Maija Ijäs -2022: Management Center Innsbruck (MCI), Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maija Ijäs
Koulu
Tampereen yliopisto
Matkakohde
Management Center Innsbruck (MCI), Itävalta
Aika
01.10.2021 - 12.02.2022
Vaihto-ohjelma

Opinto-ohjelmat, joista suoritin kursseja:

  • Master’s Program Environmental, Process and Energy Engineering
  • International Program
  • MCI Language Center

Olin Maa- ja Vesitekniikan tuki ry:n avustamana Itävallassa vaihto-oppilaana syyslukukauden 2021. Kohteeni Management Center Innsbruck sijaitsi Innsbruckissa, Tirolin osavaltiossa. Opiskelen Suomessa ympäristötekniikkaa Tampereen yliopistossa viidettä ja viimeistä vuottani. Halusin lähteä vaihtoon monesta syystä. Ensinnäkin, olin vaihto-oppilaana lukioikäisenä Yhdysvalloissa, ja kokemus oli niin hieno, että halusin ehdottomasti kokea vielä vaihto-oppilasajan yliopistossa. Toiseksi halusin opetella lisää saksan kieltä, jonka hallitsin jo lukuisten opintovuosien ansiosta, mutta jonka puhuminen silti takkusi. Kolmanneksi, halusin tutustua ulkomaiseen yliopistoon ja yliopistoelämään, ja kokea yliopisto-opiskelun ja ympäristöalan opintojen erilaisuuden Euroopassa. Neljänneksi, tahdoin luoda kontakteja ja saada ystäviä Suomen ulkopuolelta. Ja viidenneksi, halusin vaihtokokemuksen laajentamaan ammatillista osaamistani alallani ja siten parantamaan mahdollisuuksiani tulevaisuuden työmarkkinoilla. Kiitän suuresti Maa- ja Vesitekniikan tuki ry:tä, teidän ansiostanne vaihtoni onnistui yli odotusten!

Vaihtokohteen valinta
Valitsin Itävallan kohteekseni, koska halusin oppia lisää saksan kieltä. Olin opiskellut saksaa jo ala-asteelta asti, mutta puhuminen tuotti edelleen vaikeuksia. MCI kouluna valikoitui hakukohteekseni sen mahtavan sijainnin (keskellä Alppeja) ja kurssitarjonnan vuoksi (opiskelen ympäristötekniikkaa, ja heillä oli ympäristö-, energia- ja prosessitekniikan tutkinto-ohjelma, sekä lisäksi mahdollisuus valita kursseja kansainvälisille oppilaille tarkoitetusta ohjelmasta). Luin myös kouluni vaihtoraporteista paljon hyvää MCI:stä ja erityisesti Innsbruckista, sillä esim. talviurheilumahdollisuudet siellä ovat loistavat.

Lähtövalmistelut
Alustavat kurssivalinnat ja asunnonhaku tehtiin jo keväällä hyvissä ajoin ennen lähtöä. MCI vaati vaihto-opiskelijoiltaan sairausvakuutusta, jonka otinkin. Hoidin myös kesällä ennen lähtöä mm. tarvittavia rokotuksia kuntoon.

Saapuminen kohteeseen
Saavuin Innsbruckiin perjantaina 1.10., jolloin asuntoni vuokrasopimus alkoi, ja koulu alkoi seuraavana maanantaina 4.10. Ensimmäisenä päivänä oli MCI:llä järjestetty orientaatiopäivä, jonka aikana mm. kierrettiin oman opintosuunnan ryhmissä MCI:n eri kampuksia. Jokaiselle MCI:n vaihto-oppilaalle oli annettu oma tuutori, joka oli ottanut minuun yhteyttä jo ennen lähtöäni. Oman tuutorini kanssa tapasimme ennen koulun alkua, ja hän kertoi minulle ja muille ryhmäläisillemme koulusta, tapahtumista, vapaa-ajasta Innsbruckista ja monesta muusta asiasta.

