Valtteri Siira - 2023: Tecnológico de Monterrey

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Valtteri Siira
Koulu
Matkakohde
Tecnológico de Monterrey, Meksiko
Aika
01.08.2022 - 20.12.2022
Vaihto-ohjelma

1  Alkusanat

Hain 2022 syyslukukaudelle vaihtoon, sillä pitkän pandemia-ajan jälkeen tilanne maailmalla alkoi jo näyttämään paremmalta. Halusin todella vaihdon, jossa pääsisi hyvin tutustumaan maan kulttuuriin, ihmisiin ja kieleen fyysisen opetuksen kautta. Selvää minulle oli, että halusin hakea espanjankieliseen maahan, mutta en ollut vielä täysin varma minne. Espanjaa olen opiskellut jo alakoulusta saakka, joten halusin todella päästä kehittämään kielitaitoani.

Aluksi olin jo varmasti hakemassa helppoon Euroopan Espanjaan, mutta eräs kaveri hauskasti sanoi, että kerkeän käymään Espanjassa helposti vielä useamminkin mutta kuinka usein voi käydä esim Latinalaisen Amerikan maassa. Hän olikin ihan oikeassa, ja päädyinkin tutkailemaan lattarimaita. Päädyin lopulta Meksikoon, sillä siellä espanjankielen sanottiin olevan helposti ymmärrettävää ja ihmisten mukavia. Lisäksi laaja ja upea kulttuuri, iso maa sekä erinomainen ruoka innostivat hakemaan minua juuri Meksikoon. TEC de Monterreyhin päädyin yliopistona, sillä useampi kaveri oli kevätlukukaudella jo siellä ja suositteli kaupunkia minulle. Lisäksi Monterreyssa oli laajin ja kattavin kurssivalikoima ja isoin kampus TECin kampuksista.

2  Ennen vaihtoa

Aallon vaihtoon hakeminen on aika suoraviivainen prosessi ja todella hyvin järjestetty, pakko olla kiitollinen suomalaisesta järjestelmällisyydestä (mitä ei ehkä aina Meksikossa pääse kokemaan 😀 ). Aallon hakulomake täytetään tammikuun loppuun mennessä ja lomake on helppo täyttää. Se, ei kuitenkaan tarkoita, että tehtävää ei olisi hoidettavana sitä varten. Aloita siis ajoissa!

Omassa tapauksessa lomaketta varten tarvitsin muun muassa:

  • Kielitodistuksen
    • Jos otat kursseja espanjaksi – kielitodistus viimeisimmältä espanjan kielen opettajaltasi
    • Englanninkielen todistus – itse sain tämän varaamalla 15min ajan kielitodistus “koetta” varten

  • Täytetyn vaihdon opintosuunnitelman eli STUDENT EXCHANGE ABROAD - STUDY PLAN lomakkeen
    • jokaisesta hakukohteesta omansa (eli max 3)
    • Opintosuunnitelma on hyvin suuntaa-antava, ja siihen ei liikaa aikaa kannata käyttää. Omista suunnitelmista ei tainnut mikään ideoitu kurssi lopulta omassa lopullisissa valinnoissa. Usein kurssit saattavat peruuntua ja muita kursseja tulla tilalle. TEC de Monterreyssa lopulliset kurssivalinnat tehtiin vasta ensimmäisellä viikolla, päivitin Study planini tämän jälkeen ajankohtaisiksi.
    • Ajankohtainen opintosuoritusote

Erityisesti kielivaatimukset vaihtelevat paljon kouluttain, joten tarkista nämä ennen vaihtoon hakemista!

Lomakkeen täytön jälkeen sai odottaa hetken, kunnes Aallon valinnat opiskelijoista tulivat. Ennen vaihtoyliopiston varmistumista Aalto siis valitsee opiskelijat, joita se ehdottaa yliopistolle vaihto-oppilaiksi. Aallolta tulos valinnasta tuli helmikuun lopussa ja kohdeyliopisto TEC de Monterreylta valinta huhtikuun lopussa. Eli täysin varmaa vaihtoon lähtö on vasta tuon toisen kohdeyliopiston varmistuksen tultua!

Kun sain varmistustiedon TEC de Monterreylta aloitin vaihto-opintojeni tarkemman suunnittelun. Ostin muunmuassa lentoliput meno- ja paluulentoineen. TEC de Monterreylta sain kesällä noin kuukausi ennen vaihdon alkua kattavan listan hoidettavista asioista.

