Saara Hainari - 2016: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Saara Hainari
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
11.01.2016 - 07.05.2016
Vaihto-ohjelma


 1 ENNEN LÄHTÖÄ

1.1 Hakeminen Päätin hakea vaihtoon hetken mielijohteesta opintojeni ja hakuajan näkökulmasta viime hetkellä. Onneksi hain! Seuraavissa luvuissa pyrin kuvaamaan kokemuksiani vaihto-opiskelusta Singaporessa ja kannustamaan vaihto-opiskelua miettiviä tarttumaan tarjottuun mahdollisuuteen.

Hakeminen on tehty TTY:n puolesta helpoksi, eikä Singaporenkaan pää aiheuttanut erityisiä vaikeuksia. Ensin haetaan vaihtopaikkaa TTY:ltä, ja jos Hervanta näyttää vihreää valoa, on paikka NUS:ssa käytännössä varma. Tähän vaiheeseen kannattaa siis panostaa. TTY jakaa paikat koulumenestyksen ja motivaatiokirjeen perusteella, ja Singapore on perinteisesti ollut halutuimpien hakukohteiden joukossa. 

TTY:n hyväksynnän jälkeen odotellaan ohjeistusta National University of Singaporesta. Haku on nykyään täysin sähköinen, eikä hakulomakkeita tarvitse lähettää postitse. Tässä vaiheessa hakua työtä on enemmän kuin ensimmäisessä vaiheessa, mutta singaporelaiseen tapaan haku etenee kuin juna, kunhan lukee ohjeet huolella ja noudattaa annettua aikataulua. Mikäli teet kaiken pyydetyn annetun ajan rajoissa, on pääsysi Singaporeen melkoisen varma, eikä ketään ole tiettävästi käännytetty tässä vaiheessa. Meille keväällä lähteville lopullinen hyväksyntä Singaporesta tuli vasta marraskuussa, ja tämän jälkeen piti vielä hakea viisumi (Student’s Pass) sekä asuntoa kampukselta. 

Itselleni aiheutti päänvaivaa lähinnä vanhoissa vaihtoraporteissa mainittu vaatimus kandivaiheen opiskelusta, mikäli haluaa asua kampuksella. NUS:n lomakkeissa kysytään, onko hakija undergraduate vai graduate (kandi vai ei). Kyselin asiasta sekä kv-yksiköstä että aikaisemmin Singaporessa olleilta, ja he neuvoivat ruksimaan ensimmäisen vaihtoehdon, vaikka olisi jo diplomivaiheessa. Tein näin, eikä asiaan tämän koommin tarvinnut palata. Sain myös asunnon kampukselta ongelmitta.

Suosittelen osallistumaan keväällä järjestettävään vaihtoinfoon, jossa voi tavata ensimmäistä kertaa samaan kohdeyliopistoon matkustavat. Oman porukkamme kanssa perustimme jo tässä vaiheessa Facebook-ryhmän, josta oli myöhemmin hyötyä eri hakuvaiheita läpikäydessä. 

1.2 Asunnon hakeminen

Asuminen yleensä on Singaporessa erittäin kallista, ja kampusasuntoa kannattaa ehdottomasti hakea. Vuokra on suurinpiirtein hervantalaisten opiskelijayksiöiden suuruinen, mutta keittiö ja kylpyhuone jaetaan muiden kanssa. University Town on uusin ja viihtyisin alue, jolla on hyvät palvelut, mm. kattavat urheilumahdollisuudet, useita ravintoloita, tietokonetilat, Starbucks, uima-allas sekä kirja- ja päivittäistavarakauppa. Useimmat vaihto-opiskelijat asuvat täällä, ja meno on eloisampaa kuin muilla kampuksen asuinalueilla. 

Utownissa sijaitsevat Utown Residence, Cinnamon Hall, Tembusu College, College of Alice and Peter Tan sekä Residential College 4. Näistä ainoastaan Utown Residencessä ei ole pakollista ateriapakettia. Itse asuin Utown Residencessä, joka tarjosi mielestäni hyvän hinta-laatusuhteen. Toisaalta monet muissa Utownin asuntoloissa asuneet kehuviat myös näitä, eikä ateriapaketti vaikuttanut lopulta ollenkaan huonolta tai kalliilta vaihtoehdolta. Eniten valituksia kuului Prince George’s Parkissa asuvilta. Tämä asuntola sijaitsee parin kilometerin päässä Utownista lähellä kampuksen metroasemaa, mutta asunnot ovat aika huonokuntoisia ja kaukana tapahtumista. 

