Katja Holopainen - 2019: Università degli Studi di Padova, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Katja Holopainen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Università degli Studi di Padova, Italia
Aika
28.02.2019 - 26.09.2018
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Olen ympäristötekniikan opiskelija Oulun yliopistosta. Vietin syyslukukauden 2018 Erasmus vaihto-opiskelijana Padovan yliopistossa. Halusin lähteä vaihtoon parantamaan kielitaitoani, tutustumaan uuteen kulttuuriin sekä laajentamaan opintojani. Suoritin vaihdon vasta opintojeni loppuvaiheessa, mikä oli sinänsä hyvä päätös, sillä olin saanut suoritettua jo suurimman osan pakollisista tutkintooni kuuluvista kursseista. Italiaan hain vaihtoon Italian kiinnostavan kulttuurin, kauniin kielen, monien mielenkiintoisten kaupunkien sekä maailman kuulun keittiön takia.

Padovan yliopisto on Euroopan toiseksi vanhin yliopisto ja Galilei Galileo on aikoinaan opettanut siellä, joten yliopistolla on pitkä historia. Padovassa pystyy opiskelemaan monia aloja teknillisestä tieteistä aina Italialaiseen viinin ja ruokaan, mikä oli mielestäni hyvä, sillä vaihto on oiva aika laajentaa omaa osaamista myös oman koulutusalan ulkopuolelle. Kurssit, jotka suoritin vaihdon aikana kestivät noin 3 kuukautta, mutta tentit olivat pääosin vuodenvaihteen jälkeen. Vaativuudeltaan ne olivat sopivia ja työmäärältään vastasivat melko lailla Oulun yliopiston tasoa, vaikkakin kurssein välillä oli melko lailla eroja. Suurimmassa osassa suorittamassani kursseissa kurssisuoritukseen kuului ryhmätyö ja lopputentti. Kahdella kurssilla lopputentti suoritettiin suullisesti, mikä oli minulle uutta ja lopuilla tuttuun tapaan kirjallisesti. Osalla kursseilla järjestettiin opetusretkiä eri puolelle Pohjois-Italiaan, mikä toi mukavaa vaihtelua tavalliseen luennoilla istumiseen. Opetus oli pääsääntöisesti hyvää, tosin opettajien englannin kielen taso vaihteli huomattavasti. Kaikki suorittamani kurssit järjestettiin englanniksi. Lukukauden aikana suoritin myös italian kielen alkeiskurssin.

Asuin vaihdon aikana 15 minuutin pyöräilymatkan päässä keskustasta ja puolen tunnin bussimatkan päästä koulusta, jossa kurssini järjestettiin. Jaoin asunnon unkarilaisen ja espanjalaisen vaihto-oppilaan kanssa. Itse löysin asunnon melko helposti yksityisiltä markkinoilta, mutta monella vaihto-oppilaalla oli hankaluuksia löytää asunto Padovasta, joten sen etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Padovassa oli noin tuhat vaihto-oppilasta ja paikallinen ESN järjestö toimii aktiivisesti järjestäen erilaisia vapaa-ajan tapahtumia ja reissuja.

Padova on loistavalla sijainnilla matkustelun kannalta. Junalla pääsee helposti melkein kaikkialle Pohjois-Italiaan ja muun muassa Venetsia sijaitsee puolen tunnin päässä ja Verona ja Bologna noin tunnin päässä. Pohjois-Italia on täynnä monia vierailun arvoisia kohteita ja itselläni tulikin tehtyä useita päivä ja viikonloppuja reissuaja näihin paikkoihin. Lisäksi kävin reilun viikon mittaisella reissulla Sveitsissä, jonne pääsi helposti ja suhteellisen halvalla Flixbussilla.

Olen tyytyväinen, että päätin lähteä vaihtoon. Sain paljon itsevarmuutta englannin puhumiseen sekä opin italian kielen alkeet. Pääsin matkustelemaan eri puolella Italiaa, nauttimaan Italiaisesta ruuasta ja viinistä, suorittamaan mielenkiintoisia kursseja sekä tutustuin moniin uusiin ihmisiin eri puolelta Europpaan ja heidän kulttuureihinsa.

Helsingissä 17.8.2019

Katja Holopainen