Lotta Hepo-oja - 2017: Università degli Studi di Padova, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Lotta Hepo-oja
Koulu
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Matkakohde
Università degli Studi di Padova, Italia
Aika
26.09.2016 - 10.02.2017
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Kertomus opiskelijavaihdosta

Kansainvälistyminen on aina kiinnostanut minua, ja vaihtoon lähtö olikin mielessäni jo opiskelujen alusta lähtien. Kohteen valintaan vaikuttivat niin ylipiston tarjoamat vaihtokohteet kuin omat kiinnostukseni. Ajatus Erasmus-vaihdosta tuntui luontevimmalta, ja lopulta ei ollut vaikeaa päätyä Italiaan. Ajoitin vaihtoon lähdön neljännen vuoden syksylle, sillä se tuntui parhaimmalta. Juuri valmistuneena kandina koin halua nähdä maailmaa ennen diplomiopiskelujen aloittamista.

Hakuprosessi oli selkeä yliopiston puolelta. Täytin hakulomakkeen tammikuussa, ja muutaman kuukauden kuluttua sain tiedon hyväksymisestä. Italiasta hyväksymispäätös tuli vasta kesäkuussa, siis melko myöhään. Lukukausi Italiassa alkoi kuitenkin vasta lokakuussa, joten aikaa valmistautumiseen jäi riittävästi. Italiaan lensin syyskuun lopussa, jotta ehdin osallistua orientaatioviikolle ennen opiskelun alkua. Akateeminen kalenteri on Italiassa hieman Suomea ”jäljessä”, sillä syyslukukausi alkaa lokakuussa ja päättyy helmikuussa, jonka jälkeen kevätlukukausi kestää maaliskuusta kesäkuun loppuun. Lukukausi on jaettu luentoihin ja tentteihin siten, että ensimmäiset 13 viikkoa ovat luentoja, ja loput 1,5 kuukautta tenttejä ja harjoitustöiden tekoa.

Padovan yliopisto on Italian toiseksi vanhin. Se on perustettu 1222, ja sillä on opettanut mm. tähtitieteilijä Galileo Galilei. Opiskelijoita on noin 65 000, ja kampusalueet on ripoteltu ympäri kaupunkia tiedekunnittain. Onneksi kaupunki on melko pieni, joten paikasta toiseen liikkuminen on helppoa. Insinöörien kampus sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, lähellä kauppatieteiden kampusta ja yliopiston kielikeskusta. Suurin osa yliopiston tiloista on historiallisia, mutta myös moderneja rakennuksia löytyy. Padovan yliopistossa ympäristötekniikan diplomivaiheen opetus on kokonaan englanniksi, joten kurssien valinta oli sen puolesta helppoa. Minulla oli myös tiedossa kursseja, jotka valitsemalla saisin korvattua kotiyliopistoni opintosuunnitelman pakollisia kursseja. Harmikseni nämä kurssit järjestettiin kuitenkin vain keväisin. Niinpä päädyin valitsemaan mielenkiintoisen kuuloisia kursseja, jotka kuitenkin jotenkin liittyisivät omaan koulutukseeni.

Kävin vaihtoni aikana yhteensä 30 opintopistettä seuraavista kursseista: Geological information systems, 6 op. Remediation of contaminated sites, 9 op. Geology and geophysics, 6 op. Environmental impact and life cycle assesment, 6 op. Italia A1, 3 op. Italiassa suositaan suullisia tenttejä, joita meillä ei Suomessa ole lainkaan. Onnekseni vallitsemani kurssit oli mahdollista suorittaa myös pelkkien harjoitustöiden ja kirjallisen kokeen perusteella, joten minun ei tarvinnut kokea suullista tenttitilannetta, jota olin alkuun pelännyt.