Mikäli haluaa optimoida mahdollisuutensa saada asunto, kannattaa hakea National Unversity of Singaporeen ennemmin kuin Nanyang Technological universityyn, sillä NUS:ssa asuntotilanne on parempi. Kannattaa myös suunnata vaihtoon kevätlukukaudeksi, sillä syyslukukaudella vaihto-opiskelijoita on enemmän. 

1.3 Lennoista

Ostin Finnairin suorat lennot elokuun alussa 2015 seurattuani hintoja pitkin kesää. Tämän jälkeen hinnat nousivat nopeasti, ja itsekin myöhästyin halvimmasta hinnasta parilla päivällä. Maksoin lennoista 900 €, ja halvimmillaan suora yhteys Singaporeen oli saatavilla reilulla 700 €. Finnairilla on usein sekä heinäkuussa että Stockmannin Hulluilla Päivillä tarjouksia, joilla Singaporeen pääsee noin 650 €, mutta näiden lentojen matkustusaika on liian lyhyt vaihtoon lähtevälle. Vaihtarin luona vieraileville nämä lennot sen sijaan ovat erinomaiset, joten lähipiirinkin kannattaa olla hereillä lentojen suhteen. 

Halvin tapa matkustaa Singaporeen on todennäköisesti ottaa suora lento esimerkiksi Bangkokiin ja lentää täältä Singaporeen halpalentoyhtiöllä. Itse olin kuitenkin erittäin tyytyväinen pieneen panostukseen lentojen suhteen, sillä sekä vaihdon alussa että lopussa on mukavaa, kun matkustus sujuu helpoimmalla mahdollisella tavalla.

1.4 RahoitusSingaporeen saa TTY:ltä 1900 € apurahan, mutta lisäksi kannattaa hakea oman alan liittojen tai esimerkiksi oman asuinpaikkakunnan yhdistysten apurahoja. Pienellä vaivalla voi saada ihan tuntuvia avustuksia. Itse sain kaksi apurahaa, Suomen Rakennusinsinöörien Liitolta (RIL) sekä Maa- ja vesitekniikan tuki ry:ltä (MVTT).

2 OPINNOT SINGAPORESSA

2.1 Kurssit

Lähtiessäni Singaporeen opintoni olivat diplomityötä myöten paketissa, mutta koin opiskelun Singaporessa silti hyvin antoisaksi. National University of Singapore valittiin vuonna 2016 rakennustekniikan alalla maailman kolmanneksi parhaaksi yliopistoksi, ja tämän huomasi myös opintojen tasosta. Kaikki käymäni kurssit olivat pääsääntöisesti erittäin laadukkaita. Vaikka kävin vain kolme kurssia, oli työtä varsin paljon. Kaksi kursseista oli maisterivaiheen kursseja, ja etenkin näillä kursseilla oli paljon työtä. Sain kummankin käymäni rakennustekniikan kurssin pääaineeseeni, ja mikro- ja makroekonomiaa käsitelleen kurssini sain vapaavalintaisiin opintoihin. 

CE5105 Analytical & Numerical Methods in Foundation Engineering, 7 op
Kurssi on maisterivaiheen kurssi, jolla opiskellaan elementtimenetelmän käyttöä geotekniikassa FEM:n perustuvan laskentaohjelma Plaxiksen avulla. Kurssia vetävät Kaakkois-Aasiassa Plaxiksen isäksi kutsuttu Prof. Harry Tan sekä etelä-korealainen Dr. Ku. Kurssilla on tentti, kolme henkilökohtaista harjoitustyötä Plaxiksen kanssa sekä yksi kolmen hengen ryhmässä tehtävä ryhmätyö. Kurssi vastaa niin sisällöltään kuin materiaaleiltaan hyvin TTY:llä luennoitavaa vastaavaa kurssia. Kurssi luennoidaan ilta-aikaan.

CE5106 Ground Improvement, 7 op
Tällä maisterivaiheen kurssilla tutustuaan Kaakkois-Aasiassa käytössä oleviin pohjanvahvistusmenetelmiin, joista suurin osa on käytössä myös Suomessa, joskin varsin eri mittakaavassa. Menetelmistä käydään läpi stabilointi ja eri injektointimenetelmät, dynaamiset ja tärinään perustuvat tiivistysmenetelmät, pystyojat sekä geovahvisteet. Jokainen pohjanvahvistusmenetelmä opitaann myös suunnittelemaan ja mitoittamaan pohjaolosuhteet huomioiden, joten kurssi on varsin käytännönläheinen. Kurssi luennoidaan ilta-aikaan.

