Erika Toivonen - 2015: Danmarks Tekniske Universitet, Tanska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Erika Toivonen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Danmarks Tekniske Universitet, Tanska
Aika
27.01.2015 - 31.05.2015
Vaihto-ohjelma
Nordtek

Yleistä
Opiskelen Vesi- ja ympäristötekniikkaa Aalto-yliopistossa ja vietin neljännen kevätlukukauteni 2015 vaihdossa Tanskan teknillisessä yliopistossa (Danmarks Tekniske Universitet, DTU) Kööpenhaminassa. DTU valikoitui vaihtokohteeksi sen hyvän maineen sekä monipuolisen kurssitarjonnan vuoksi. Lisäksi valintakriteereinä painoivat hyvä englanninkielinen opetus sekä sopiva kevätlukukauden ajankohta helmikuun alusta toukokuun loppuun.

Vaihtopaikkana Kööpenhamina osoittautui todella mielekkääksi: kaupunki tuntui viihtyisältä pieneltä suurkaupungilta, jossa oli helppo liikkua varsinkin pyöräillen. Tanskalaiset olivat pohjoismaiseen tapaan tunnollisia sekä järjestelmällisiä, mutta hyvin ystävällisiä ja rentoja. Sanan ”hygge” merkityskin valkeni pikkuhiljaa leppoisissa kahviloissa kynttilänvalossa istuskellen. Nähtävyyksistä jäivät mieleen varsinkin Nyhavn, Tivoli, Pieni merenneito -patsas sekä kirjasto Black Diamond. Hintataso Tanskassa on korkea, mutta Suomessa asuneelle se ei tuntunut yhtä suurelta yllätykseltä kuin esimerkiksi Etelä-Euroopasta tuleville vaihto-opiskelijoille.

Säiden puolesta kevätkausi osoittautui ehkä syksyä paremmaksi vaihtoehdoksi. Alkuvuosi oli sateinen ja tuulinen, eikä lumi juuri pysynyt maassa. Lumettoman ja pimeän talvikauden jälkeen kuulemamme mukaan harvinaisen aurinkoinen kevätkausi lämmitti mieltä jo helmikuun loppupuolelta alkaen, ja säät
paranivat aina toukokuulle saakka.

Järjestelyt Suomessa
Vaihtoon hakeminen tapahtuu joko Erasmus- tai Nordtek-ohjelmien kautta. Hain vaihtoon vasta syksyn jälkihaussa, joka sujui helposti. Aallon hyväksymispäätöksen jälkeen täytin hakulomakkeen DTU:lle, jonka liitteiksi tuli toimittaa suoritusote, hyväksytty vaihdon opintosuunnitelma, vaihdon rahoituspäätös Aallolta sekä todistus englannin kielitaidosta. DTU:n hyväksymiskirjettä sai odotella melko pitkälle loppusyksyyn, mutta odotusta helpotti tieto siitä, että yleensä sisään on päässyt melko varmasti.

Kun hyväksymiskirje lopulta saapui, kursseille ilmoittauduttiin Campusnet-järjestelmän kautta. Samalla pääsin täyttämään yliopiston asuntotoimiston asuntohakemuksen, jossa hakukohteet sijoitettiin toivejärjestykseen 1-12. DTU:n asuntotarjous saapuikin jo muutaman päivän kuluttua hakemuksen laittamisesta Tingbjerg Kollegietista, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kampusalueelta. Itselleni parempi asunto järjestyi kuitenkin yksityisiltä markkinoilta Suomi-Tanska -listan kautta vehreältä Brønshøj:n alueelta, josta oli hyvät kulkuyhteydet keskustaan. DTU:lle matkaa kertyi hieman enemmän, 12 km verran. Molemmat asuntovaihtoehdot olivat hintatasoltaan melko korkeita (noin 500 e), mutta molempien vaihtoehtojen hintaan sisältyivät liinavaatteet sekä pyyhkeet. Asuntoa valitessa kannattaa selvittää kulkuyhteydet DTU:n kampusalueelle Rejseplan-ohjelman avulla, sillä osa asuntoloista sijaitsee kaukana ja matkoihin saa kulumaan paljon aikaa.