Tässä vaiheessa tein yliopistotunnukset TEC de Monterreyn sivuille ja ilmoitin tärkeimmät tietoni. Myös alustavat kurssivalinnat olivat tässä mahdollisia, mutta suurinta osaa kursseistani ei joko toteutettu tai niissä oli päällekäisyyksiä. Tästä ei kannata stressata, viimeistään kurssit saa kuntoon ensimmäisellä viikolla.

Yksi hoidettava asia oli TEC de Monterreyn vaatima SURA vakuutus, joka maksoin 200-300 euroa lukukaudelle. Tämä oli siis pakollinen vakuutus TEC:iin tuleville vaihtareille. Tämän lisäksi otin vielä OP:n henkilö- ja henkitavaravakuutuksen kaiken varalta. Olen kyllä kuullut, että tuo SURA vaatimus olisi muuttumassa.

Jos espanjakielisiä kursseja halusi suorittaa oli tehtävä sähköinen kielikoe TEC:in nettisivuilla. Jos kokeesta saa vaadittavan määrän pisteitä, voi kursseja ottaa espanjankielellä. Koe ei ollut erityisen vaikea, ja uskon että muutaman espanjankurssin yliopistossa käyneenä siitä pääse kyllä helposti läpi. Kannattaa myös muistaa, että TEC de Monterreylla on kattava listaus englanninkielisiäkin kursseja.

3  Saapuessa

Itse saavuin Monterreyhin päivää ennen orientaatioviikon alkua sunnuntaina. Lennot olivat Helsinki – Munich – Houston – Monterrey. Matkustamiseen menee helposti päivän verran, joten kannattaa varata tekemistä isolle reissulle. Yhdysvaltojen kautta matkustamista varten joutuu tekemään sähköisen matkustuslupa ESTA:n, myös siinäkin tapauksessa vaikka vain vaihtaisi lentoa. Sen saa kuitenkin helposti netin kautta, mutta tee se hyvin jo ajoissa!

Meksikoon saapuminen on tehty ulkomaalaisille ja suomalaisille todella helpoksi! Meksikoon saapuessa tulee tehdä ja täyttää maahanmuutto lomake, Multiple Immigration Form, lyhyesti FMM-lomake. Se on lomake, jossa on tietosi ja oleskelusi syy. Lomake on tärkeä, sillä sillä todistat laillisen olosi ja syysi Meksikossa viranomaisille. Älä siis missään tapauksessa hukkaa tätä ja ota heti kuva siitä sen saatuasi. Lomake on aina voimassa vain 180 päivää, joten se on juurikin sopiva puolen vuoden vaihtoa ajatellen. Et siis tarvitse muuta lomaketta puolen vuoden oleskelusi ajaksi. Ota lomake ja/tai kuva siitä aina mukaan, kun matkustat Meksikossa tai vierailet jossain muussa maassa vaihtosi aikana! Yli puolen vuoden vaihtoihin voit hakea pitempään oleskelulupaa viranomaisten kautta. Olen myös kuullut, että maasta poistuminen

hetkeksi ja takaisin Meksikoon tulo, antaa sinulle automaattisesti uuden 180 päivän lomakkeen, mutta tämä kannattaa varmistaa vielä tarkemmin.

Suosittelen saapumaan Meksikoon jo esim. paria päivää ennen orientaatioviikon alkua, jotta kerkeää tekemään kaiken tarpeellisen asunnon suhteen ja vähän asettumaan jo kaupunkiin. Orientaatioviikollakin voi tietysti tulla ja ainakin syyslukukaudella maanantaista keskiviikkoon päivät oli varattu vain opiskelijakorttien hakemiseen, aloitustietojen täyttämiseen ja kurssivalintojen muutoksiin. Ensimmäinen pakollinen aloitusluento oli torstaina.

Puhelin SIMin saa helposti paikallisista kioskeista Oxxosta. Oxxoja löytyy lähestulkoon joka kulman takaa. Nettidata on yllättävän kallista jopa Suomeen verrattuna. Kannattaa käyttää aina WIFIä, kun siihen on mahdollisuus.

Lentokentältä voi saada kyydin vuokra-asunnolle muun muassa Goodlife opiskelijajärjestön kautta. Myös Uber toimii hyvin, mutta Uber ei pysty tulemaan lakisyistä ihan portille asti.