Opiskelukieli
Opiskelukieleni MCI:ssä oli englanti. Kaikki opettajani puhuivat todella hyvää ja ymmärrettävää englantia, eikä minulle tuottanut koskaan vaikeuksia ymmärtää opetusta tai koulutehtäviä. Saksan tunneilla (olin tasolla B1) opettaja puhui luonnollisesti saksaa, mutta ymmärsin sielläkin vallan mainiosti.

Koulukurssit, joille osallistuin
Opiskelin kursseja sekä Ympäristö-, energia- ja prosessitekniikan opinto-ohjelmasta, että kansainvälisille oppilaille tarkoitetusta International Program -nimisestä ohjelmasta. Kurssit, jotka valitsin: International Program -ohjelmasta seuraavat: Understanding Austrian Society and Culture, Business Communication, Understanding Contemporary Asia, Renewable Energy / Sustainable Energy Systems, sekä Human Resources. Ympäristö-, energia- ja prosessitekniikan opinto-ohjelmasta valitsin seuraavat kurssit: Regulations and Standards in Process Engineering, Legal Aspects of Engineering sekä Flow and Transport in Environmental Engineering. Lisäksi osallistuin saksan kielen kurssille German Intermediate B1. Tein alkuperäiseen kurssisuunnitelmaani jonkin verran muutoksia Innsbruckissa paikallisen opintoneuvojan kanssa. Minun piti tehdä muutokset lähinnä siksi, että jotkut valitsemistani kursseista olivat päällekkäin toistensa kanssa. Jätin pois sellaisia kursseja, jotka eivät vaikuttaneet niin mielenkiintoisilta, ja lisäsin sellaisia, jotka sopivat aikatauluuni paremmin.

Osa MCI:ssä käymistäni kursseista oli heidän kansainvälisille opiskelijoilleen suunnatusta International Program -opinto-ohjelmastaan, ja nuo kurssit olivat pääsääntöisesti hyviä, opetus laadukasta ja opettajat innostuneita. Kurssit olivat mielenkiintoisia ja monipuolisia. Noilla kursseilla tutustuin parhaiten muihin vaihto-oppilaisiin, sillä kursseilla tehtiin paljon ryhmätöitä. Ympäristötekniikan kursseista kaksi (Legal aspects of engineering ja Regulations and standards of process engineering) olivat samalla opettajalla, joka oli todella kokenut vesihuoltoon erikoistunut ja konsulttina pitkän uran tehnyt diplomi-insinööri Harald Karl Winkler. Noilla kursseilla opettaja opetti luokan edessä, ja osallistava aktiviteetti oli harjoitustyö, joka tehtiin parin kanssa oppituntien ulkopuolella. Kursseista oli helppo päästä läpi hyvällä arvosanalla. Flow and Transport in Environmental engineering ympäristötekniikan opinto-ohjelmasta oli kurssina hyvä, opettaja oli todella älykäs ja ammattitaitoinen, mutta itse kurssi oli hankala, hyvin fysiikkapainotteinen ja sisälsi paljon monimutkaista virtausoppia.

Useimpiin kursseihin kuului luennot, jotain osallistavaa luennon aikana, sekä lopputyö tai tentti. Tunneilla piti olla läsnä 75 % kaikista luentokerroista. Tämä ei haitannut, koska pitkän koronavuoden jälkeen oli mukavaa päästä fyysisesti luokkaan muiden kanssa. Ryhmätöitä kursseilla oli paljon, joka kurssilla vähintään yksi, lukuun ottamatta Flow and Transport in environmental engineering -kurssia. Kursseista tuntui pääsääntöisesti olevan helppo saada hyviä arvosanoja, ja opettajat olivat mukavia ja joustavia. Ainoana miinuksena opetuksesta marraskuun lopun ja joulukuun aikana käymäni kurssit, sillä tuolloin MCI siirtyi etäkouluun, ja kurssit olivat silloin jonkin verran tylsempiä. Kurssit, jotka kävin etäkouluaikana, olivat Business Communication, Human Resources, Understanding Contemporary Asia sekä osa saksankurssista ja Flow and Transport -kurssista. Oli kuitenkin mukava huomata, että etäluennoillakin opettajat osasivat hommansa videoalustalla, olivat innostavia ja oppilaat osallistuivat opetukseen huomattavasti aktiivisemmin, kuin Suomessa etäkoulussa. Myös kameroita pidettiin joillain kursseilla päällä.

