Pauliina Turunen - 2020: Lakehead University, Kanada

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Pauliina Turunen
Koulu
Helsingin yliopisto
Matkakohde
Lakehead University, Kanada
Aika
28.08.2019 - 16.12.2019
Vaihto-ohjelma
North2north


Kolmannen yliopistovuoteni alussa päätin uskaltautua ja hakea vaihtoon pitkän mietinnän jälkeen. Pääsin North2north vaihto-ohjelman kautta Kanadan Thunder Bayhin opiskelemaan Lakehead Universityssa. Vaikkakin Thunder Bay paikkana on tuntemattomampi ja pienempi kuin monet muut Kanadan yliopistokaupungit, odotin vaihtoa innolla.

Vaihdossa asuin kolmen kämppiksen ja kissan kanssa. Asunto sijaitsi ihan kampuksen vieressä, mikä oli kiva varsinkin kylminä aamuina. Ruokakaupat olivat melko pitkällä ja kaupassa käyntiin olisi pitänyt ottaa bussi mutta onneksi yhdellä kämppiksistäni oli auto, joten kävimme yleensä kaupassa yhdessä. Vain yhden lukukauden olevat opiskelijat eivät saaneet opiskelijakorttiin bussitarraa ilman erilistä maksua, joka olisi ollut pari sataa Kanadan dollaria, joten auto säästi myös mukavasti bussimatkoista. Asuminen oli hieman kalliimpaa kuin Suomessa neljän hengen opiskelija solussa, eikä esimerkiksi pyykinpesu kuulunut hintaan. Muuten Kanadan hintataso on melko samaa luokkaa kuin Suomessa. Yliopistolla oli kaksi ruokalaa, joista sai sushia, pizzaa, valmissalaatteja mutta myös Suomen kouluruuan kaltaista itsetehtyä ruokaa. Yliopistolta löytyi myös Starbucks ja Subway sekä baari, josta sai päivisin Kanadalle ominaista poutinea sekä burgereita. Enimmäkseen tein kuitenkin ruuan itse ja monesti teimme ruokaa yhdessä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa sekä kämppikseni kanssa.

Kurssit kestivät koko lukukauden. Suorittamillani kursseilla oli luentojen lisäksi labroja sekä palautettavia tehtäviä oli melkeinpä joka viikko. Kahdella kursseistani oli midterm, välikoe, lukukauden puolenvälin aikaan ja loppukoe joulukuussa. Toisella kahdella kurssilla välikokeita oli useampi ja lopuksi myös loppukoe. Tenttiviikko joulukuussa kesti kaksi viikkoa ja kaikki lähtivät joululomalle melkeinpä heti tenttien jälkeen. Luennoilla ei ollut läsnäolopakkoa mutta yhdellä kurssilla luennolla oleviin kysymyksiin vastaaminen vaikutti arvosanaan. Kurssit eivät mielestäni olleet liian vaikeita ja vapaa-ajalle jäi hyvin aikaa.

Vapaa-ajalla vierailimme Thunder Bayn nähtävyyksillä ja teimme muutaman mökkireissun kanadalaisten kavereidemme mökille, jossa oli myös sauna sekä hengailimme muiden vaihto-oppilaiden kanssa ihan vain asunnoilla pelaillen lautapelejä. Vierailimme myös USA:n puolella sillä sinne pääsi helposti autolla rajan yli. Lukuviikolla matkustimme Kanadan ehkä tunnetuimpaan kansallispuistoon Banffiin, missä kiersimme asuntoautolla ympäriinsä. Suosittelenkin matkustamaan Kanadan sisällä vaikkakin sisäiset lennot ovat melko kalliit verrattuna suomen sisäisiin lentoihin.

Thunder Bayssa on suurin suomalainen yhteisö pohjoismaiden ulkopuolella, mutta siltikään en tavannut vaihtoni aikana kuin yhden vähän suomea puhuvan henkilön. Englanti kehittyi siis pakostakin. Vaihto oli kokonaisuudessaan erittäin opettava ja mahtava kokemus. Englanninkielen kehittymisen lisäksi sain monia kavereita sekä Kanadasta että Euroopasta.