Vaihtokohteena Tanska on pohjoismaalaiselle helppo, sillä viisumia tai asumislupaa ei tarvita. Vaihtoa varten hankin koko vaihtokauden kattavan matkavakuutuksen, vaikka myös eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla pärjäisi varmasti hyvin. Lisäksi hankin kaikki Pohjoismaat kattavan puhelinliittymän. Ennen vaihtoa tein ilmoituksen Kelalle ulkomailla opiskelusta ja muuttoilmoituksen maistraattiin. Rahoitusta vaihtoon sain Maa- ja vesitekniikan tuki ry:ltä (MVTT) sekä Suomen Rakennusinsinöörien Liitolta (RIL).

Järjestelyt Tanskassa
Kun kaikki järjestelyt olivat Suomen päässä valmiita, pääsin varaamaan lentolippua hyvillä mielin. Tanskaan saapuessani vuokraemäntä oli lentokentällä vastassa, joten Kööpenhaminaan tulo sujui vaivattomasti. Saavuin Tanskaan muutamaa päivää ennen vapaaehtoista orientaatioviikkoa, jotta saisin tutustua kaupunkiin ja kulkuyhteyksiin etukäteen. Orientaatioviikon alussa opiskelijat jaettiin ryhmiin, joissa tutustumisesta muihin vaihto-opiskelijoihin, DTU:hun sekä Kööpenhaminaan vastasi oma tutor (”buddy”). Näistä buddy-ryhmän jäsenistä muodostuikin itselleni läheinen ja tärkeä ryhmä koko vaihto-opiskelun ajaksi.

Orientaatioviikon aikana saimme opastusta muun muassa paikallisen sosiaaliturvatunnuksen eli CPR-numeron hankkimista varten. Tunnus ei ole pohjoismaalaiselle välttämätön, mikäli oleskeluaika on alle 6 kuukautta. Se kuitenkin helpottaa maassa asumista, ja esimerkiksi paikallisen matkakortin (”Rejsekort”) voi tilata tunnuksen avulla. Matkakortilla liikkuminen Kööpenhaminan julkisilla kulkuneuvoilla tuleekin huomattavasti halvemmaksi kuin yksittäisinä ostetut liput. Itse ostin Facebook-yhteisön kautta myös käytetyn pyörän, joka maksoi 100 euroa. Pyörän osto kannatti, sillä pyöräteitä on paljon ja liikkuminen sujuu nopeasti. Pyörää ostaessa on hyvä varmistaa esimerkiksi Politi-sovelluksen avulla, ettei osta varastettua pyörää.

Opinnot
DTU:n kampusalue sijaitsee Lyngbyssä, noin 15 kilometrin päässä Kööpenhaminan keskustasta. Kampusalueen keskellä sijaitsee päärakennus, josta löytyvät niin vaihto-opiskelija- ja asuntotoimisto, kirjasto, pääruokala, kahvila kuin kuntosalikin. Muut rakennukset sijaitsevat päärakennuksen ympärillä noin 2 kilometrin alueella, joten päivittäistä kävelyä kampusalueella tuli paljon. Päärakennuksen kirjasto oli mielestäni erittäin viihtyisä, ja monet opiskelijat viettivätkin siellä paljon aikaa joko ahkerasti opiskellen tai Fatboy:lla istuskellen ja seurustellen.

Olin suunnitellut suorittavani kevään aikana 30 opintopistettä, mutta yhden kurssin peruuntuessa valitsin kursseja 25 opintopisteen edestä. Näistä kolme kurssia olivat 5 opintopisteen arvoisia ja yksi 10 opintopisteen arvoinen. Kurssien määrä osoittautui lopulta sopivaksi, koska ne sisälsivät paljon ryhmätöitä. Vaativuustaso 5 opintopisteen kursseissa vaihteli kuitenkin huomattavasti. Esimerkiksi työläimpään 5 opintopisteen kurssiin sisältyi neljä palautettavaa harjoitusta, suullinen esitys sekä kirjallinen tentti, kun taas helpoimpaan kurssiin kuului vain yksi raportti ja monivalintatentti. DTU:n erikoisuutena ovat myös suulliset tentit, joita olin hieman jännittänyt etukäteen. Omista kursseistani suullinen tentti sisältyi yhteen kurssiin. Tenttitilaisuus osoittautui kuitenkin rennoksi, ja se oli kestoltaan vain noin 15 minuuttia. Suorittamani kurssit olivat Biological Oceanography, Chemicals in the Environment 2, Contaminated Sites ja Surface Water Hydrology.

