Emma Tähtinen - 2017: Padovan yliopisto, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Emma Tähtinen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Padovan yliopisto, Italia
Aika
29.09.2016 - 17.02.2017
Vaihto-ohjelma
Erasmus +


Opiskelin syyslukukauden 2016-2017 Pohjois-Italiassa Padovan yliopistossa. Padova oli minulle kaupunkina täysin uusi tuttavuus, vaikka Italiassa olin käynyt jo pari kertaa aikaisemmin. Aikaisemmat kokemukseni Italiasta sekä yliopiston kattava englanninkielisten kurssien tarjonta ympäristötekniikan osalta olivat suurimpia syitä valita vaihtokohteeksi juuri Italia ja Padovan yliopisto. Historiallinen Padova osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Kaupunki on elävä ja viihtyisä noin 200 000 asukkaan opiskelijakaupunki, jonka kapeilla kivikaduilla ja aukioilla riittää kahviloita ja baareja eikä kaupungin urheilumahdollisuuksissa tai 60 000 opiskelijan yliopistossakaan ole moittimista. Yliopisto on perustettu jo vuonna 1222 ja kuuluu siten Euroopan ja koko maailman vanhimpiin.

Asuminen

Yritin saada asunnon paikallisesta opiskelija-asuntolasta, mutta asuntolat olivat täynnä. Sain lopulta kimppakämpän 4 muun vaihtarin kanssa Padovan keskustasta. Asunto oli yksityisen vuokraama ja sain oman huoneen hintaan 260 €/kk. Vuokra sisälsi lämmityksen, sähkön, kaasun ja veden. Asunto sijaitsi keskeisellä paikalla, joten en tarvinnut vaihtoaikana polkupyörää. Kävelymatkan päästä löytyivät niin keskustan liikkeet kuin hieman ydinkeskustan ulkopuolella ollut kampus, jossa luentoni pidettiin. Polkupyörä oli suosituin kulkuväline Padovassa, vaikka julkiset kulkivat melko hyvin. Pyöräilijät oli huomioitu mm. omilla pyöräkaistoilla.

Asunnon hankinta oli Suomesta käsin melko hankalaa ja useat yksityiset vuokranantajat eivät olleet halukkaita vuokraamaan asuntoa lyhyeksi ajaksi Erasmus-opiskelijoille. Usein ehtona oli, että itse piti etsiä seuraava vuokralainen. Jälkiviisaana voisin todeta, ettei uuden vuokralaisen löytäminen olisi ollut hankalaa. Useimmat opiskelija-asuntolat sijaitsivat melko kaukana keskustasta eivätkä niiden vuokratkaan olleet huomattavan edullisia, joten olin erittäin tyytyväinen asuntooni.

Ruokailu

Koulupäivinä söin lounaan useimmiten yliopiston mensoissa eli ruokaloissa. Padovassa ruokaloita oli 6, joista yksi tarjosi myös illallista. Ruuan taso oli hyvä ja lounaan/illallisen hinta vaihteli 4,60e ja 5,70e välillä riippuen siitä ottiko pelkästään primon/secondon vaiko molemmat. Ateriaan kuului lämpimän ruuan lisäksi leipä, juoma sekä jälkiruoka. Kokkasin usein myös kotona. Ruokatarvikkeet kaupoissa olivat melko samanhintaista kuin Suomessa. Ulkona syöminen oli sen sijaan halvempaa ja ravintoloita tulikin käytettyä normaalia enemmän.

Opinnot

Padovan yliopisto on useassa rakennuksessa ympäri kaupunkia tiedekunnittain. Oikeastaan Padovan keskustassa on huomattavan paljon yliopiston tiloja ja opiskelusaleja. Luokkahuoneet olivat alkuun todella vaikeita löytää ja lähes poikkeuksetta jouduin ensimmäiselle luennolle mennessä etsimään paikallisen, joka näytti luokan. Lisäksi ne olivat usein melko ahtaita. Italialaiset olivat hyvin tunnollisia opiskelemaan ja halusivat menestyä opinnoissaan. He olivat kiinnostuneita vaihto-opiskelijoista ja ottivat meidät hyvin mukaansa.

