Sakari Pitkäjärvi - 2017: Dresdenin teknillinan yliopisto, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Sakari Pitkäjärvi
Koulu
Matkakohde
Dresdenin teknillinan yliopisto, Saksa
Aika
28.09.2016 - 28.07.2017
Vaihto-ohjelma


DRESDEN

Dresden on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki itäisessä Saksassa. Se on Saksin osavaltion pääkaupunki. Historiallisesti mielenkiintoinen kaupunki on kokenut paljon. 1700-luvulla se nousi Euroopan kulttuurikaupunkien joukkoon. Se pommitettiin toisessa maailmansodassa lähes maan tasalle. Vuosina 2002 ja 2013 sitä koetteli kovat tulvat. Lisäksi DDR:n aika on jättänyt kaupunkikuvaan oman jälkensä.

Valitsin Dresdenin vaihtokohteekseni sen sijainnin, kielen, koon, kurssimahdollisuuksien ja historian perusteella. Olin lukenut saksaa koulussa ala-asteelta asti, ja vaikka aluksi olikin vähän hankaluuksia paikallisen murteen kanssa, pärjäsin hyvin saksan kielellä. Dresden on kooltaan sopiva, ei mikään miljoonakaupunki, mutta kaikkea löytyy ja julkinen liikenne toimii erittäin hyvin. Lisäksi sieltä oli helppo matkustaa. Kävin Berliinissä, Prahassa, Krakovassa sekä Wroc?awissa. Lisäksi tein lyhyempiä reissuja Saksin sisällä. Noin 240 euron lukukausimaksuun kuului oikeus kulkea julkisilla Dresdenissä sekä lähijunilla koko Saksin alueella. Vesihuollosta kiinnostuneena mielenkiintoisia opintoja löytyi reilusti.

HAKUPROSESSI

TTY:n hakuprosessi oli melko yksinkertainen, vaikkakin olin vahingossa ensin ilmoittautunut mobility-onlinessa vääräksi lukuvuodeksi. Valitettavasti kaikki ei Dresdenin päässä mennyt ihan nappiin. Kyselin hyväksymiskirjeen perään ja sain 21.7. ilmoituksen, että siellä hakemukseni on kadonnut, ja jouduin lähettämään paperit heille uudestaan. Siellä sähköposteihini vastailtiin todella harvakseltaan lomien takia. Sain lopullisen hyväksymiskirjeen vasta 19.8. 

SAAPUMINEN JA ASUMINEN

Kesätyöni loppui jo elokuun lopussa, joten päätin lähteä kuukaudeksi Interrail-reissulle, joka päättyi sitten Dresdeniin. Kävin pari kertaa Suomessa välissä, ja kohtalaisen halpoja lentoja oli Helsinki-Berliini-välillä, josta sitten jatkoyhteytenä pääsi Dresdeniin helposti bussilla. En ollut hakenut asuntoa etukäteen, joten Dresdeniin saavuttuani olin pari yötä hostellissa, kunnes löysin www.wg-gesucht.de:stä huoneen neljän hengen yhteisasunnosta lokakuuksi. Hain sinä aikana uutta asuntoa Studentenwerkiltä, ja muutin opiskelijasoluasuntoon marraskuun alussa. Meillä oli kiva kahdeksan hengen solukämppä, jossa oli neljä vessaa ja yksi keittiö.

Asuntoa varten piti hankkia saksalainen pankkitili. Hankin sen Sparkasselta, joka oli helppo, ilmainen ja hyvä. Sillä oli eniten pankkiautomaatteja kaupungissa. Toisin kuin Suomessa, Saksassa käteistä tarvitsee paljon useammin, ja muiden kuin oman pankin automaatista nostaminen yleensä maksaa jotain. Lisäksi monessa kaupassa ei toimi Visa tai Mastercard.

Hankin myös saksalaisen prepaid-liittymän, mutta nykyään, kun roaming-maksut EU:ssa ovat poistuneet, ei sitä välttämättä tarvitsisi hankkia.

