Iiro Sipilä - 2016: University of Iceland, Islanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Iiro Sipilä
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
University of Iceland, Islanti
Aika
01.09.2015 - 31.05.2016
Vaihto-ohjelma
Nordtek


Opiskelen ympäristötekniikkaa Oulun yliopistossa ja päätin viimeistellä tutkintoni vaihto-opiskelulla Islannissa. Vaihtokohteena toimi University of Iceland Reykjavikissa. Islanti valikoitui kohdemaaksi kurssitarjonnan perusteella; maalämpöön ja uusiutuvan energian käyttöön liittyvät kurssit löivät kotimaisten yliopistojen tarjonnan. Haku tapahtui Nordtek-opiskelijavaihtoverkoston kautta. Toisesta pohjoismaasta muuttamiseen riittää henkilöllisyystodistus sekä islantilaisen sotun eli ”kennitalan” hakeminen. Kaiken kaikkiaan täytettävien papereiden määrä jäi yllättävän pieneksi.

University of Iceland sijaitsee aivan Reykjavikin keskustassa. Koululla oli tarjota opiskelija-asuntoja, mutta asuin itse noin 15 kilometrin päässä pienessä Mosfellsbærin kaupungissa. Loistavien bussiyhteyksien takia yliopistolle kulkeminen oli etäisyydestä huolimatta todella vaivatonta. UoI on Oulun yliopiston tapaan monialainen ja lähes kaikki englanniksi opetettavat kurssit olivat valittavissa ennakkovaatimuksien ollessa kunnossa. Osa valitsemistani kursseista meni aikatauluongelmien vuoksi uusiksi. Kurssien aikatauluja ei voi nähdä etukäteen ilman yliopiston tunnuksia, jotka vuorostaan saa vasta kennitalan myöntämisen jälkeen.

Oma opintosuuntani on vesi- ja yhdyskuntatekniikka, joten valitsin maalämpöön sekä kestävään energiantuotantoon liittyviä kursseja vaihtovuodelleni. Opintopisteitä kertyi 52,5, jonka lisäksi suoritin tutkintooni liittyvän 5 op syventävän työharjoittelun Islannissa. Kaikki opettajat puhuivat todella hyvää englantia. Opetus painottui kotiyliopistooni verrattuna huomattavasti enemmän kurssin aikana tehtäviin ryhmätöihin ja esityksiin sekä tunneilla käytäviin keskusteluihin. Paikalliset maalämpö- ja energiafirmat olivat usein mukana järjestämässä kursseja, mikä toi opetukseen mukaan myös käytännönläheistä näkökulmaa. Kurssien laajuudet ovat 1-2 op suurempia kuin Oulussa. Koen että suorittamistani kursseista tulee olemaan hyötyä tulevaisuuden työhaasteissa. Huono maku jäi ainoastaan yhdestä kurssista, jossa ilmeisesti opettajan motivaation puutteen vuoksi opiskelijat toteuttivat lähes kaiken kurssin sisällöstä. Tenttiviikkoja on vuoden aikana vain kaksi, mikä sopi itselleni hyvin.

Reykjavik sekä Mosfellsbær sijaitsevat noin Vaasan korkeudella joten paikallinen ilmasto on verrattain lämmin, joskin huomattavasti tuulisempi ja sateisempi. Islantilaiset kulkevat virran mukana miettimättä liikaa menneitä virheitä. Tämä näkyy usein järjestelmällisyyden puutteena, mutta kireä pipo kannattaa jättää Suomeen tai viimeistään lentokentälle. Islantilaiset ovat erittäin ystävällistä ja iloista kansaa, varsinkin jos edes tervehtiminen luonnistuu islanniksi.

Vaihto-opiskelu oli rankasta opiskeluvuodesta huolimatta todella positiivinen kokemus ja suosittelisin vaihtoon lähtöä kaikille. Kielitaito ja tekninen osaaminen kehittyivät myös, mutta parasta antia oli uusien näkökulmien löytäminen ennestään tuttuihin aiheisiin.

Reykjavikissa 26.5.2016

Iiro Sipilä