Suoritin kolme ympäristötekniikan kurssia sekä yhden italian kielen kurssin. Ennen vaihtoa tekemäni opintosuunnitelma toteutui lähes täydellisesti. Ainoastaan yksi kurssi jäi suorittamatta aikatauluongelmien vuoksi. Yliopiston sivuilta löytyivät riittävät ja ajankohtaiset kurssikuvaukset ja aikataulut englanniksi. Opiskelumateriaalit ja kurssien suoritustavat olivat melko samankaltaisia kuin kotiyliopistossani. Luennoilla kävi jonkun verran vierailevia luennoitsijoita mm. Ruotsista. Kursseilla tehtiin ryhmätöitä, palautettavia harjoitustöitä, suullisia esityksiä sekä lopputentti suullisesti ja/tai kirjallisesti. Työmäärä suhteessa opintopisteisiin vaihteli kurssien välillä suurestikin. Kurssimateriaalit olivat sähköisessä muodossa eikä kirjoja tarvinnut hankkia.

Vapaa-ajan mahdollisuudet ja sosiaalinen elämä

Padova tarjoaa monipuolisesti vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia ja paikallinen ESN järjestää aktiivisesti tapahtumia. ESN järjesti mm. retkiä lähikaupunkeihin, viinimaistijaisia ja luistelutapahtuman. Paikallisiin opiskelijoihin oli helppo tutustua kursseilla ja muihin vaihtareihin ESN:n tapahtumissa.

Padovasta matkustaminen mihin päin Italiaa tai Eurooppaan on helppoa ja edullista. Padovan kautta kulkee tiheästi busseja ja junia sekä lähellä on kaksi lentokenttää. Trevison lentokentälle operoi halpalentoyhtiö Ryanair. Autonvuokraaminen onnistui ongelmitta ja se oli mainio valinta viikonloppujen reissuille, kun kohteena oli useampi pienempi kylä. Autonvuokrauksen hintaan vaikutti kuskin ikä. Auton sai vuokrattua viikonlopuksi 80-150 eurolla riippuen vakuutuspaketista. Hyödynsin erinomaisen matkustamismahdollisuuden vaihdon aikana ja matkustin paljon ympäri Italiaa tutustuen maan kulttuuriin ja maittavaan ruokaan.

Vakuutus

Päivitin matkavakuutukseni ennen vaihtoa. Vakuutukseeni sisältyi henkilö- ja matkatavaravakuutus. Eri yhtiöiden välillä oli melko suurtakin hintaeroa, joten vakuutus oli hyvä kilpailuttaa.

Hintataso ja erot

Pohjois-Italian hintataso on asumisen ja ruokakauppojen osalta samaa luokkaa kuin Suomessa. Ravintolat, viinit ja juustot sekä matkustaminen julkisilla oli halvempaa. Sen sijaan kouluruokaloiden hintataso yllätti korkeammilla hinnoillaan.

Suurin ero Suomen ja Italian välillä on mielestäni päivärytmi. Ravintolat olivat auki vain lounas- ja illallisaikaan. Lounasaika päättyi noin kahdelta ja illallisaika alkoi noin seitsemän aikaan tai myöhemmin. Italiassa vietetään päivällä siestaa, joka tarkoittaa sitä, että osa liikkeistä on kiinni muutaman tunnin iltapäivällä. Italialaiset ovat ystävällisiä, kohteliaita ja puhuvat paljon. Nämä piirteet tekivät Italiaan kotoutumisesta helppoa. Vaihtoni oli erittäin onnistunut eikä moitittavaa ole kuin toisinaan kylmästä ja sumuisesta talvikelistä.

Suuret kiitokset Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle apurahasta, jolla tuitte vaihto-opiskeluani.

Oulussa 15.3.2017
Emma Tähtinen