Ilona Keltti - 2019: Technische Universität Dresden, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Ilona Keltti
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Dresden, Saksa
Aika
09.04.2018 - 31.08.2018
Vaihto-ohjelma
Erasmus +

Vaihtokohteen valinta

Halusin mennä vaihtoon Saksaan, koska tärkein motivaationi vaihto-opiskelulle oli oppia vierasta kieltä (muuta kuin englantia) paremmin. Saksa, ranska ja ruotsi ovat ne kielet, joita olen opiskellut, ja Saksa valikoitui kulttuurin tai yleisen fiilikseni ansiosta. Olin käynyt Saksassa monesti jo ennen vaihtoa, ja viihdyin siellä aina hyvin.

Olin täysin avoin kaikille Aalto-yliopiston saksalaisille yhteistyöyliopistoille, ja kysyin Erasmus-koordinaattorilta, mitä kohdetta Saksassa hän suosittelee vesitekniikan opiskelijalle. TU Dresden tuli hänelle heti mieleen, ja huomasinkin nopeasti, että siellä on todella paljon vesitekniikan tarjontaa.

Dresden on noin 500 000 asukkaan kaupunki itäisessä Saksassa Saksin osavaltiossa. Se on saksalaisittain melko suuri kaupunki. Saksassa on kyllä 85 miljoonaa asukasta, mutta se on hyvin tasaisesti asuttu valtio eikä miljoonakaupunkeja ole monta. Dresden sijaitsee lähellä Tšekin ja Puolan rajoja, ja Praha on suunnilleen yhtä lähellä kuin Berliini. Elbe-joki virtaa kaupungin halki. Dresden pommitettiin lähes kokonaan toisessa maailmansodassa, mutta vanha kaupunki on rakennettu samannäköiseksi kuin se oli.

Vaihtoon hakemin ja järjestelyt

Aallon vaihtohaku oli jo helmikuussa 2017 eli reilu vuosi ennen vaihtolukukauttani. Hakemus täytettiin netissä ja liitteiksi tarvittiin opintorkeisteriote, opintosuunnitelma (Learning Agreement) sekä kielitodistus. Kielitodistuksen sain, kun kävin juttelemassa sen hetkisen saksanopettajani kanssa, ja hän täytti paperin. Mitään virallista kielikoetta ei tässä haussa tarvinnut.

TU Dresdenin oma haku kesälukukaudelle oli tammikuussa eli kolme kuukautta ennen lukukauden alkamista. Sinne ei tarvinnut lähettää muuta kuin opintosuunnitelma, kielitodistus ja tehdä itse hakemus. TU Dresden ei vaatinut motivaatiokirjettä eikä CV:tä kuten jotkut yliopistot. Kun TU Dresden oli hyväksynyt minut vaihto-opiskelijaksi, pystyin hakemaan asuntoa Studentwerkilta (ylioppilaskunta).

Matkustin Dresdeniin kaksi päivää ennen orientaation alkua. Järjesteltävää oli paljon, kuten vuokrasopimuksen allekirjoitus, avaimen hakeminen, pankkitilin avaaminen ja opiskelijakortin hankkiminen. Saksalaiseen tyyliin kaupungin asukkaaksi pitää ilmoittautua kansalaistoimistossa (Bürgerbüro) paikan päällä.

Orientaatio kesti kaksi päivää ja oli enimmäkseen saksankielistä. Minun saksankielentaitoni oli vaaditulla B1-tasolla, mutta voin sanoa, ettei se riittänyt ymmärtämään kaikkea. Asiat kuitenkin selvisivät vähitellen, kysymällä ja etsimällä.