Asuminen
Aloin etsimään asuntoa jo huhtikuussa, kun sain MCI:ltä viestiä asiasta. Innsbruckissa ei valitettavasti ole yhtä paljon opiskelija-asuntoja, kuin opiskelijoita, mutta minä kuitenkin onnistuin saamaan asunnon. MCI suositteli Itävallan paikallista opiskelija-asuntosäätiötä OeAD:ta, jonka kautta suurin osa opiskelijoista vuokraa asuntojaan. Minut hyväksyttiin OeAD:lle asukkaaksi, ja asuntoni oli huone opiskelija-asuntolasta eli ”dormista” hieman keskustan ulkopuolelta. Asuntola osoittautui oikein hyväksi paikaksi asua vaihdon ajan. Meitä vaihtareita oli asuntolassa yhteensä vain noin 30, ja asuimme kaikki kahden käytävän varrella. Kaikki oman dormin vaihtarit tulivat siis nopeasti tutuiksi, ja meistä kasvoikin ikään kuin perhe. Dormissa käytettiin yhteiskeittiöitä. Kunkin asukkaan oli hankittava omat astiansa ja ruuantekovälineensä, sillä dormissa ei ollut niitä valmiina. Huoneet olivat mukavan kokoisia, siistejä ja kivasti kalustettuja, itse ainakin viihdyin omassa huoneessani vallan mainiosti. Itse talo on melko vanha, eikä kauhean hyväkuntoinen. Se sijaitsi noin 3 km päässä keskustasata, ja sen edessä oli raitiovaunupysäkki, josta kulkee raitiovaunuja lähes jatkuvasti. Yhteydet keskustaan olivat siis erinomaiset. Alue oli melko rauhallista, lukuun ottamatta tietä, joka kulkee talon editse. Minun huoneeni oli kylläkin talon toisella puolella, johon liikenteen äänet eivät kuuluneet, ja vuoret avautuivat suoraan ikkunan edessä.

Vapaa-aika Innsbruckissa
Innbruckissa on paljon opiskelijoita ja myös paljon opiskelijatoimintaa, -tapahtumia ja menoa. Innsbruckissa myös urheillaan ja ulkoillaan todella paljon. Paikallinen ESN Innsbruck on aktiivinen vaihto-opiskelijajärjestö ja järjesti etenkin vaihdon alussa paljon kaikenlaista puuhaa. Menoja oli paljon, sekä järjestettyjä, että pienemmällä porukalla itse suunniteltuja tapaamisia. Me dormin väen kanssa myös puuhailimme paljon keskenämme.
Urheilumahdollisuudet Innsbruckissa ovat aivan omaa luokkaansa, sillä kaupungista löytyy normaalien kuntosalien ja MCI:n ryhmäliikuntamahdollisuuksien lisäksi myös mm. yksi maailman suurimmista kiipeily- ja boulderointikeskuksista sekä tietenkin Alpit, jotka kohoavat joka puolella kaupungin ympärillä. Syksyllä vuorilla käytiin ahkerasti vaeltamassa ja retkeilemässä päiväretkillä, ja lumen tultua alkoi laskettelukausi. Ostin vaihdon alussa julkisen liikenteen (VVT/IVB) lipun, joka sopi koko Tirolin alueelle (Tiroli on se Itävallan osavaltio, jonka pääkaupunki Innsbruck on), ja sillä oli todella kätevää matkustaa sekä dormin ja koulun välillä, että laskettelukeskuksiin ja vaeltamaan.

