Jani Kivelä - 2015: University of North Dakota, USA

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jani Kivelä
Koulu
Oulun ylipisto
Matkakohde
University of North Dakota, USA
Aika
31.01.2015 - 25.05.2015
Vaihto-ohjelma


Järjestelyt Suomessa vaihtoon lähtöä varten onnistui hyvin vaikka olivatkin melko haastavia Oulusta käsin, sillä sekä viisumi että kielikoe vaihtoa varten piti käydä erillisillä reissulla Helsingissä suorittamassa ja hakemassa. Matkani Oulusta Grand Forksiin kesti noin 30h. Lensin neljällä lennolla Minnesotaan ja sieltä junalla Grand Forksiin.

Asuminen vaihdossa tapahtui Yliopiston asuntoloissa keskellä kampusta. Valittavana oli joko "single room" tai "double room" vaihtoehdot, josita valitsin jälkimmäisen. Jaoin huoneen vaihdon ajan Etelä-Korealaisen vaihto-opiskelijan kanssa. Kulkuyhteydet asuntolasta olivat erinomaiset sillä esimerkiksi luentosalit ja Yliopiston kirjasto olivat noin 500m päässä sekä pääruokala sijaitsi viereisessä rakennuksessa.

Kursseille täytyi kirjat ostaa itse, mutta se ei ollut ongelma Yliopiston kirjaston laajan valikoiman ansiosta. Kirjoja sai ostettua myös melko hyvin käytettyinä sekä netistä pystyi vuokraamaan kirjoja lukukauden ajaksi. Kurssien opetus- sekä työtavat olivat hyvin paljon samanlaisia kuin Suomessakin. Osa kursseista tapahtuin ns. "luento kursseina" missä ei määrätty kotitehtäviä tai ryhmätöitä vaan luennoitsija kävi kurssin materiaalia läpi luennoiden opiskelijoiden tehtedessä niistä muistiinpanoja. Tämän lisäksi oli kursseja joissa pääpaino oli ryhmässä työskentelemisessä, joka auttoi todella paljon kursseista hyvin suoriutumiseen.

Vaikka vaihtoni kesti vain noin 5kk niin mielestäni kielitaitoni parantui vaihdon aikana. Päivittäinen puhuminen, lukeminen, kirjoittaminen ja englannin kielen kuunteleminen on vain niin voimakas kielen omaksumiskeino, mitä ei Suomessa oikein pysty toteuttamaan. Matkan suurin hyöty koitui kuitenkin mielestäni siitä että amerikkalaiset ja suomalaiset ovat hyvin erillaisia. Suurin erillaisuus on tietenkin on amerikkalaisten sosiaalisuus. Aluksi tämä oli suomalaisena melko hämmentävä huomata, mutta koen onnistuneeni omaksumaan tätä sekä muista hyviä ominaisuutta heiltä vaihdon aikana

Oulussa 21.9.2015
Jani Kivelä