Saija Tapaninaho - 2017: RWTH Aachen University, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Saija Tapaninaho
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
RWTH Aachen University, Saksa
Aika
01.10.2016 - 31.03.2017
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa ja lähdin Erasmus vaihtoon Saksaan Aacheniin kolmannen opiskeluvuoden jälkeen. Aachen sijaitsee Saksan länsirajalla aivan Belgian ja Alankomaiden vieressä. Aachenissa on noin 250 000 asukasta, mutta kaupungin keskusta on sopivan tiivis ja paikasta toiseen on helppo liikkua. Aachen on kaunis kaupunki, ja sen keskusta on upean historiallinen. RWTH Aachen on Saksan suurin teknillinen yliopisto melkein 45 000 opiskelijallaan, joiden joukossa on myös paljon kansainvälisiä opiskelijoita.

Lukukauden aikana RWTH Aachenissa ei ole juurikaan pakollista opiskeltavaa, sillä luennoilla ja laskuharjoituksissa ei ole palautettavia tehtäviä. Parin esitelmän ja välitentin lisäksi minulla ei ollut mitään palautettavaa harjoitustyötä tai projektia lukukauden aikana. Parasta yliopistossa olivat mielestäni luennoitsijat, jotka olivat kaikilla kursseillani erinomaisia. Kurssimateriaali oli saatavilla pdf:nä netissä ja niiden opiskelu riitti tenteissä. Joillain kursseilla lainasin kurssikirjallisuutta myös yliopiston kirjastosta.

Opiskelu kasaantuu 2 kk mittaiselle tenttijaksolle helmi-maaliskuuhun, jolloin ei oikein muuta ehdi tehdäkään. Tenttialueet ovat laajoja, ja kysymykset ovat yksityiskohtaisia. Tentit ovat yhden tai kahden tunnin mittaisia, mutta jopa monikymmensivuisia. Kysymykset eivät mittaa niinkään kykyä soveltaa asiaa, vaan ulkoa muistamista. Yhden kurssin suoritin kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa suullisella tentillä, sillä emme päässeet kirjalliseen tenttiin. Suulliset tentit ovat kirjallisiin verrattuna helpompia ja vähemmän työläitä, joten mahdollisuutta sellaiseen kannattaa kysyä.

Aachenissa on hyvin mahdollisuuksia myös vapaa-ajan viettoon. Yliopiston liikuntatarjonta on hyvä ja kursseja löytyy laidasta laitaan. Ne ovat edullisia ja suosittuja, joten ilmoittautumassa kannattaa olla heti lukukauden alussa. Minä ilmoittauduin itsepuolustuskurssille, jossa tapasin enemmän myös saksalaisia, joita muuten oli hieman työläs lähestyä. Lisäksi ostin jäsenyyden Campus Boulderhalle- boulderointikeskukseen, jossa oli hyvät puitteet kiipeilyyn. AEGEE Aachen ja INCAS ovat paikallisia kansainvälisiä opiskelijajärjestöjä. Ne järjestävät esimerkiksi vaihto-opiskelijoiden orientaatioviikon tapahtumia, bileitä, jokaviikkoisia tapahtumia, kuten maanantain Social drink sekä päiväreissuja lähimatkailukohteisiin.

Aachen on kätevällä paikalla matkustelua varten. Yliopiston lukukausimaksuun kuuluu Semesterticket, jolla saa matkustaa joukkoliikennevälineissä Nordrhein-Westfalenin osavaltion alueella ilmaiseksi. Tätä etua hyödynsin paljon. Suuria kaupunkeja lähellä Aachenia ovat mm. Köln ja Düsseldorf ja niistä löytyy myös lentokentät. Junalla pääsee kätevästi muualle Saksaan sekä naapurimaihin. Keski-Euroopassa nuorisohostellit ovat usein hinta-laatusuhteeltaan hyvä vaihtoehto yöpymiseen.

Vaihtoon kannattaa lähteä, sillä se on helppo tapa kokeilla ulkomailla asumista ja huikea kokemus. Vaihto tarjoaa uusia näkökulmia ja opin siellä paljon uutta sekä muista kulttuureista että itsestäni. Kulttuurishokkia Saksassa ei juuri pääse syntymään, sillä Suomen ja Saksan kulttuurit eivät eroa merkittävästi toisistaan. Vaihtoajan jakaminen muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa on iso osa kokemusta, ja oli hienoa tutustua ihmisiin ympäri maailmaa.