Miika Metsälä - 2018: The Norwegian University of Science and Technology, Norja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Miika Metsälä
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
The Norwegian University of Science and Technology, Norja
Aika
08.01.2018 - 09.06.2018
Vaihto-ohjelma
Erasmus
Vaihtoon hakeminen
Vaihtoon hakemisesta tiedotettiin hyvin TTY:llä, ja kolmannen vuoden paikkeilla aloin pohtia vaihtoon lähtöä tosissaan. Tammikuussa 2017 lähetin hakemuksen vaihto-opintoihin NTNU:lle keväälle 2018. Prosessin aikana kannattaa olla aktiivinen, sillä omalla kohdallani tuli pikkuisen kiire papereiden hukkuessa jonnekin NTNU:n ja TTY:n välille. Kaikesta kuitenkin selvittiin ja apua sai tarvittaessa. Lopullisen vahvistuksen vaihtoon pääsystäni sain itsenäisyyspäivänä.

Asumisasiat
Trondheimiin pääsee näppärästi lentäen Oslon tai Tukholman kautta, ja jos auto on käytössä, voi mennä lautalla Tukholmaan tai Uumajaan ja ajaa sitten Ruotsin läpi Trondheimiin. Trondheimin opiskelija-asuntotilanne on yleisesti ottaen haastava. Keväällä aloittaa vähemmän opiskelijoita, joten omalla kohdallani asunnon saamisessa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Sain asunnon Trondheimin opiskelijajärjestö SiT:n kautta opiskelijakylästä, joka sijaitsi muutaman kilometrin päässä pääkampukselta. Neljän hengen soluasunnossa olleen huoneen vuokra oli noin 440 euroa kuussa, mikä vastasi opiskelijayksiön vuokraa Tampereella. Yllätyksenä tuli, että asunnoissa oli sähkölämmitys, jonka sai kerrallaan päälle vain kolmeksi tunniksi, jonka jälkeen lämpötila laski 16 asteeseen. Tästä syystä lämmin makuupussi ja villasukat olivat tarpeen talvipakkasilla.

Norja on Pohjoismaana hyvin Suomen kaltainen maa. Juuri mitään paperitöitä ei suomalaisena tarvinnut tehdä. Myöskään norjalaista pankkitunnusta tai puhelinliittymää en hankkinut, koska suomalaiset vastaavat toimivat moitteettomasti. Norjalaisen henkilötunnuksen hankin sitä varalta, että olisin saanut Norjasta töitä ja jäänyt yli kuudeksi kuukaudeksi maahan. Lopulta olin Norjassa alle kuusi kuukautta ja tästä toimenpiteestä seurasi vain harmia, koska norjalaisen henkilötunnuksen myötä kirjani siirtyivät Norjaan ja jouduin käydä Suomessa maistraatissa passin kanssa todistaakseni paluuni Suomeen.

Opiskelu ja elämä
Kaikkien NTNU:hun keväällä saapuvien on suositeltavaa olla hereillä heti alussa, koska orientaatio on keväällä vain muutaman päivän mittainen. Opiskelijaelämä on Trondheimissa aktiivista, ja vaihtareille toimintaa järjestävät muun muassa ISU-Trondheim ja ESN Trondheim. Opiskelijoille on muun muassa ulkoilualue Bymarkassa oma mökki, joka on suosittu paikka tentteihin lukemiseen. Omatoimisille matkoille on helppo lähteä, sillä usein jollakin porukalla on suunnitelmat valmiina ja autossa vapaa paikka.

Elämä Norjassa on lyhyesti ja yksinkertaisesti kallista. Hedelmät, vihannekset ja maitotuotteet olivat erityisen kalliita. Halvimmat pakastepitsat sekä kalatuotteet olivat ihan kohtuullisen hintaisilta. Norja on vauras maa, minkä huomaa esimerkiksi sähköautojen ja muiden uusien autojen paljoutena maan teillä. Myös rakennukset ja infra olivat erittäin hyvässä kunnossa. Maastohiihto on norjalaisten kansallislaji, ja puitteet hiihtämiselle olivatkin erinomaiset Trondheimissa.

Opiskelu Norjassa osoittautui melko samanlaiseksi kuin Suomessa. ATK-luokat, tulostus ja kampukselle meneminen aukioloaikojen ulkopuolella toimivat samoin kuin TTY:llä. Sähköpostisovellus oli TTY:n tapaan Office365. Ilmoittautumiseen ja muuhun käytetyt ohjelmat toimivat melko kitkattomasti, vaikka ne olivatkin erilaisia kuin TTY:llä. Koko kevään kurssivalinnat ja tentti-ilmoittautumiset oli tehtävä helmikuun alkuun mennessä, ja tentit muistuttivat Suomen ylioppilaskirjoituksia virallisella meiningillään. Kurssien taso oli ehkä hieman vaativampi kuin Suomessa, ja luettavaa kirjallisuutta, jonka osaamista vaadittiin tentissä, oli paljon.

Suoritin seuraavat kurssit:

TEP4220 Understanding and Quantifying Environmental Impacts on Ecosystems 7,5 op

Käsitteli ekosysteemeihin kohdistuvia ympäristövaikutuksia, joihin perehdyttiin teorian tasolla ja tutkittiin mallintamista LCA:ssa. Suoritusvaatimuksena oli seitsemästä harjoituksesta viiden suorittaminen sekä välikokeen ja tentin suorittaminen.

TIØ4261 Green Value Creation and Ethical Perspectives 7,5 op

Kurssilla pohdittiin, kuinka yritykset ja valtiot voisivat taloudellisten seikkojen lisäksi toimia myös sosiaalisten ja ympäristöasioiden suhteen kestävällä tavalla. Suoritusvaatimuksena oli ryhmässä tehtävä artikkeliesitys, 20-25 sivun mittainen ryhmätyö ja lisäksi tentti.

TKP4180 Biofuels and Biorefineries 7,5 op

Kurssi käsitteli biopolttoaineita ja biojalostamoja, aina raaka-aineiden ominaisuuksista biojalostamojen mitoitukseen. Kurssilla oli mahdollisuus osallistua excursiolle paperitehtaalle. Suoritusvaatimuksena oli hyväksytysti suoritettu laboratorioharjoitus ryhmässä sekä tentti.

TPG5110 Petroleum Economics 7,5 op

Kurssi käsitteli öljy-yhtiöiden kannalta relevantteja taloudellisia asioita, kuten tuloslaskelmaa, tasetta, investointilaskelmia ja kansantaloutta. Suoritusvaatimuksena oli tentti.

Lopuksi

Vaihto-opinnot menivät nopeasti, kun oli paljon uutta opittavaa ja nähtävää. Vaihdossa sai myös uusia elinikäisiä kavereita ja pääsi tutustumaan Norjan kulttuuriin ja arkeen. Suosittelen lämpimästi vaihtoon lähtöä kaikille, joille se vain on mahdollista ja kiitän MVTT:tä avustuksesta, joka oli tarpeen kalliissa maassa.

Vimpelissä 12.8.2018

Miika Metsälä