Karoliina Varis - 2018: University of Porto, Portugali

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Karoliina Varis
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
University of Porto, Portugali
Aika
01.09.2017 - 20.02.2018
Vaihto-ohjelma


Olen Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan opiskelija ja opiskelin syyslukukauden 2017 University of Portossa, Portugalissa. Olen aiemmin käynyt Etelä-Euroopassa, mutta Portugali oli minulle täysin uusi tuttavuus. Yliopiston kattava kurssitarjonta ympäristötekniikasta sekä vanhempien opiskelukavereiden kertomat kokemukset saivat minut valitsemaan University of Porton sekä Portugalin. Myös uuden kielen oppimisen mahdollisuus vahvisti valintaani. Nämä valinnat osoittautuivat todella onnistuneiksi. Vuonna 1911 perustetun yliopiston teknillinen tiedekunta (FEUP) on maan parhaimpia ja kampusalueella oli kattava tarjonta opiskelutiloja. Historiallisessa Portugalin toiseksi suurimmassa kaupungissa riitti nähtävää sekä koettavaa. Mäkinen ja kaunis kaupunki on pullollaan pieniä kahviloita ja kauppoja sekä kapeita katuja. Portosta oli todella helppo matkustaa ympäri Portugalia kuin myös Espanjaa.

Asuminen

Asuin koulun asuntolassa. Tehdessäni vaihtohakemusat yliopistoon oli mahdollista myös hakea huonetta yliopiston asuntolasta. Haussa ei tarvinnut kuin rastittaa halusiko hakea vai ei, joten sijaintiin ei pystynyt itse vaikuttamaan.

Päätöksen huoneen saamisesta sain päivän ennen lähtöä, sillä pääsin peruutuspaikalle. Olin aiemmin etsinyt huonetta Facebookista, mutta en ollut löytänyt mieluista. Otin yliopiston tarjoaman huoneen vastaan. Asuminen vain vaihto-opiskelijoille olevassa asunnossa oli todella hyvä päätös! Sain paljon kavereita eri puolelta maailmaa ja järjestimme kaikkea kivaa yhdessä. Ei tarvinnut olla hetkeäkään yksin tai tekemättä mitään jos ei halunnut. Jaoin huoneeni toisen vaihto-opiskelijan kanssa ja maksoin huoneesta 160€/kk. Molemmille oli huoneessa sänky sekä omat opiskelupöydät sekä yhteinen tilava kylpyhuone ja jääkaappi. Huoneessa oli myös patteri, joka helpotti paljon talviaikana. Keittiö oli asuntolan ensimmäisessä kerroksessa yhdessä oleskelutilan kanssa. Keittiöstä löytyi hella sekä mikroaaltouuni ja oleskelutilassa oli televisio sekä pöytiä opiskelua varten. Asuntolasta löytyi myös pyykkihuoneet, jossa pystyi pesemään pyykkiä 1,50€/per koneellinen. Pihalla oli grillipaikka sekä koripallokenttä, jossa vietimme paljon aikaa yhdessä. Asuntola oli sijainniltaan kauniissa paikassa lähellä joen vartta mäen päällä, joten näkymä oli todella kaunis!

Ruokailu

FEUP:in kampukselta löytyi muutamia erilaisia ruokailu mahdollisuuksia. Koulunruokalassa lounas maksoi 2,65 € ja siihen kuului alkukeitto, pääruoka, leipä, hedelmä sekä jälkiruoka. Pääruuaksi pystyi valitsemaan kasvi-, kala- tai lihavaihtoehdon. Muita ruokailu mahdollisuuksia löytyi kahviloista joissa myytiin erilaisia leipiä sekä salaatteja tai hampurilaisia. Monet paikalliset opiskelijat kuljettavat omia eväitä joka päivä kouluun ja itsekin aloin suosimaan tätä tapaa, sillä jonot ruokatunnilla ovat todella pitkät. FEUP:in vieressä oli myös iso supermarketti sekä muita pikaruokaloita (McDonals, jne.) Asuntolani oli FLUP tiedekunnan vieressä, joten käytin myös heidän ruokalaa jos en ollut omassa tiedekunnassani.

