Noora Jaakamo - 2019: Technische Universität Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Noora Jaakamo
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Berlin, Saksa
Aika
01.09.2018 - 31.03.2019
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Kohdeyliopisto

Päädyin hakemaan Berliinin teknilliseen yliopistoon, sillä olin kuullut siitä hyvää. Saksa on tekniikan alalla yksi kärkiosaajia ja Berliini on todella mielenkiintoinen kaupunkina. TU Berlin sijaitsee Berliinin länsiosassa, valtavan Tiergarten-puiston kupeessa. Valitsin Berliinin laadukkaan opetuksen lisäksi siksi, että harvoin yhdestä paikasta löytyy niin suuri kirjo tekemistä: eloisaa kaupunkielämää, historiallisia kohteita, upeita ostoskatuja, pilvenpiirtäjiä, lähiöitä, katutaiteen valloittamia yöelämän keskuksia, valtavan värikäs ruokakulttuuri ja paljon luontoa puistoineen, metsineen, järvineen ja uimarantoineen.  

Opinnot

Kurssivalinnat muuttuivat suunnitelmista, sillä joitain haluamiani kursseja ei ollut saatavilla tai ne menivät toistensa kanssa päällekkäin. Onneksi myös korvaavat kurssit olivat mielenkiintoisia. Yksi antoisimmista kursseista oli Strategies for Sustainable Development in Politics and Economy, jossa opin ympäristölainsäädännön perusteet. Energy and Development Project –kurssilla pääsin suunnittelemaan aurinkovoimalaa Lähi-idän ja Afrikan eri alueille ja laskemaan sen kannattavuuslaskelmia. Energy Engineering I –kurssilla opin polttovoiman perusteet, sen ympäristövaikutukset, ja miten sen päästöt voidaan minimoida. Renewable Energy Technology in Electric Networks –kurssilla opin uusiutuvan energian potentiaalista eri sijainneissa sekä Matlab- ja Simulink –mallinnuksen perusteet. Kävin myös kaksi saksan kielikurssia, toinen ennen opintoja ja toinen opintojen aikana. Pyrin käyttämään saksaa mahdollisimman paljon. Kielitaitoni kehittyi huimasti.

Arvosteluasteikot ovat Saksassa Suomalaisittain väärin pain: 1 on paras ja 5 hylätty. Arvostelu tuntui olevan paljon tiukempaa. Vaikka kokeet olivat työläämpiä kuin Suomessa, niihin annettiin paljon vähemmän aikaa. Monessa kokeessa huomasin kireän, paniikinomaisen ilmapiirin koesalissa. Minulla loppuikin aika usein kesken enkä ehtinyt vastata läheskään kaikkiin kysymyksiin. Näinä hetkinä muistin ainakin arvostaa Suomen opetuskulttuuria! Onneksi suullisessa kokeessa oli seesteisempi meininki, ja kysymyksiin sai vastata rauhassa.

Vapaa-aika

Tutustuin vaihtoni aikana valtavasti eri kansallisuuksiin: Saksalaisiin, Puolalaisiin, Turkkilaisiin, Ranksalaisiin, Espanjalaisiin, Norjalaisiin, Italialaisiin, Ruotsalaisiin, Itävaltalaisiin, Ukrainalaisiin, Kiinalaisiin, Australialaisiin, Portugalilaisiin, Meksikolaisiin, Amerikkalaisiin, Intialaisiin, Pakistanilaisiin, ja lista vain jatkuu! Vaihtoni opetti Saksan lisäksi myös muista maista ja niiden kulttuureista. Vietin paljon aikaa todella kansainvälisessä porukassa. Vapaa-aikana kävimme yleensä erilaisissa kahviloissa, ravintoloissa, puistoissa, ulkoilmatapahtumissa, elokuvissa ja konserteissa. Lempipaikkani oli naapurustossani oleva pelikahvila, jossa on yli 1800 lautapeliä euron tuntimaksulla! Kävin myös usein ulkoilemassa lähimetsissä. Kaikkein pelottavin hetki oli, kun törmäsin valtavassa Berliiniläisessä metsässä, Grunewaldissa, villisikoihin!

Matka oli kaikin puolin antoisa. Opin paljon, niin opintojen kuin vapaa-ajankin kautta. Suosittelen kaikille lämpimästi vaihtoon lähtemistä!