4  Meksiko ja Monterrey

Meksiko on maailman suurin espanjankielinen maa 120 miljoonalla ihmisellään. Meksiko on myös maana todella suuri, näin ollen maantieteelliset ja kulttuurilliset erot eri alueiden välillä voivat olla hyvinkin suuria. Esimerkiksi Monterreyn pohjoinen ranchero kulttuuri on hyvin erilainen kuin Ciudad de Mexicon. Meksiko koostuu 31 osavaltiosta ja yhdestä erillisestä pääkaupungin hallintoalueesta eli Districto Federalista (Ciudad de México).

Monterrey on osavaltio Nuevo Leónin pääkaupunki. Se on Meksikon kolmanneksi suurin kaupunki ja suuri teollisuuden keskittymä. Monterrey on Meksikon tärkeimpiä teollisuuden ja liike-elämän keskuksia lukuisine yrityksineen. Monterrey on myös tärkeä yliopistokaupunki ja usea meksikolainen tuleekin kaupunkiin joko opiskelemaan tai töihin.

Sijaiten lähellä USA:n rajaa se on vaikutteiltaan hyvin jenkkimäisempi kuin muut Meksikon kaupungit. Tämän näkee muunmuassa useissa yhdysvaltalaisissa yrityksissä ja ruokaketjuissa Monterreyssa. Kaupunkia ympäröi 1700 metriin kohoava Cerro de la Silla vuori, joka hallitsee kaupunkimiljöötä. Upeita vuorimaisemia näkee siis aina missä ikinä olitkaan. Kaupungin läheisiltä vuorilta löytyykin upeita patikointireittejä, joita suosittelen kyllä jokaiselle! Upeat maisemat ovat taatut! Kesäisin lämpötilat

nousevat 30-40 asteeseen, josta johtuen kesäisin vedestä on iso pula. Talvisin on leudompaa eli vain 10-20 astetta.

Vaikka Monterrey ei kaupunkina ole sitä kaikista aidointa Meksikoa, se on ollut upea vaihtokohde hyvän yliopiston ja modernin kaupungin takia! Kaupunki on turvallinen ja ihmiset ovat todella mukavia. Monterrey on kuitenkin Latinalaisen Amerikan kallein kaupunki, joka näkyy kalliissa vuokrissa ja ruuan hinnassa.

Kulttuuri on lähellä teksasilaista kulttuuria. Monterreylainen eli regiokulttuuri ja cowboy kulttuuri on hyvin lähellä. Ruoka on lihapainotteista ja erityisesti carne asada eli barbeque ruoka on hyvin suosittua. Tacoja löytyy myös hyvin monipuolisesti ja monen nurkan takaa.

 

Opiskelijakulttuuri

Meksikossa ja Monterreyssa ei ole samantyylistä kilta- ja opiskelijajärjestökulttuuria kuin Suomessa. Vaihto- opiskelijoita varten on kuitenkin olemassa muun muassa Goodlife-järjestö, joka järjestää monenlaista aktiviteettia ja toimintaa erityisesti vaihto-opiskelijoille. Goodlifen kautta voit muunmuassa hankkia autokyydin lentokentältä saapuessasi Meksikoon suhteellisen halvasti ja heidän jäsenensä auttavat monessa asiassa maahan tuleessa kuten asunnon saamisessa ja SIM-kortin hankkimisessa. Itse muunmuassa sain juuri asuntoni Goodlife järjestön kautta yksityisen sektorin kautta, mistä oli iso apu itselle. Lisäksi Goodlife järjestää perinteisiä opiskelijabileitä, joka keskiviikko on muunmuassa beerpong tapahtuma Mercado Revolución nimisellä tapahtuma-alueella ja viikonloppuisin on baari-iltoja ja ulkoilmatapahtumia. Lisäksi organisaatio järjestää yhteisiä urheiluhetkiä mm. jalkapalloa, patikointireissuja läheisille vuorille sekä viikonloppureissuja Meksikon tunnetuimpiin kaupunkeihin. Itse kävin Guanajuatossa Goodlifen kautta ja hauskaa oli! Mukaan kannattaa siis lähtä juuri niin paljon kuin jaksaa, meksikolaisiin ja muihin vaihtareihin ainakin tutustuu varmasti helposti heidän kauttaan.

