdamissa sekä Paradiso Amsterdamissa.

Delftin ulkopuolella on myös paljon tehtävää joka ei ole juhlimista. Haagissa on yllättävän mukavia hiekkarantoja Scheveningenissä ja Kijkduinissä. Kinderdijk, yksi Unescon maailmanperintökohteista, sijaitsee Rotterdamin toisella puolella ja sinne pääsee pienellä vaivalla myös julkisilla kulkuvälineillä. Leiden ja Utrecht lukeutuvat Delftin lisäksi Randstadin kuvankauniisiin kaupunkeihin jotka ovat vierailun arvoisia, etenkin Utrecht korkeine kanavaseinineen on mukava vierailun kohde loppukesästä.

Matkustin myös Maastrichtiin joulumarkkinoille kämppisten kanssa, enkä ehtinyt sen loitommaksi Delftistä vaihtoni aikana Alankomaiden keskeisestä sijainnista huolimatta. Usea tuttavani kävi Belgian puolella Brysselissä tai Bruggessä, ja muutama lähti bussimatkalle Müncheniin viettämään Oktoberfestiä; mutta koin että Alankomaista olisi hyvä aloittaa, ja vaihdon loppua kohden aikaa ei tahtonut riittää pidempää matkaa varten ellen olisi palannut Hollantiin heti joulun jälkeen.

Yhteenveto
Mikäli olet yhtään kiinnostunut ulkomailla opiskelun kokemuksesta suosittelen vaihtoon hakemista. Tämän lisäksi uskon, että matkasta saa eniten irti jos kohteeseen hakee ilman muita ennestään tuttuja ystäviä, jolloin sosiaalisesta kokemuksesta saa eniten irti – useimmat vaihto-opiskelijat ovat samassa tilanteessa, ja ensimmäisen kuukauden aikana koin elämäni nopeimmat ja määrätietoisimmat ystävystymiset.

En myöskään usko että kenelläkään joka lähtee Suomesta Delftiin olisi syytä huoleen kurssien suorittamisen suhteen. Ainoat suuremmat haasteet johtuivat kurssien esivaatimuksista, ja ne ovat tarkistettavissa sudiegids.tudelft.nl sivustolla jolla voi myös saada hyvän käsityksen kurssien sisällöstä.

Lopuksi suosittelen TU Delftiä vahtokohteena. Se ei ole kaikista eksoottisin kohde, ja 1000 km etelämmästä sijainnista huolimatta talven illat ovat pimeitä, mutta se tarjoaa toimivan, kansainvälisesti tunnetun ja omiin tarpeisiin soveltuvan ympäristön jossa tutustua henkilöihin maailman eri kolkista.