Muuttaessa Dresdeniin, täytyy ilmoittautua kaupungintoimistolla asukkaaksi. Myös poismuuttaessa pitää käydä ilmoittamassa muuttavansa pois. Bonuksena kaupunkiin muutosta Dresden antaa 150 euroa ilmaista rahaa opiskelijoille.

VAPAA-AIKA

ESN järjesti paljon tapahtumia ja reissuja, joissa tuli käytyä. Lisäksi kiltaa vastaava Fachschaftsrat Hydrowissenschaften järjesti välillä tapahtumia, ja siellä sai hyvin tutustuttua paikallisiin, eikä pelkästään muihin vaihtareihin. 

Kaupungissa oli paljon kaikennäköisiä tapahtumia muutenkin, kuten heti Dresdeniin saavuttuani järjestetty jälleenyhdistymisen vuosipäivän juhlat. Joulutoreilla oli hauska käydä ja erityisesti mieleen jäi Bunte Republik Neustadt kaupunginosafestivaali, jolloin Neustadtin kadut täyttyivät juhlivista ihmisistä.Kesällä tuli herkästi lähdettyä kavereiden kanssa Elben rantaan grillin kanssa piknikille.

Osallistuin yliopiston järjestämälle melontakurssille, jossa pääsi melomaan Elbelle huokeaan hintaan. Muitakin kursseja olisi ollut paljon tarjolla, esimerkiksi ilmeisen hyvät puitteet kiipeilyyn.

OPINNOT

Modellierung von Abwassersystemen 5 op
Kurssi viemäriverkoston sekä jätevedenpuhdistamon mallinnuksesta. Sisälsi ison ryhmätyönä tehdyn harjoitustyön sekä tentin. 

Bewirtschaftung und Optimierung von Abwassersystemen 5 op
Sisälsi jätevesijärjestelmien ohjausta, optimointia, hallintaa, datan analysointia ja hulevesien käsittelyä. Suoritukseen harjoitustyö ryhmissä hulevesien hallinnasta tietyllä alueella karttojen ja mallinnusohjelman avulla sekä tentti.

Prozesswasserbehandlung und innerbetriebliche Wasserwirtschaft 5 op
Sisälsi eri teollisuudenalojen vedenkäsittelymenetelmiä, ultrapuhtaan veden valmistusta, kiertovesijärjestelmien toimintaa sekä kustannuslaskentaa. Sisälsi kaksi laboratorioharjoituskertaa., yhden käänteisosmoosista ja kapasitiivisesta deionisaatiosta sekä toisen laskeutuksesta ja ioninvaihdosta. Suoritukseen vaadittiin myös tentin läpäisy.

Planung und Betrieb von Abwassersystemen 5 op
Jätevesijärjestelmien suunnittelua ja käyttöä. Paljon vierailuluennoitsijoita, paljon erillisiä kokonaisuuksia, kuten vuotovesien hallintaa, viemärien puhdistustekniikoita, mikrohaitta-aineiden poistoa. Kurssivaatimuksina esitelmä sekä muiden esitelmien vertaisarviointi.

Flood Risk Management I 5 op
Tulvariskien hallintaa, kurssiin sisältyi ryhmätyönä tehty juliste, tentti, sekä osallistuminen workshopiin.

Urban Water II 5 op
Käsitteli hyvin mm. sekaviemäröinnin erityisyyksiä. Suoritusvaatimuksena tentti.

Integrated Water Resources Management (IWRM) 5 op
Vesivarojen, ja siihen liittyvien resurssien kokonaisvaltaista hallintaa. Suoritusvaatimuksena tentti.

Lisäksi osallistuin kursseille Integriertes Wasser- Energie- und Ressourcenmanagement in der Industrie ja Kleines Exkursionsmodul Hydrowissenschaften, mutta näistä en saanut suoritusmerkintöjä, sillä palasin Suomeen ennen viimeisiä suorituksia. Erityisesti ekskursiokurssi oli mielenkiintoinen, sillä siinä pääsi tutustumaan useaan kohteeseen ja näkemään monenlaisia laitoksia ja järjestelmiä.