Tuulikki Pienimaa - 2017: Padovan yliopisto, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tuulikki Pienimaa
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Padovan yliopisto, Italia
Aika
27.09.2016 - 14.02.2017
Vaihto-ohjelma
Erasmus +


Olen maisterivaiheen ympäristötekniikan opiskelija Oulun yliopistosta. Lähdin vaihtoon neljännen vuoden syksyllä Italian Padovaan. Padova on asukasluvultaan suunnilleen Oulun kokoinen kaupunki 40 kilometrin päässä Venetsiasta. Padovan yliopisto valikoitui vaihtokohteeksi sen sopivan kurssitarjonnan takia, ja lisäksi Italian kieli ja kulttuuri kiinnostivat.

Kirjautuminen yliopistoon ja muut byrokratia-asiat hoidettiin tervetuloviikon aikana, eivätkä ne tuottaneet vaikeuksia. Toisaalta vaihdon alussa asunnonhankinta tuotti suuria vaikeuksia. Suuri osa Padovan vaihto-opiskelijoista itseni mukaan lukien ei saanut huonetta paikallisista opiskelija-asuntoloista, joten asuntoa piti etsiä yksityisiltä markkinoilta. Asuin kaksi viikkoa hostellissa ennen kuin löysin vihdoin asunnon.

Tervetuloviikon jälkeen opiskelu lähti nopeasti käyntiin. Suoritin vaihdon aikana kursseja yhteensä 33ECTS. Padovan yliopiston verkkosivuilta oli helppo katsoa ennen vaihtoon lähtöä, mitä kursseja yliopistolla oli tarjolla ja ne pitivät paikkansa. Yliopistolla oli tarjota paljon mielenkiintoisia ympäristötekniikan maisterivaiheen kursseja, joilla sain monipuolistettua opintojani Suomessa. Suoritin ekotoksikologian, ympäristövaikutusten arvioinnin, paikkatietojärjestelmien (GIS), saastuneiden alueiden kunnostuksen ja ympäristöjärjestelmien mallinnuksen kurssit.

Opiskelu Italiassa oli enemmän teoriapainotteista, kuin Suomessa – ainakin oman kokemukseni ja kurssieni perusteella. Lisäksi Padovassa sain tutustua suomalaisille erikoisempaan tenttimistapaan, sillä suurin osa tenteistä oli suullisia. Suoritin kaikki kurssini englanniksi. Yliopisto tarjosi yhden ilmaisen Italian kielen kielikurssin, joten osallistuin myös siihen, että pystyin kommunikoimaan edes vähän Italiaksi paikallisten kanssa. Yllätyin italialaisten keskimääräistä huonommasta englanninkielen taidosta Pohjoismaihin verrattuna. Yliopistolla pelkällä englannilla pärjäsi kuitenkin hyvin.

Lähdin reissaamaan melkein joka viikonloppu ja aina kun oli vapaata. Viiden kuukauden aikana ehdin käydä Roomassa, Firenzessä, Milanossa, Venetsiassa, Veronassa, Bolognassa, Gardajärvellä, Napolissa ja kolme kertaa lumilautailemassa Dolomiiteillä. Padovasta on hyvät kulkuyhteydet kaikkialle Italiaan ja naapurimaihin, mutta minä keskityin tutkimaan vain Italiaa. Paikallinen ESN järjestö järjesti paljon tapahtumia ja edullisia matkoja lähikaupunkeihin sekä yhden Roomaan. Järjestön kanssa oli mukava matkustaa, mutta teimme myös omatoimimatkoja muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Vaihto-opiskelu avarsi valtavasti käsitystä erilaisista kulttuureista sekä opiskelu- ja elämäntavoista. Kaiken kaikkiaan vaihto oli erittäin onnistunut. Suosittelen Padovan kaupunkia ja yliopistoa lämpimästi!