Opinnot

Itsenäisiä opiskelutiloja löytyi suurimmaksi osaksi kirjastosta ja tilaa löytyi lähestulkoon aina vaikka joskus hieman niukemmin. Luennot oli jaoteltu teoria-, harjoittelu-/teoria- sekä laboratorioluentoihin. Kampuksen päärakennuksessa pidettiin kaikki teorialuennot sekä harjoittelu-/teorialuennot. Laboratorioluennot pidettiin opintosuunnan omassa rakennuksessa. Opiskelin suurimman osan ajastani yliopiston ilmaisissa opiskelutiloissa, joita löytyi Porton keskustasta. Tilat olivat viihtyisät ja olivat auki joka päivä klo 24 saakka. Sovimme paljon yhteisiä opiskeluhetkiä kavereiden kanssa, jotka opiskelivat eri teidenkunnissa kuin minä. Tilat olivat myös sijainniltaan minulle paremmat, joten kävin FEUP:issa vain luennoilla. Mielestäni portugalilaiset ovat opiskelutavoiltaan samanlaisia kuin suomalaiset enkä kokenut suurta eroa opiskelutavoissa. Ainoa suuriero oli kieli, sillä vaikka ilmoittautuessa kurssi ilmoitettiin pidettävän englanniksi harvoin näin tapahtui. Omilla kursseillani osoittauduin ainoaksi ei portugalia puhuvaksi opiskelijaksi, jonka seurauksena luennot olivat vain portugaliksi. Jotkut opettajat olivat todella ymmärtäväisiä ja saattoivat pitää yksityisiä luentoja minulle englanniksi tai lähettää materiaalit englanniksi. Suurimmaksi osaksi jouduin kuitenkin kääntämään materiaalit omalla ajallani ja tämä oli todella työlästä. Tykkäsin kursseistani sillä opiskelu oli enemmän käytännönharjoitteluja ja projekteja kuin ulkoa lukemista ja teoriaa. Opin käyttämään monia uusia ohjelmia sekä laboratoriossa että tietokoneella. Omien kurssien lisäksi kävin myös intensiivisen portugalinkielen kurssin, joka osoittautui todella hyväksi. Opettajamme oli todella hyvä ja innosti koko luokan aina mukaan tunnilla. Kurssi kesti 2 kk ja luentoja oli 3 iltana viikossa 3 tuntia. Opiskelu tuntui jokseenkin raskaalta, sillä monena päivänä omat muut luennot alkoivat jo klo 8 aamulla ja koulu loppui vasta klo 22:30, mutta kaikki oli sen arvoista. Meistä tuli myös kielikurssin ryhmän kanssa kuin pieniperhe ja teimme monia asioita yhdessä myös vapaa-ajallamme.

Vapaa-ajalla vaihto-opiskelijoille suunnattu järjestö ESN järjesti todella paljon aktiviteettejä. Alussa nämä tapahtumat olivat todella hyvä tapa verkostoitua muihin opiskelijoihin ja omien kavereiden löytämiseen. Tapahtumia oli ensimmäisen kuukauden aikana monta kertaa viikossa ja silloin vietettiin ns. tervetuliasi kuukautta. Tämän jälkeen tapahtumia oli noin kerran viikossa. ESN järjesti myös paljon matkoja ympäri Portugalia. Itse en osallistunut näihin, mutta kuulin kavereiltani että kaikki tapahtumat olivat hyviä. Itse suosin matkojen tekemistä kavereiden kanssa pienemmässä porukassa ja se onnistui todella helposti Portugalissa. Kävimme paljon reissuja autolla tai junalla ympäri Portugalia.

Portossa paikasta toiseen liikkuminen oli todella helppoa julkisen liikenteen avulla. Metro ja bussiyhteydet olivat todella hyvät koko kaupungissa. Käytin myös paljon Uber-sovellusta sen helppouden ja edullisuuden takia. Vietin suurimman osan vapaa-ajastani surffatessa, sillä Porton keskustasta pääsee vain 25 minuutissa rannalle. 

Vakuutus

Oma matkavakuutukseni korvasi vain 3 kuukauden ulkomailla olon, joten ennen lähtöäni hain vakuutukselle pidennystä. Pidennysten hinta on korkea ja maksoin 3 lisä kuukaudesta noin 230 euroa. Matkavakuutukseen sisältyi henkilö- ja matkatavaravakuutus. Ennen lähtöä on hyvä kilpailuttaa vakuutus sekä tarkistaa mitä esimerkiksi harrastuksia vakuutus korvaa. 

Hintataso ja erot

Hintatasoltaan Portugali on Suomea halvempi maa. Julkinen liikenne on huomattavasti halvempaa ja myös asuntojen vuokrat ovat halvempia, mutta kuitenkin muuhun hintatasoon nähden yllättävän kalliita. Ruokakaupassa käynti oli halvempaa ja hedelmiä, vihanneksia sekä lihaa myytiin todella edullisesti. Portugalin kulttuuri eroaa Suomen kulttuurista, mutta varsinaista kulttuurishokkia en kokenut. Portugalilaiset ovat enemmän rennompia eikä aikataulu merkitse niin paljoa. Oli täysin normaalia ilmaantua sovittuun tapaamiseen 15 tai jopa 30 minuuttia myöhässä.

Suuret kiitokset Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle apurahasta, jolla tuitte vaihto-opiskeluani. Portossa 18.10.2018

Karoliina Varis