Opiskelu

Opiskelin hydrologian pääaineessa, mutta sain valita myös muiden pääaineiden kursseja. Katsoin kaikkien vesi- ja ympäristötekniikan neljän saksankielisen linjan kursseja. Linjat ovat hydrologian lisäksi vesibiologia, vesitalous ja jätteenkäsittelytiede. Minulle tuli myös yllätyksenä vasta lukukauden ollessa jo käynnissä, että vesitekniikassa on edellä mainittujen pääaineiden lisäksi englanninkielinen ohjelma nimeltä Hydro Science and Engineering. Pääsin vielä mukaan yhdelle kyseisen linjan kurssille. Vaikka vesitekniikan ohjelmista neljä viidestä olivat saksankieliset, suhteellisen suuri osa kursseista järjestettiin englanniksi.

Kursseja oli paljon tarjolla, mutta en meinannut aluksi löytää itselleni sopivia kursseja. Olin suunnitellut käyväni erityisesti hydrobiologian kursseja, koska biologiaa ei voi opiskella Aallossa. En kuitenkaan saanut sovitettua niitä lukujärjestykseeni, ja osa kursseista oli alkanut jo edellisellä lukukaudella. Löysin lopulta sopivat kurssit, koska tarjontaa oli reilusti. Opiskelin kiertotaloutta, vesivarojen hallintaa ja tulvariskien hallintaa englanniksi, paikallista hydrologiaa saksaksi sekä olin yhdellä saksan kielen kurssilla. Näistä olisi pitänyt tulla 25 opintopistettä, mutta yhdellä kurssilla jouduin tekemään poikkeusjärjestelyjä, koska se olisi jatkunut vielä seuraavan lukukauden alussa ja sainkin siitä vähemmän pisteitä, ja yhdestä kurssista en saanut myöskään täysiä pisteitä, koska en läpäissyt kaikkia osa-alueita. Sain vaihtolukukaudelta kuitenkin 19 opintopistettä.

Opiskelu vaikutti yhden lukukauden perusteella vähän vanhanaikaisemmalta kuin Suomessa tai ainakin Aalto-yliopistossa. Saksassa oli paljon luentopainotteisia kursseja, joissa kurssin arvosana muodostui vain tentin perusteella. Osassa tenteistä tuntui myös pärjäävän ulkoa opetellulla nippelitiedolla, vaikka en ollut saanut kunnollista kokonaisuutta muodostettua koko kurssin aiheesta. Tenttiviikot olivat raskaat – ulkolämpötila oli noin 35 astetta (koko Euroopan ennätyskuuma kesä) ja kirjasto aivan täynnä. Tuntui, että on pakko lukea aamusta iltaan joka päivä, koska saatavat opintopisteet ovat kiinni hyvin pitkälti vain tenteissä.

Opiskelun kustannukset olivat kohtuulliset. Ostin vain yhden kirjan saksan kurssille, ja se maksoi noin 25 euroa. Yliopiston kirjautumismaksu oli kuitenkin melko kallis; yhdelle lukukaudelle 271 euroa. Opiskelijakortilla sai kuitenkin huomattavia etuja, ja oli hintansa arvoinen. Paras etu oli joukkoliikenne. Dresdenin joukkoliikennettä sai käyttää opiskelijana ilmaiseksi. Lisäksi opiskelijakortilla sai matkustaa paikallisjunilla koko Saksin osavaltion alueella! Esimerkiksi Leipzigista tuli tämän ansiosta varsin tuttu kaupunki.

Opiskelijaruokaloita oli kampuksella useita. Pienissäkin oli aina vähintään kaksi vaihtoehtoa joka päivä, joista toinen kasvis ja toinen liha. Ruuan hinta riippui siitä, mitä ottaa, se vaihteli noin 1,8-3,5 euron välillä. Salaatti ja ruokajuoma eivät sisältyneet hintaan.

Asuminen

Sain asunnon Studentwerk Dresdeniltä, joka on vähän kuin Dresdenin korkeakoulujen ylioppilaskunta. En halunnut hakea asuntoa vaihto-opiskelijoiden asuntolasta, koska halusin tutustua saksalaisiin ja puhua saksaa. Sainkin huoneen ihan "tavallisesta" solusta.

