Matti Mäkilä - 2016: Lakehead University, Kanada

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Matti Mäkilä
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Lakehead University, Kanada
Aika
01.09.2015 - 31.12.2015
Vaihto-ohjelma
Kahdenvälinen vaihtosopimus


Ennen vaihtoa:

Opiskelen Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa ja pääsin vaihtoon Lakehead Universityyn Kanadaan. Vaihto-ohjelmana toimi Oulun yliopiston kahdenvälisten kohteiden vaihto. Kohdemaan valinnassa painottuivat etenkin englannin kieli sekä ulkoilma-aktiviteettien runsas harrastusmahdollisuus. 

Varsinaiset järjestelyt alkoivat keväällä valintakirjeen saapumisen jälkeen. Yliopistolle piti täyttää ja lähettää useita papereita, mutta kaikki hoituivat kätevästi sähköpostien välityksellä. Kesän aikana piti yliopistoalueelta hankkia asunto ja maksaa syksyn vuokrat sekä muutamat kurssimaksut ennakkoon. Oulun yliopiston kielitoimistosta piti myös hakea kielitodistus ja välittää se kohdemaahan.

Kohdeyliopisto ja paikkakunta:

Lakehead University sijaitsee Ontarion provinssissa Thunder Bay nimisessä kaupungissa, Lake superiorin rannalla. Yliopistossa voi opiskella useita eri aineita. Opiskelijoita laitoksesta löytyy noin 8 000. Asukkaita kaupungissa on noin 100 000.  Kaupungin yksi erityspiirre on se, että siellä asuu noin 10 000 Kanadansuomalaista, joten suomen kieltä kuuli aina ajoittain. Ilmastoltaan alue vastaa hyvin pitkälle Suomen ilmastoa, tosin talvet ovat kylmempiä ja runsaslumisempia.

Lakeheadissa ei ollut vastaavaa edullista kouluruokaa niin kuin Suomessa. Varsinaisesta ruokalasta sain noin 10 eurolla vaihtelevaa buffetruokaa, lisäksi kampukselta löytyi muutamia pikaruokapaikkoja. Suurin osa ruuista tulikin tehtyä vaihdon aikana itse. Ruuan hinta oli pääsääntöisesti samaa luokkaa kuin suomessa, liha oli selvästi kalliimpaa.

Asuin kampusalueella neljän hengen solussa. Asunnot olivat todella kalliita Suomen hintoihin verrattuna (600 euroa/kk soluhuoneesta). Kämppikset ja naapurit olivat kuitenkin mukavia ja asumismuoto antoi hyvät verkostoitumismahdollisuudet.

Opinnot:

Kesällä tehdyt kurssivalinnat menivät käytännössä täysin uusiksi, kun aikataulut selvisivät paikan päällä. Kursseja pystyi kuitenkin vaihtamaan, mutta se vaati melkoista juoksemista ympäri yliopistoa. Suoritin loppujen lopuksi vaihdon aikana neljä kurssia eri tiedekunnissa, jotka yhteenlaskettuina vastaavat 24 eurooppalaista opintopistettä. 

Kurssit kestivät koko lukukauden ja olivat työmäärältään hiukan laajempia kuin kurssit Oulussa. Kaikilla kursseilla oli syksyn aikana pari tenttiä, joista viimeiset suoritettiin varsinaisella tenttiviikolla. Lisäksi pakollisia palautettavia tehtäviä löytyi jokaisesta kurssista. Osa tenteistä oli monivalintakysymyksiä. Koulutehtävien ansiosta englanninkielen taito kehittyi huimasti ja lisäksi oli mukava nähdä, miten asioita käsitellään ulkomaisesta näkökulmasta katsottuna.

Vapaa-ajan mahdollisuudet:

Thunder Bay on melko pieni paikka, joten aktiviteettimahdollisuudet kaupungilla olivat aika vähäiset. Alueen luonto tarjoaa kuitenkin hienot eräilymahdollisuudet. Reissun aikana tulikin käytyä useampaan kertaan metsällä ja kalalla. Telttailemassa kävimme myös pariin otteeseen. Vaihtariporukka oli aktiivista ja yhdessä teimme syksyn aikana kaikkea kivaa.

Yhteenveto:

Vaihtoon lähteminen oli yksi parhaimmista päätöksistä opiskelujeni aikana. Etenkin kielitaidon kehittyminen auttaa asioita jatkoa silmällä pitäen. Kanadalaiset ovat hyvin kohteliaita ja mukavia ihmisiä, joten tutustuminen paikallisiin kävi helposti. Olin aktiivisesti tekemisissä myös muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa, joten kontakteja löytyy nyt ympäri maapalloa. Suosittelen Kanadaa lämpimästi vaihtokohteeksi.

Matti Mäkilä

Oulussa 10.2.2016