Kielitaito
Saksan kielen taitoni ei lopulta kehittynyt aivan niin paljon, kuin olin alun perin toivonut, sillä puhuin muiden vaihtarien kanssa lähinnä pelkkää englantia. Tutustuin kuitenkin muutamaan saksankieliseen ihmiseen, joiden kanssa pystyin harjoittelemaan saksaa, ja kielitaitoni koheni sitä kautta. Myös saksan kurssi auttoi oppimisessa. Asioidessani kaupoissa, ravintoloissa, hiihtokeskuksissa tai missä tahansa muualla, jossa oli paikallisia töissä, puhuin aina saksaksi, ja olin iloinen huomattuani, että ymmärrän ja osaan enemmän kuin uskoinkaan. Paikallisia ystäviä minulle ei juuri jäänyt, sillä kävin kurssini melkein pelkkien vaihtarien kanssa. Vietin myös melkein kaiken vapaa-aikani muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Tämä ei kuitenkaan harmita minua, sillä heistä jäi minulle tärkeitä ystäviä ympäri Eurooppaa.

Loppusanat
Oma vaihtoni oli todella mahtava ja ihana kokemus. Minuun teki suuren vaikutuksen itse Itävalta ja Innsbruck, ja ihastuin toden teolla Alppeihin. Ihmettelin kerta toisensa jälkeen Tirolin alueen jylhiä maisemia, puhdasta luontoa ja kirkkaita vesistöjä. (Innsbruckissa on myös loistava talousveden laatu -- vesi kun saa suodattua vuorilta maakerrosten läpi, ja ymmärtääkseni suurin osa talousveden raakavedestä on pohjavettä.) Sain myös elinikäisiä ystäviä ympäri Eurooppaa, sekä omalta alaltani että muilta aloilta. Oli erityisen mukavaa tutustua ympäristöalan ulkomaisiin opiskelijoihin, ja kuulla esim. Italian ympäristöongelmista ystäviltäni. Opinnot MCI:ssä olivat myös mukavia ja antoisia, ja opettajat ammattitaitoisia. Uskon, että vaihtoni ansiosta selviän työelämässä etenkin vahvistuneiden soft skillsieni (ongelmanratkaisu, erilaisista taustoista tulevien kanssa työskentely jne) ansiosta. Englannin ja saksa kielen taitoni myös kehittyivät, mikä todennäköisesti on minulle plussaa tulevaisuudessa työelämässä. Ympäristön kannalta vaihtoni vaikuttaa tulevaisuudessa etenkin kehittyneen ammattitaitoni kautta, kun nyt tiedän enemmän esim. vesihuollosta Itävallassa, ja osaan ottaa mm. erilaisia sääilmiöitä ja pinnanmuotoja (vuoristo) huomioon. Työskentelisin mielelläni joskus tulevaisuudessa ulkomaisten ympäristö-/vesiprojektien parissa, koska minusta on todella mielenkiintoista soveltaa opittuani Suomen ulkopuolella. Opiskelijavaihtoni antoi minulle eväitä laajentamaan näkemystäni ympäristöalasta ulkomailla, mikä auttaa tavoitettani. Yhteiskunnallisesti vaihdollani oli merkitystä erityisesti luotujen ystävyyssuhteiden kautta: olen vahvasti sitä mieltä, että tässä konfliktisessa maailmassa olisi elintärkeää luoda suhteita muista kulttuureista kotoisin oleviin ihmisiin. Myötätunto ja empatia sekä ystävyys luovat luottamusta ja murtavat ennakkoluuloja. Yksi parhaista ystävistäni Itävallassa oli samassa opiskelija-asuntolassa asunut venäläinen tyttö, ja hänen kanssaan keskustelu Ukrainan ja Venäjän välisen sodan alettua on ollut hedelmällistä ja täynnä myötätuntoa suuntaan ja toiseen. Uskon, että on yhteiskunnallisesti erittäinkin merkittävää, että opiskelijat tekevät ulkomailla opintojaan ja samalla luovat suhteita ja kontakteja muista kulttuureista tuleviin ihmisiin.

Kiitos Maa- ja Vesitekniikan tuki ry! Vaihtoni oli opettavainen ja hieno kokemus, ja kiitän teitä tuestanne.