Turvallisuus

Itse en kokenut vaihtoni aikana yhtäkään epämiellyttävää tai turvatonta tilannetta. Kaikki uutiset huumekartelleista ja rikollisuudesta tuntuvat jopa vähän hassuilta ja välillä jopa liioitetuilta. Rikollisuutta ja ongelmia toki löytyy, mutta niihin ei ainakaan kaupunkin paremmilla alueilla törmää, eikä normaalit meksikolaiset niissä tietenkään ole mukana. Maalaisjärjellä pärjää siis hyvin, eli pysyttelee turvallisilla kaupungin alueilla, eikä öisin kävele yksin tyhjillä kaduilla. Öisin kannattaa käyttää uberia liikkumiseen.

Eniten turvattomuutta itselle tuotti poliisi, joka on usein korruptoitunutta. Kuulin muutaman vaihtariystävän joutuneen maksamaan poliisille jostain pienestä rikkeestä. Usein poliisi antaa 2 vaihtoehtoa eli joko maksaa pieni summa heille tai mennä putkaan yöksi ja ottaa vastaan selvästi isompi sakko maksettavaksi. Isoimmat rikkeet olivat tulleet kadulla alkoholin nauttimisesta tai pienestä ylinopeudesta.

Kannattaakin jättää oluet avaamatta kadulla sekä matkustaa aina Uberilla. Näin välttyy poliisin kuulusteluilta.

Meksiko on iso ja rikas kulttuuriltaan ja sen kaupunkeihin kannattaakin tutustua mahdollisimman paljon. Erityisesti joka periodin jälkeiset Semana TEC viikot ovat erinomaisia mahdollisuuksia matkustaa ja nähdä muutakin Meksikoa.

Alla Meksikon kaupunkeja ja alueita, joissa kerkesin itse vaihtoni aikana vierailemaan:

Ciudad de México / Mexico City Osavaltio: Distrito Federal

Väkiluku: 9 miljoonaa (metropoli 22 miljoonaa)

Perustettu: 1325 (azteekit) / 1521 (espanjalaiset) Lempinimi: La ciudad de los palacios - Palatsien kaupunki

Pääkaupunkinakin tunnettu Mexico City on yksi maailman suurimmista kaupungeista yli 20 miljoonalla ihmisellään. Espanjanlaisten valloitettua Meksikon kaupunki rakennettiin espanjalaisten toimesta suoraan entisen asteekkien pääkaupunki Tenochtitlánin päälle alkaen vuodesta 1521. Kaupungi on täynnä asteekki- ja koloniaaliajan historiaa, kulttuuria, tulista ruokaa sekä tapahtumia joka viikko. Tästä syystä Mexico

Cityssä onkin maailman toiseksi eniten museoita heti Lontoon jälkeen. Omia suosikki kaupunkejani, sillä Mexico Citysta löytää mitä vain, ainoa miinus on järkyttävän suuret ihmismassat ja ruuhka.

Guadalajara Osavaltio: Jalisco

Väkiluku: 1,4 miljoonaa (metropoli 5,3 miljoonaa)

Perustettu: 1542

Lempinimi: La Perla de Occidente - Lännen helmi

Jos haluaa kokea sitä perinteisintä meksikolaista kulttuuria kannattaa suunnata Guadalajaraan! Tämä kaupunki on tunnettu muun muassa mariachímusiikistaan, pitkästä historiastaan sekä tietysti Tequilastaan, jonka juuret ovat läheisessä Tequilan kylässä. Paikallinen erikoisruokalaji on torta ahogada eli uitettu leipä, joka on käytännössä leipä täytettynä esim kanalla. Ruokalajin erikoiseksi tekee sen, että leipä uitetaan tulisessa salsassa. Oma lemppari!

Guanajuato

Osavaltio: Guanajuato Väkiluku: 200 000

Perustettu: 1548

Lempinimi: La joya de América - Amerikan helmi

Guanajuatoa sanotaan usein Meksikon kauneimmaksi kaupungiksi ja syystä! Kaupunki oli ennen Meksikon vauraimpia kaupunkia kulta- ja hopea esiintymiensa ansiosta. Kaupunki on kaunis, vanha kaupunki sijoittuen kapeaan laaksoon tehden kaupungin teistä ahtaita ja sokkeloisia. Näkymä Pipila kukkulalta värikkääseen kaupunkiin on upea. Meksikon itsenäisyysliike alkoi tästä kaupungista. Koko historiallinen kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Mérida

