Mikko Nuutinen - 2015: Kingston University, Iso-Britannia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mikko Nuutinen
Koulu
Oulun ammattikorkeakoulu
Matkakohde
Kingston University, Iso-Britannia
Aika
03.01.2015 - 01.05.2015
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Olin haaveillut vaihtoon lähtemisestä opintojeni alusta asti ja vaihtokuumetta vain lisäsivät kavereideni mahtavat vaihtokokemukset. Sopiva hetki vaihdolle koitti ollessani opintojeni loppusuoralla, jolloin lähdin Erasmus-opiskelijavaihtoon Lontooseen, Englantiin. Lontoo valikoitui kohteeksi sen takia, koska halusin opiskella maassa, jossa äidinkielenä puhutaan englantia. Opiskelin rakennustekniikkaa Kingstonin yliopistossa kevätlukukauden 2015.

Matkavalmistelut
Kun minut oli hyväksytty vaihto-oppilaaksi, valitsin 4 opintojaksoa (yht. 30 op) rakennustekniikan kurssitarjonnasta. Tämän jälkeen varasin lennot Lontooseen, jonne lentää Suomesta useita edullisia vuoroja päivittäin. Majoitus järjestyi todella kätevästi Kingstonin yliopiston kautta, hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua. Asuin brittiläistyylisessä paritalossa, yliopiston lähettyvillä, toisen vaihto-oppilaan ja vuokraemännän kanssa. Vuokra oli kohtuullinen, talo sijaitsi kävelyetäisyydellä yliopistosta ja Lontoon keskustaan pääsi julkisia liikennevälineitä käyttäen noin puolessa tunnissa. Vuokraemäntäni oli loistava ja hän oli majoittanut vaihto-oppilaita jo yli 30 vuoden ajan. Laskeuduin Lontoon Gatwickin kentälle uudenvuodenaattona ja vaihtoni saikin räjähtävän startin, sillä ehdin juuri sopivasti katsomaan uudenvuoden ilotulituksia. Saavuin Lontooseen muutamaa päivää ennen koulun alkua, jotta ehtisin tutustumaan paikalliseen Kingston upon Thamesin keskustaan ja uuteen asuinalueeseeni.

Opiskelu
Ensimmäisinä koulupäivinä saimme paljon infoa yliopistosta ja opiskelusta, tutustuttiin muihin vaihto-oppilaisiin, ilmoittauduttiin läsnä olevaksi ja vahvistettiin aiemmin tehdyt kurssivalinnat. Paikan päällä kävikin ilmi, että kolme neljästä valitsemastani kursseista olivat alkaneet jo syyslukukaudella, joten jouduin vaihtamaan ne. Sain suoritettua vaihdossa kolme kurssia: British Life and Culture XA5067 (7.5 op), KLS English 1 KL4901 (7.5 op) ja Project and Business Management CE5014 (7.5 op). Osallistuin myös Sustainable Construction and Design CE4014 (7.5 op) -kurssille, mutta jätin kurssin kesken, koska kurssilla käsiteltiin samoja asioita kuin jo aiemmin OAMK:ssa suorittamallani kurssilla. Kurssit koostuivat luennoista, tutorial-tunneista, ryhmätöistä sekä itsenäisistä harjoitustöistä. British Life and Culture-kurssilla vierailtiin eri paikoissa ympäri Englantia ja Lontoota mm. Westminsterin parlamenttitalolla, Bathissa ja Oxfordissa. Näistä opintomatkoista kirjoitettin myös raportit. Luennot Kingstonin yliopistolla olivat hyvin samankaltaisia kuin Suomen korkeakouluissa, Englannissa luennoitsijat kuitenkin keskustelet opiskelijoiden kanssa hieman enemmän.  Opiskelu oli myös hyvin samantyylistä, mutta opiskelijat käyttivät paljon enemmän aikaa kirjastoissa opiskeluun ja kursseilla oli myös paljon enemmän esseenkirjoitusta ja esitelmien tekoa kuin Suomessa.

Vapaa-aika
Lontoo on Euroopan suurin kaupunki ja siellä on erittäin paljon nähtävää. Lontoon väestö on todella multikulttuurista ja siellä puhutaan yli 300 eri kieltä. Lontoo on hintatasoltaan kallis, mutta kaupungista löytyy myös paljon ilmaisia tapahtumia ja paikkoja. Erilaisia museoita on kymmeniä ja mahtavia kaupunginosia on todella paljon mm. Chinatown, Camden ja Westminster. Lontoon historialliset sekä modernit rakennukset olivat todella hienoja varsinkin rakennustekniikan opiskelijan silmään. Koulupäivät sattuivat usein kolmelle peräkkäiselle päivälle, joten kaupungilla kiertelyyn ja matkusteluun jäi hyvin aikaa vaikka paljon jäikin näkemättä. Lontoon julkisen liikenteen verkosto on loistava ja ainoana miinuspuolena julkisessa liikenteessä on vain sen hinta. Teimme vaihto-opiskelijoiden kanssa myös kaksi viikonloppureissua Keski-Eurooppaan.

Vaihdon jälkeen
En ole katunut hetkeäkään, että lähdin Erasmus-vaihtoon Lontooseen, sillä vaihto kehitti kielitaitojani todella paljon. Vaihto oli unohtumaton kokemus ja se lisäsi rohkeuttani, uteliaisuutta eri kulttuureita kohtaan ja sain myös lisää itsevarmuutta heittäytyä uusiin tilanteisiin. Lisäksi tutustuin uusiin ihmisiin useista eri maista ja sain paljon uusia ystäviä. Nyt minun on myös paljon helpompaa ymmärtää ihmisiä, jotka ovat lähtöisin eri kulttuureista. Vaihto myös sytytti minussa matkustuskipinän ja haaveenani on jonakin päivänä lähteä työskentelemään ulkomaille.

Mikko Nuutinen
Oulu
23.7.2015