Kevätlukukauden kurssien kesto oli 13 viikkoa ja pääsiäisen aikoihin meillä oli viikon loma. Luennot kestivät kerrallaan neljä tuntia, joihin sisältyi myös laskuharjoituksia, ryhmätöitä ja muutamia taukoja. Ryhmäkoko vaihteli noin 15 opiskelijasta 40:neen, mutta kaikilla kursseilla luennoitsijat kannustivat osallistumaan aktiivisesti opetukseen. Osaan kursseista sisältyi myös ekskursioita sekä laboratoriotöitä.

Vapaa-aika
Vapaa-ajallani harrastan liikuntaa, ja Brønshøj:n alue tarjosikin erinomaiset juoksumaastot Utterslev Mose -lammen ympäri. Myös DTU:n lähellä kiertää 5 kilometrin mittainen kuntoreitti. DTU tarjosi muutenkin hyviä kuntoilumahdollisuuksia, kuten tanssi- ja spinningtunteja sekä kuntosalin. Muuta vapaa-ajan toimintaa tarjosi aktiivinen opiskelijajärjestö ESN, joka järjesti muun muassa erilaisia tapahtumia viini- ja juustoilloista matkoihin esimerkiksi Suomen Lappiin. Itselleni Lappi ei ollut se eksoottisin matkakohde, joten osallistuin Danish trip -kiertomatkaan Tanskan ympäri sekä Legoland-vierailuun. Lisäksi Tanskasta oli helppo matkustella Ruotsiin, Norjaan sekä Saksaan. Vaihto-opiskelijat tekivät myös paljon matkoja Keski- ja Etelä-Eurooppaan, koska välimatkat lentämällä ovat lyhyitä.

Buddy-ryhmän kanssa järjestimme usein illallisia ja illanviettoja, joissa tutustuimme eri maiden ruokakulttuureihin valmistamalla itse esimerkiksi sushia tai ranskalaisia kreppejä. Myös DTU:n lähellä sijaitsevien konttiasuntoloiden (Campus Village) barbeque-paikka tarjosi mukavan illanviettopaikan. Tanskalaisesta ruokakulttuurista jäivät mieleeni erityisesti Street Food -ruokapaikka, jossa saa maistella kohtuuhinnalla eri maiden ruokia ostettuna pienistä kojuista. Toki tanskalaiset avoimet leivät ”smörrebrödit” maistuivat herkullisista leivoksista puhumattakaan. Kannattaa suunnata myös piknikille Kööpenhaminan kaunisiin puistoihin, kuten Rosenborgin linnan lähellä sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaan (Botanisk have).  

Vaihdon anti
Kööpenhamina ei vaikuta ensi tuntumalta suomalaiselle kovin erikoiselta vaihtokohteelta, mutta kaupunki osoittautui värikkääksi, rennoksi ja ilmapiiriltään keskieurooppalaiseksi, jonka vuoksi se oli hyvä valinta. Uudet ystävät olivat vaihdon parasta antia. Lyhyessä ajassa tutustuin ja ystävystyin usean eri maan opiskelijoihin, joihin pidän edelleen yhteyttä. Myös englannin kielitaitoni harjaantui huomattavasti, mutta tanskan kieltä en valitettavasti oppinut. Ruotsin kielen osaaminen helpotti kuitenkin tanskankielisen tekstin lukemista. Vaihtoaika antoi varmuutta lähteä uudestaan opiskelemaan tai työskentelemään ulkomaille, mikäli sellainen mahdollisuus tarjoutuu. Itselleni vaihtoaika oli ainutlaatuinen kokemus, ja voin suositella DTU:ta laadukkaana vaihto-opiskelukohteena. Suuri kiitos MVTT:lle tuesta!

Espoossa 12.08.2015

Erika Toivonen