Osavaltio: Yucatán Väkiluku: 0,9 miljoonaa

Perustettu: 1542

Lempinimi: Ciudad Blanca - Valkoinen kaupunki

Yucatánin osavaltion pääkaupunki on kuuluisa valkoiseksi maalatuista taloistaan, puhtaista kaduistaan ja turvallisuudestaan, se onkin usein äänestetty parhaimmaksi ja turvallisimmaksi Meksikon kaupungiksi asua. Kaupunki on ylpeä alkuperäiskansansa eli mayojen kulttuurista ja mayakielen puhujia onkin alueella paljon (mayakieliä puhuu edelleen yhteensä noin 6 miljoonaa ihmistä). Kaupungin läheltä löytyykin paljon entisiä mayakaupunkien raunioita, vihreää sademetsää sekä kuuluisia cenoteja eli makean veden täyttämiä kuoppia. Historiaa ja nähtävää siis riittää!

Lisäksi lukukauden jälkeen lähdin kahden viikon ajaksi Kolumbiaan. Kolumbiaa voin suositella kyllä kaikille ja mielestäni maa oli turvallinen, kunhan pitää silmät avoinna ja on valppaillaan isommissa kaupungeissa.

Ennen Suomeen tuloa pysähdyin myös pariksi päiväksi Houstoniin näkemään kaupunkia.

Kannattaakin siis hyödyntää kaikki käytettävissä oleva aika, jos intoa ja pääomaa matkusteluun vain riittää. Amerikan mantereella kuitenkin harvemmin pääsee käymään! Lisäksi omaa espanjaa pääsee käyttämään päivittäin.

5  Asuminen ja eläminen

Monterrey on Latinalaisen Amerikan kallein kaupunki. Kaupunki on tunnettu liike-elämän keskus ja yliopisto (ja rikkaiden kaupunki). Näin ollen asuminen ja eläminen on helposti 2 kertaa kalliimpaa kuin muualla Meksikossa. Ruuan hinta on hieman halvempaa kuin Suomessa, mutta muissa asioissa aika samaa hintatasoa.

Itse sain asunnon opiskelijajärjestö Goodlifen kautta. Asunto oli noin 10 minuuttia kampukselta kävellen ja vuokra 6500 meksikon pesoa eli noin 325 euroa. Asunnon haku kannattaakin aloittaa ajoissa, vaikka heti kun saa tiedon pääsystä TEC de Monterreyhin. Muita hyviä opiskelija-asunnon vuokraajia ovat muunmuassa RentaTEC ja ViviendaTEC.

Asuntojen vuokraaminen Meksikossa ei ole läheskään niin johdonmukaista ja selkeää kuin Suomessa. Tärkeimpänä muista aina pyytää vuokrasopimus ja älä maksa mitään ennen sitä! Asunto kannattaa hankkia mahdollisimman läheltä kampusta, sillä julkinen liikenne on olematonta.

Liikkumiseen isompien etäisyyksien välillä kannattaa käyttää Uberia, joka on selvästi halvempaa kuin Suomessa ja kätevämpää. Erityisesti öisin Uberia kannattaa käyttää ihan turvallisuussyistä.

6  Opinnot

Kuten aiemmin mainittu kurssivalintaprosessi itsessään on hyvin sekava ja samantyylistä järkevää järjestelmää kuin Aallon SISU TEC de Monterreyssa ei ole. Alustavat valinnat kursseista tehdään noin kuukautta ennen lukukauden alkua, joista vaihtokordinaattorit valitsevat sinulle sopivimmat, ei päällekkäisyyksiä olevat ja tarpeeksi opiskelijoita olevat kurssit. Kursseja saatetaan siis helposti perua.

Kurssimuutoksia pystyi tekemään vain ja ainoistaan lukukauden ensimmäisellä viikolla, jonka jälkeen kursseja ei voi enää muuttaa mitenkään. Tästä ei siis jousteta. Jos kursseihin halusi tehdä muutoksia, piti nämä tehdä kansainvälisten opiskelijoiden kansliassa, tätä ei voi siis tehdä itse esim netin kautta.

Ensimmäisellä viikolla jonoa oli siis paljon, sillä monella ei ollut mieleisiä kursseja valittuna.