Asuminen Dresdenissä ei maksanut juuri mitään, vuokrani oli noin 250 euroa kuussa ja asuntoni kilometrin päässä yliopistolta. Kyllä minulla oli kuusi kämppistä, mutta se oli enimmäkseen vain mukavaa. Neljä heistä oli saksalaisia, yksi oli korealainen tutkinto-opiskelija ja yksi venäläinen vaihto-opiskelija. Kaikkien kanssa puhuin saksaa. Kämppikseni olivat rentoja, ja vietimme yhdessä lähes kommuunielämää. Kaikkia astioita ja siivousvälineitä käytettiin yhteisesti, eikä minun tarvinnut ostaa juuri mitään tavaroita. Huoneeni oli kalustettu, kuten monet Studentwerkin huoneet. Käytin samaa suihkua ja WC:tä kahden muun kanssa, ja keittiö oli kaikille seitsemälle yhteinen.

Kellarissa oli pyykkitupa, jossa oli kolme pesukonetta ja yksi kuivuri sekä tilaa pyykin kuivaukselle. Pesukoneita ei tarvinnut eikä voinut varata etukäteen, vaan piti mennä katsomaan, onko koneita vapaana. Lähes aina oli. Yksi koneellinen maksoi 2,10€ (kolikoilla) ja piti käyttää omaa pyykkiainetta.

Internet ei sisältynyt vuokraan vaan maksoi 5 euroa kuussa. Kävin tekemässä internetsopimuksen naapuritalossa järjestetyssä IT-tukitilaisuudessa orientaatiopäivien aikana. Internetin tarjoaja oli myös Studentwerk.

Tekemistä

Dresdenissä riittää tekemistä vapaa-ajalle. Dresdenin Unisportilla on ryhmäliikuntakursseja, joille ilmoittaudutaan lukukauden alussa, ja jokainen kurssi maksaa noin 30-40 euroa. Monet kurssit ovat suosittuja, ja menevät heti ilmoittautumisen alettua täyteen. Yliopistolla toimii myös kuoro, sinfoniaorkesteri ja big band. Soitin sinfoniaorkesterissa käyrätorvea. Vaikka käyrätorven kuljettaminen Saksaan oli hankalaa ja kallista, kyllä kannatti. Orkesterissa pääsi integroitumaan erinomaisesti paikallisiin opiskelijoihin.

Monet dresdeniläiset harrastavat vaellusta, eikä ihme! Dresdenin lähellä oleva kansallispuisto Sächsische Schweiz (Saksin Sveitsi) tarjoaa vaeltamiseen upeat maastot ja maisemat. Yliopistolla on vaellusseura nimeltä Pedibus Migrantes, ja lisäksi vaihtarijärjestö ESN järjestää vaelluksia.

Kerran viikossa on Café Lingua, joka on yksi parhaista tavoista tavata ihmisiä ja puhua eri kieliä. Café linguan järjestää ESN, ja he tekevät siitä joka viikko Facebook-tapahtuman. Kieltä voi oppia myös kielikavereiden kanssa. Facebookissa on aktiivinen ryhmä, Tandem Dresden. Tandem on rento ja epävirallinen tapa parantaa kielitaitoa. Siinä kaksi eri kielistä ihmistä keskustelee vuorotellen molempien äidinkielillä. Itse tapasin ryhmän kautta jopa kolme saksalaista, jotka halusivat parantaa suomen taitoaan. Tätä kautta voi saada parhaassa tapauksessa jopa hyviä ystäviä, ainakin itse sain.

Kulttuuriakin on tarjolla runsaasti. Opiskelijakortilla pääsee moniin klassisen musiikin konsertteihin halvalla, jos lipun ostaa puoli tuntia ennen konserttia paikan päältä. Kävin vastaremontoidussa konserttisalissa Kulturpalastissa muutaman kerran upeissa konserteissa. Dresdenissä on myös ooppera Semperoper. Museoitakin Dresdenissä on useita.