Kurssilla on tentti ja yksi laaja ryhmätyö, jossa tänä keväänä suunniteltiin Singaporen ja Malesian väliseen salmeen rakennettavaan tekosaareen pohjanvahvistus. Kurssia vetää Kaakkois-Aasian johtava pohjanvahvistuskonsultti Dr. Chew. Kurssi oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa, sillä alan osaaminen on Singaporessa maailman huippua. Singaporessa merkittävä osa maan pinta-alasta on joko erittäin pehmeää tai merestä vallattua maata, ja maan tonttipulan vuoksi suuri osa rakennuksista on pohjarakentamisen kannalta vaativia korkeita rakennuksia.

EC1301 Principles of Economics, 7 op
Tällä kurssilla käydään läpi mikro- ja makroekonomian perusteet. Kurssi on ensimmäisen vuoden opintojakso, ja luennot ovat massaluentoja, joita vetää kolme luennoitsijaa. Kurssilla ei ole harjoitustyötä, mutta joka viikko on harjoitukset, ja ennen ja jälkeen jokaisen luennon tehdään noin 15 kysymyksen monivalintatehtävä perustuen ennakkovideoihin sekä edellisellä luennolla opetettuun aiheeseen. Lisäksi kurssilla oli yksi välikoe ja lopputentti. 

Kurssi oli ihan mielenkiintoinen johdatus mikro- ja makroekonomiaan, mutta luennoitsijat eivät olleet kovin häävejä. Kurssilla oli paljon työtä kaikkine osasuorituksineen, mutta tällä tavalla aihealueet jäivät toki paremmin mieleen.

2.2 Opiskelusta yleensä

Singaporelaiset ovat kovia opiskelemaan, joskin opiskelu on välillä vähän näennäistä. Taso kursseilla on kova, joskin suomalainen pärjää usein kohtuullisella työllä ihan hyvin. Parhaimpia arvosanoja on silti kursseilla sovelletun Gaussin käyrän vuoksi vaikea saada. Singaporessa monet opiskelijat lukevat vain kandidaatin tutkinnon, minkä jälkeen he siirtyvät työelämään. Monet jatkavat maisterivaiheeseen, mutta useimmiten vasta muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen. Tämän vuoksi useimmat maisterivaiheen kurssit luennoidaan klo 18 - 21 tai klo 19 - 22. 

Singaporeen kannattaa lähteä hyvin toimivan tietokoneen kanssa, sillä NUS:n tietotekniikka on monelta osin aikaansa jäljessä. Utownissa on kaksi hyvää tietokoneluokkaa, joissa on uudet ja hyvät koneet, mutta esimerkiksi Engineering-tiedekunnan koneluokat, joissa Plaxis-kurssin luennot järjestettiin, olivat aika muinaiset. Tietokoneluokkiin on kuitenkin paljon tunkua etenkin tenttiviikon läheisyydestä, ja omasta koneesta joutuu välillä taistelemaan. Paikalliset varaavat usein paikat aamulla laukuillaan, mutta häviävät useiksi tunneiksi muualle. Samoin tulostaminen ja skannaaminen on kampuksella uskomattoman vaikeaa, vaikkakin mahdollista. 

Opintosuoritteet tulevat Singaporesta Suomeen todella hitaasti. Virallinen opintorekisteriote saapuu kevään opiskelijoiden osalta NUS:n mukaan Suomeen elokuussa, vaikka kaikki tentit loppuvat viimeistään toukokuun ensimmäisellä viikolla, ja epäviralliset tulokset valmistuvat toukokuun lopussa. Itselleni tämä meinasi aiheuttaa päänvaivaa, sillä toivoin voivani valmistua mahdollisimman pian vaihdon päätyttyä. Onneksi kv-yksiköstä ja opintotoimistosta löytyi joustoa tämän suhteen, ja epäviralliset tulokset hyväksyttiin tutkinnon viimeistelemiseksi. 

3 ELÄMÄÄ SINGAPORESSA

Singaporessa on siistiä, turvallista ja viihtyisää. Julkinen liikenne toimii hienosti, joskin on melko hidasta. Ilmasto on trooppisen kuuma ja kostea, mutta sisätiloissa ilmastointi pelaa poikkeuksetta. Maalla on mielenkiintoinen historia Englannin siirtomaana, ja samaan aikaan useat eri kansallisuudet kiinalaiset, malesialaiset ja intialaiset suurimpina ryhminä elävät maassa sulassa sovussa ja toisiaan kunnioittaen. 