Periodit eli syklit ovat kestoltaan lyhyen 5 viikkoa. Yksi kurssi voi kestää 1-3 sykliä. Itsellä kaikki kurssit paitsi kulttuurikurssi olivat kestoltaan vain yhden syklin, josta itse tykkäsin kyllä. Yhden syklin kurssit mahdollistivat monipuolisuuden ja vaihtuvuuden opinnoissa. Jokaisen syklin jälkeen on TEC Semana week, joka yleisesti on vaihto-opiskelijoilla vapaana. Jos kurssikoodissa on lopussa kirjain C se merkitsee Semana tec viikolle opetusta. Suosittelen ottamaan kursseja ilman tätä, sillä yksi vapaa viikko mahdollistaa matkustamisen Meksikossa viikoksi, mikä varmasti opettaa paljon enemmän kulttuurista ja kielestä esimerkkinä.

Päädyin lopulta valitsemaan 5 kurssia, joista lopulta suoritin 4 kurssia. Kursseista kaksi oli tekniikan, yksi taloustieteitä ja yksi kulttuurikurssi. Kaikki kurssit paitsi kulttuurikurssi olivat espanjaksi.

TEC de Monterreyn opintopisteet skaalautuvat niin, että 1 ITESM op = 1.67 ECTS. Omat valitsemani kurssit olivat:

  • Mexican Culture & Identity – 3 ITESM – englanniksi

Kulttuurikurssi oli oma lempikurssini kaikista! Kurssilla käytiin kaikkea meksikolaiseen kulttuuriin ja maahan liittyviä asioita. Välillä kurssi tuntui kuin olisimme matkailutoimistossa kuulemassa eri matkasuosituksista. Opettajamme Lucy oli ihana ja todella hyvä opettaja. Kurssin jälkeen tunnen, että opin Meksikosta ja meksikolaisista paljon, ja sen miksi asiat Meksikossa nykyään ovat kuin ovat ja miksi ihmiset ajattelevat ja käyttäytyvät tavallaan tässä maassa.

  • Retos económicos y desarrollo sostenible – Economic challenges and sustainable development – 3 ITESM – espanjaksi

Monterreyssa kävin myös yhden kurssin taloustieteitä. Kurssi oli sekoitus kestävän kehityksen ongelmia erityisesti Meksikon näkökulmasta sekä perinteisempiä taloustieteen oppeja ja käsitteitä. Kurssilla tehtiin paljon ryhmätöitä, joissa usein valittiin jokin Meksikon kaupunki tai asuinalue. Alueesta valittiin jokin yksi kestävän kehityksen ongelma, jolle etsittiin ratkaisuja järjestelmällisesti ryhmän kesken.

Kurssilla oli myös paljon vierailevia luennoitsijoita mm. Monterreyn osavaltio Nuevo Leonin hallituksesta ja paikallisista yrityksistä, mikä oli mielenkiintoista. Kielen kanssa sai välillä taistella, mutta opettaja ja kurssilaiset olivat onneksi ymmärtäväisiä.

  • Diseno de procesos de separación – Design of separation processes – 4 ITESM – espanjaksi

Tämä kurssi oli lähempänä omaa kemiantekniikan alaani, sillä kurssi oli perinteisempi prosessitekniikan suunnittelukurssi. Kurssi käytiin aluksi teoriaa mm. tislauksesta, uuttoprosesseista ja neste- kaasufaasierottumisesta. Lisäksi luennoilla käytiin useampia lasku- ja simulointiharjoituksia. Kurssilla tehtiin ryhmässä kaksi isompaa suunnittelutehtävää liittyen meksikolaiseen tyyliin tequilan tislausprosessiin. Kurssilla opin hyvän sanaston alastani.

  • Aplicación de la conservación de la energía en ingeniería de procesos – 3 ITESM – espanjaksi Kurssi liittyi enemmän energian säästöön ja termodynamiikaan. Kurssi sisälsi paljon laskemista ja

teoriaa mm. energia tasapainoista. Viimeisimmissä tehtävissä laskettiin paljon isompien prosessien ja laitteiden energiataseita. Ryhmätyönä tehtiin isompi projekti SNG-kaasun lämmön hyödyntämiseen liittyen.

Yhteensä 13 ITESM eli Aallon opintopisteinä 21.71 opintopistettä.

