Jari-Pekka Nousu - 2017: University of Alaska Anchorage, USA

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jari-Pekka Nousu
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
University of Alaska Anchorage, USA
Aika
10.01.2017 - 06.05.2017
Vaihto-ohjelma
north2north


Ennen vaihtoa

Olen neljännen vuoden ympäristötekniikan opiskelija Oulun yliopistosta. Jo lukioajoista olen haaveillut hakevani korkeakoulutasolla vaihto-opiskeluun. Kohteekseni vaihto-opiskelulle valitsin Yhdysvallat, jotta saisin kaiken irti englannin kielen oppimisesta. Alaskan Anchoragen yliopisto osoittautui hyväksi vaihtokohteeksi hyvien yhdyskuntatekniikan alan kurssien ja vapaa-ajan mahdollisuuksien vuoksi. Hakuni Anchoragen yliopistoon tapahtui north2north vaihto-ohjelman kautta. Vaihtoon lähteminen Yhdysvaltoihin vaati monenlaisia ennakkojärjestelyitä, kuten kielitestin suorittamisen sekä viisumin ja rokotustodistusten hankkimisen. Myös kattava matkavakuutus oli pakollista hankkia.

Kohdeyliopisto
University of Alaska Anchorage sijaitsee Alaskan suurimmassa kaupungissa, Anchoragessa. Kaupunki itsessään on lähes samankokoinen kuin kotikaupunkini Oulu. Kaupunkia ympäröivät suuret vuoret ja lunta satoi paljon enemmän kuin mihin olen tottunut Suomessa. Itse yliopisto oli levittäytynyt laajalle alueelle ja jokaisella "tiedekunnalla" oli oma rakennuksensa. Meidän tekniikan opiskelijoiden tilat oli vastikään remontoidut ja varmasti koko yliopiston hienoimmat. Asuin vaihdon ajan kampuksella sijaitsevassa soluasunnossa, jossa kämppikseni oli Kaliforniasta kotoisin. Ajattelin, että korkeista vuokrahinnoista huolimatta kampuksella asuminen oli paras vaihtoehto, jotta pääsisi opiskelijapiireihin mahdollisimman hyvin sisään. Asunto maksettiin ennakkoon könttäsummana (n. 3500e).

Opinnot
Vaihdon aikana suoritin kolme laajaa Civil Engineering alan kurssia, jotka toivat minulle 18 opintopistettä Suomeen. Kurssit olivat; Arctic Engineering, Hydrologic Analysis & Design ja Transportation Engineering, jotka kaikki olivat senior-tason kursseja ja näin ollen tekemistä todellakin riitti. Opetustyyli tekniikan kursseilla vastasi hyvin paljon Oulun yliopistoa, erona kuitenkin se, että joka viikko tehtiin liuta pakollisia kotitehtäviä. Näiden kurssien lisäksi yritin ottaa projektijohtamisen kurssia, joka kuitenkin osoittautui jonkinlaiseksi erikoiskurssiksi, josta olisi täytynyt maksaa tuhansia euroja kurssimaksuja. Se ei budjettiini sopinut, joten vaihdoin sen muutamaan lyhyeen outdoor leadership koulutusohjelman kurssiin, jotta saisin tarvittavan opintopistemäärän kasaan.

Kokemus
Kokemuksena vaihto-opiskelu oli aivan omalaatuinen. Uskon, että kehityin lukukauden aikana monella saralla. Maailman näkemykseni laajeni ja pääsin kokemaan elämisen hyvin erilaisessa kulttuurissa. Valitsemani kurssit olivat mielestäni mielenkiintoisia ja ammattisanastoni kehittyi kurssien edetessä kovaa vauhtia. Englannin kielen suullinen osaaminen vahvistui entisestään ja uskon, että myös sosiaaliset taitoni kehittyivät siinä samassa. Vaihdon aikana ystävystyin niin paikallisten kuin muiden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Tutustuin myös Alaskaan muuttaneeseen suomalaiseen professoriin. Vaihto-opiskelua voin suositella kaikille kansainvälistymisestä kiinnostuville.

Ystävällisin terveisin,
Jari-Pekka Nousu