Singaporen sijainti monen mielenkiintoisen Kaakkois-Aasian maan naapurina sekä maan vilkas lentotarjonta kannattaa hyödyntää, mutta tässä kannattaa säilyttää maltti. Myös itse Singaporeen sekä maan kulttuuriin ja historiaan kannattaa ehdottomasti tutustua turistinähtävyyksiä syvemmin. 

Jotta elämä Singaporessa lähtee mahdollisimman hyvin käyntiin, kannattaa Singaporeen saapua ensimmäistä opiskeluviikkoa edeltävälle orientaatioviikolle, sekä osallistua tällöin järjestettäviin tapahtumiin. Tapahtumissa tutustuu muihin vaihtareihin, ja pääsee tutustumaan Singaporeen esim. erilaisten kaupunkikierrosten muodossa. Näihin oli aina ilmoittautumisaika, mutta tapahtumiin voi vain ilmaantua paikalle.

Liikuntaa arkeensa kaipaavien kannattaa tutusta NUS:n urheilukerhojen tarjontaan. Tarjolla on esim. seinäkiipeilyä, cheerleagingiä, melontaa Marina Bayn lähellä sijaitsevassa soutukeskuksessa (NUS Canoeing Club) sekä ryhmäliikuntatunteja NUS Aerobicsin toimesta. Suurin osa liikunta-aktiviteeteista sijaitsee Utownissa. 

Myös Octopus Singaporen toimintaan kannattaa tutustua, mikäli paikallinen ruokakulttuuri kiinnostaa. Octopus Singapore järjestää joka toinen viikko illan jonkun järjestön jäsenen kotona, ja tapaamisissa valmistetaan paikallista ruokaa. Tarkoitus on tutustuttaa vaihto-opiskelijat sekä paikalliseen ruokaan että kulttuuriin. Tapahtumat ovat ilmaisia, ja myös kuljetus tapaamisiin on järjestetty maksutta. En itse päässyt osallistumaan järjestön tapahtumiin iltaluentojeni vuoksi, mutta näihin osallistuneet kehuivat iltoja. 

4 LOPUKSI

Vaihto-opiskelu Singaporessa oli hieno kokemus, jota voin suositella varauksetta. Vaihto on tehty suomalaiselle opiskelijalle erittäin helpoksi niin käytännön asioiden kuin rahoituksen suhteen. Suomalaiset opiskelijat saavat opiskella ilmaiseksi NUS:ssa, joka yksi maailman huippuyliopistoista, ja opiskelijoita vielä tuetaan rahallisesti. Suomalaisten opintosuoritevelvollisuus on lisäksi selvästi pienempi kuin monista muista maista tulevilla, joten opinnot eivät vie kaikkea aikaa, ja aikaa jää myös paikalliseen kulttuuriin ja naapurimaihin tutustumiseen. Suomalainen systeemi on jopa muihin pohjoismaihin verrattuna harvinaislaatuisen edullinen opiskelijalle, eikä tällaista mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä.  

Vaihdossa on aina myös vastoinkäymisiä, ja arki astuu kuvaan myös Singaporessa, mutta nämä kuuluvat asiaan. Se, että saa elämän rullamaan vieraassa maassa tuo lisää itsevarmuutta ja roheutta hakeutua tuntemattomiin tilanteisiin myös vastaisuudessa. Vaihdossa saa myös etäisyyttä omaan elämään Suomessa, ja voi olla, että vaihdon jälkeen joitakin aiemmin itsestäänselvyytenä pitämiään asioita alkaa arvostaa enemmän. 

Jos hakisin uudestaan vaihtoon, hakisin todennäköisesti hieman aikaisemmassa vaiheessa opintoja. Etenkin Euroopan ulkopuolelta tulevat vaihto-opiskelijat ovat yleensä selvästi suomalaisia vaihto-opiskelijoita nuorempia. Tämä ei varsinaisesti haittaa menoa, mutta osasta opiskelijatapahtumista saa ehkä enemmän irti, kun opintoja on enemmän jäljellä. En kuitenkaan jättäisi hakematta pelkästään siksi, että opinnot ovat loppusuoralla. Vaihtoon ei kannata myöskään jättää hakematta parisuhteen vuoksi, sillä monella vaihtarilla oli poika- tai tyttöystävä kotimaassa, joten vertaistukea tällaiseenkin löytyy.