Vaihto-opiskelijoille olisi myös kaikenlaista toimintaa; ainakin retkiä ja bileitä, mutta en osallistunut niihin juuri ollenkaan, koska tavoitteenani oli oppia saksaa ja tutustua saksalaisiin.

Lopuksi

Suosittelen vaihtoon lähtemistä kaikille, jotka sitä vähänkään harkitsevat. Minä lähdin hakemaan kielitaitoa, mutta sainkin ystäviä. Kielitaito kehittyi siinä ohessa. Vaihtoon lähdölle on eri ihmisillä monia eri syitä. Oli syy mikä tahansa, varmaa on, että vaihdossa oppii ainakin jotakin ja saa kokemuksen, jota myöhemmin elämässä ei ole mahdollista saada. Jos voi lähteä kaverin kanssa yhdessä samaan kohteeseen, monet asiat ovat helpompia. Luulen kuitenkin, että vaihdosta saa kaikkein eniten irti menemällä yksin. Silloin on pakko poistua omalta mukavuusalueelta ja opetella selviytymään vieraalla kielellä vieraassa kulttuurissa. Silloin oppii kaikkein eniten.

Voin suositella Saksaa vaihtomaana erityisesti silloin, jos haluaa oppia saksaa. Saksassa oletuskieli on aina saksa, vaikka olisi tiedossa, että paikalla on ulkomaalaisia. Saksalaiset suhtautuvat hyvin myönteisesti siihen, että ulkomaalainen osaa saksaa edes vähän ja yrittää. Saksalainen kulttuuri on lähellä suomalaista kulttuuria, ja siksi sinne oli helppo mennä ja sopeutua. Dresden kaupunkina ja TU Dresden yliopistona olivat myös erinomaiset valinnat. Dresden on ehdottomasti kiinnostava ja viihtyisä kaupunki, vaikka monet suomalaiset eivät tiedä siitä mitään (paitsi ehkä pommitukset), enkä minäkään tiennyt etukäteen. TU Dresdenin kampusalue on myös viihtyisä, ja siellä on vanhoja arvokkaita sekä moderneja tyylikkäitä rakennuksia. Aikain vesitekniikan kurssitarjonta on erinomainen.

Opin vaihdossa paljon. Listaan tähän loppuun suurimmat oivallukseni. Opin saksaa paremmin, paransin sen B1-tasolta B2-tasolle. Opin myös paljon itsestäni. Tulin hieman rohkeammaksi ja itsenäisemmäksi, koska Saksassa piti selviytyä yksin vieraalla kielellä. Ymmärsin ystävyyden merkityksen elämässä vielä paremmin kuin ennen. Aluksi, kun en tuntenut Saksassa ketään, olin yksinäinen ja kaipasin suomalaisia ystäviäni. Myöhemmin kun tutustuin ihmisiin ja sain kavereita, elämäni oli taas hauskaa. Halusin tutustua paikallisiin, ja se tapahtui hitaammin kuin jos olisin mennyt heti aluksi mukaan vaihtariporukoihin. Olen kuitenkin iloinen, että jaksoin olla kärsivällinen ja sain lopulta saksalaisia kavereita. Ilman ystäviä elämä tuntuu olevan merkityksetöntä. Ulkomailla, missä on ilman perhettä ja sukulaisia, ystävien merkitys korostuu. Opin myös, millaista on olla ulkomaalainen. Se ei ole aina helppoa, mutta parhaimmillaan on todella hienoa olla erityinen vain siksi, että on Suomesta - eksoottisesta pohjoisesta valtiosta. Vaikeinta ulkomaalaisena on ehkä kielen kanssa. Kaikki asiat ovat vähän hankalampia, vaikka paikallista kieltä osaisikin melko hyvin. Sain kuitenkin paljon apua, enimmäkseen pyytämättä. Tästä ymmärsin, että haluan auttaa Suomessa asuvia ulkomaalaisia.

Pidin blogia vaihtoni ajan. Lisää tekemisiä ja ajatuksia löytyy osoitteesta http://yksineuroopassa.blogspot.com/