Suvi Kekki - 2018: Budapest University of Technology and Economics, Unkari

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Suvi Kekki
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Budapest University of Technology and Economics, Unkari
Aika
01.09.2017 - 22.01.2018
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen ympäristötekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Erasmus-vaihtoni vietin Budapestissä, Unkarissa aikavälillä 1.9.2017-22.1.2018. Budapestissä kohdeyliopistoni oli Budapestin tekniikan ja taloustieteiden yliopisto eli BME (Budapest University of Technology and Economics).

Vaihtoon hakeuduin Budapestiin maan sijainnin, unkarin kielen kiinnostavuuden ja englanninkielisen opetuksin vuoksi. Budapestistä oli hyvin helppo tehdä viikonloppureissuja ympäröiviin maihin, joissa en aikaisemmin ollut päässyt vierailemaan. Budapest on kaupunkina mielenkiintoinen sekä yllättävän kiireetön ja rento väkilukuunsa verrattuna. Kaupunki on yleisesti kaunis, vaikka monet taloista ovat jonkinlaisen julkisivuremontin tarpeessa. Yleisesti asioiden hoitaminen oli Budapestissa helppoa, joskin kultturieroja kuten vuokran maksaminen aina käteisellä, tuli vastaan usein. Kaupungista ei ehtinyt loppua näkeminen vaihdon aikana, joten pidempikin vaihto olisi voinut tulla kyseeseen.

Harmikseni sain todeta, että vaihto-opiskelijoille ei ollutkaan tarjolla samoja kursseja kuin yliopiston muille opiskelijoille, vaikka tutkinto-opiskelijoiden kursseja olisi ollut laajasti englanniksi. Monia kiinnostavia ympäristötekniikkaan liittyviä kursseja jäi siis minulta käymättä. Opiskeluiden alettua kursseja ei myöskään voinut vaihtaa ilman suurehkoa paperisotaa, joten jo ennen vaihtojaksoa valittuihin kursseihin oli tyytyminen kurssien alettua. Opetuksen taso yliopistolla yllätti positiivisesti ja kurssieni luennoitsijat olivat innostuneita työstään.

Monilla kursseilla oli enemmän keskustelua, mihin Suomessa olen tottunut, suurimmalla osalla kursseista oli laaja harjoitustyö ja suurin osa kursseistani suoritettiin kotiyliopistoni tavoista poiketen pienillä välitenteillä. Välitentteihin opiskelu oli alkuun haastavaa, sillä käytännössä kaikki kurssilla käydyt asiat piti opetella ulkoa tenttiin, koska tentit koostuivat monista nippelitietokysymyksistä laajempien kysymysten sijaan. Käymäni kurssit olivat lähinnä yliopiston kauppatieteiden tiedekunnan järjestämiä, joten jo tuttuihin ympäristöalaan liittyviin teemoihin sai kursseilta uutta näkökulmaa. Vaihdossa sain lisäksi opiskella peruskurssin unkarin kieltä, joka auttoi arjessa selviytymiseen Unkarissa.

Vaikka opiskeluni eivät olleet niin paljoa omaan alaan liittyviä, kuin olisin ennakkoon toivonut, sain kuitenkin paljon irti opinnoistani ja omat kiinnostuksenkohteeni laajenivat vaihtoni aikana. Lisäksi uskon, että voin toimia monikulttuurisessa ympäristössä tulevaisuudessa helpommin vaihto-opiskeluni jälkeen. Voin lämpimästi suositella Budapestiä vaihtokohteena!

Kiitos vielä oikein paljon Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle vaihto-opiskelujeni tukemisesta!

Tampereella 8.2.2018
Suvi Kekki