Kurssien vaatimus vaihteli hyvin paljon. Tekniikan kursseilla tehtävää oli suhteellisen paljon ja välillä espanjankieli kursseilla oli hiukan vaikeaa, mutta pysyin kuitenkin suhteellisen hyvin kärryillä. Opettajat ovat kuitenkin avulaita ja myös meksikolaiset auttoivat paljon kielen kanssa. Jokainen kurssi sisältää 2 isompaa palautettavaa tehtävää eli Evidenciaa. Nämä usein tehdään ryhmän kanssa. Näin ollen harva kurssi sisältää pelkästään koetta. Kokeen painoarvostelu usein oli myös hyvin pieni ja suurempi arvo juuri arvosteluun oli ryhmätöillä. Näin ajatellen sanoisin, että palautettavia tehtäviä oli suhteessa enemmän Suomeen, mutta pakosta kurssien aiheet eivät olleen niin vaikeita.

Opetuksen laatu oli mielestäni huomattavasti huonompaa Suomeen verrattuna. Tai ainakaan en itse kauheammin tykännyt käytetyistä opetustavoista. Opetus nojaa enemmän luentoihin, joissa usein on 70- 80% pakollinen läsnäolo. Oudointa itselle oli, että tekniikan kursseissa ei ollut ollenkaan laskareita vaan kaikki tehtävät tehtiin luennoilla taululle. Tämä oli ainakin itselle vaikea tapa oppia. Palautettaviin tehtäviin ja ryhmätöihin ei myöskään ollut yhtä paljon esimerkkejä tai apua saatavilla, ja oppilaiden oletetaan itse etsivän tietonsa ja esimerkkinsä tehtäviin.

Kampus

TEC de Monterreyn kampus on suuri ja moderni. Kampus on aidattu ja vartioitu, jolloin sisään pääsee opiskelijakorttia näyttämällä. Kampuksen keskeltä löytyy iso puistoalue, jossa voi pitää taukoja ja tuulettua kurssien välissä. Lisäksi puiston isolla näytöllä näytetään elokuvia ja viime syksynä mm. jalkapallon MM- kisojen pelejäkin. Kampukselta löytyy lisäksi iso kirjasto, BiblioTEC, joka sopii erinomaisesti kurssi- ja kokeisiin lukemiseen sekä ryhmätöiden tekoon.

Nälkäisenä ei myöskään tarvi olla, sillä kampukselta löytyy iso joukko eri ruokamahdollisuuksia ja kahviloita. Omaksi vakiopaikaksi osoittautui ruokala Centrales, josta löytyy mm. salaatti-, taco, gordita-, subway, hampurilais-, chilaquilesmahdollisuus. Opiskelijalounas on kalliimpaa kuin Suomessa, sillä sitä ei ole tuettu valtion kautta kuten Suomessa. Suurin osa lounasvaihtoehdoista on 80-120 peson eli 4-6 euron väliltä.

Urheiluun löytyy kampuksen ulkopuolelta Wellness Center, josta löytyy opiskelijoille ilmainen kuntosali, uimahalli, sisäliikuntahalli koripalloon ja lentopalloon sekä useita muita liikuntalajeja. Lisäksi kampuksen läheltä löytyy myös ulkolajeihin sopivat tennis-, jalkapallo- ja beachvolleykentät. Lisäksi yliopisto järjestää yleisimmissä joukkuelajeissa Intramuros turnauksia, joihin voi pienellä kynnyksellä lähteä mukaan oman joukkueen kanssa.

LIFE kurssit

Normaalien kurssien lisäksi TEC de Monterrey tarjoaa liikunta- ja kulttuurikursseja opiskelijoilleen. Kursseista ei saa opintopisteitä, mutta ne ovat erinomaisia tapoja kokeilla uutta harrastusta tai liikuntalajia. Vaihtoehtoja löytyy kirjallisuudesta jalkapalloon, teatterista jazziin, salsasta meksikolaiseen ruokakulttuuriin. Suosittelen olemaan siis nopea LIFE kurssien kanssa. Itse en valitettavasti mahtunut millekään LIFE kurssille, sillä olin myöhässä ilmoamisen kanssa, jolloin jokainen kurssi ehti täyttyä.

7  Loppusanat

Suosittelen jokaiselle vaihtoon lähtemistä ja erityisesti Meksikoa vaihtokohteena. Espanjankieltä kannattaa käydä ennen vaihtoon lähtöä, mutta sen ei tarvitse olla todellakaan täydellistä vaihtoon lähdettäessä.

Erityisesti Monterreyssa kaikki kurssit voi käydä myös kokonaan englanniksi, joten aiempaa kokemusta kielestä ei pakosta tarvi ollenkaan. Useampi vaihtokaveri ei osannutkaan espanjaa ennen vaihtoa, vaan opetteli sitä paljolti vasta Monterreyssa.