Opiskeluun sisältyi paljon ryhmätöitä ja palautettavia kotitehtäviä. Ryhmätöissä professorit halusivat sekoittaa italialaisia opiskelijoita vaihto-opiskelijoiden kanssa, joten lähes joka kurssilla olin osa kansainvälistä opiskelijaryhmää. Geologian kurssilla kävimme myös ekskursiolla Comojärvellä, mikä oli mahtavaa. Reissulla tutustuimme erilaisiin kivilajeihin luonnossa ja näimme upeita maisemia. Remediation of contaminated sites-kurssilla meillä oli vierailevia luennoitsijoita mm. Ruotsista ja Japanista. Kurssilla teimme myös tieteellisen artikkelin erilaisista saastuneiden maiden puhdistustekniikoista. Professorit puhuivat yleisesti hyvää englantia, mutta toiset vaihto-opiskelijat kertoivat myös kauhutarinoita kursseista, joilla ei puhuttu sanaakaan englantia, vaikka kurssin oli tarkoitus olla englanninkielinen.

Sain asunnokseni kimppakämpän aivan Padovan keskustan tuntumasta, josta yliopistolle oli noin 20 minuutin kävelymatka. Asunnosta oli myös helppo päästä rautatie- ja bussiasemalle ja bussilinja kulki aivan talon vierestä. Maksoin yksityiseltä vuokranantajalta vuokratusta jaetusta huoneestani 260 €/kk. Eräs tuttavani joutui maksamaan jaetusta huoneesta yli 600 €/kk, joten tunsin itseni onnekkaaksi. Opiskelija-asuntolassa asuneet kaverini maksoivat huoneistaan suunnilleen 300 €/kk riippuen asuinpaikasta. Käytännössä kaikki tuntemani vaihto-opiskelijat asuivat joko jaetuissa asunnoissa tai yliopiston asuntoloissa. Myös useat italialaiset tutkinto-opiskelijat asuvat kimppakämpissä.

Erasmus-apuraha oli minulla suuruudeltaan 260 euroa ja se kattoi hyvin elämisen perustarpeet yhdessä opintotuen kanssa. Italiassa asuminen on suunnilleen yhtä kallista kuin Suomessa, joten kannattaa miettiä rahankäyttöään ja hakea muitakin apurahoja. Myös vaatteiden ja muiden käyttötavaroiden hankkiminen on suunnilleen samoissa hinnoissa kuin Suomessa, joten esimerkiksi kunnolliset ulkoiluvaatteet kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Lisäkuluja tulee myös helposti siitä, että vuokra-asuntoon, myös yliopiston tarjoamiin soluihin, pitää ostaa kaikki tarvittavat peitoista ja tyynyistä lähtien. Padovassa on onneksi IKEA, mutta lautaset, pyyhkeet ja kattilat maksavat silti yllättävän paljon.

Matkustelun kannalta Padova on täydellinen. Kaupunki on hyvien junayhteyksien päässä lähes kaikkialta eikä lähimmälle lentokentällekään ole pitkä matka. Itse kävinkin vaihtoni aikana lähes joka viikonloppu jossain, mm. Dolomiiteilla laskettelemassa, Vesuviuksen tulivuorella ja Pompein kaupungissa sekä Kroatiassa ja Maltalla. Junalla liikkuminen on Italiassa halvempaa kuin Suomessa ja esimerkiksi 40 kilometrin päähän Venetsiaan pääsee Padovasta vaivaisella neljällä eurolla. Myös paikallinen ESN järjestää paljon tapahtumia ja matkoja ympäri Italiaa, joten maahan ja kulttuuriin pääsee taatusti tutustumaan.

Kaiken kaikkiaan vaihtoaikani Italiassa oli ikimuistoinen ja voin todellakin suositella Padovaa kaikille vaihto harkitseville. Olen varmasti itsekin palaamassa sinne tulevaisuudessa ja Italia tulee aina säilymän sydämessäni.

Vastaan mielelläni kysymyksiin Italiasta ja Padovasta. Ota yhteyttä lotta.hepooja@gmail.com