Veera Perko - 2018: Shanghai Polytechnic University, Kiina

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Veera Perko
Koulu
Savonia-ammattikorkeakoulu
Matkakohde
Shanghai Polytechnic University, Kiina
Aika
16.09.2017 - 28.05.2018
Vaihto-ohjelma
Double Degree Programme of Environmental Engineering


Suomessa opiskelin Savonia-ammattikorkeakoulussa ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmassa. Tiesin opintojen aloituksesta lähtien, että haluan lähteä vaihto-opiskelemaan. Lopulta viimeinen opiskeluvuosi lähestyi ja päätös vaihtoon lähdöstä ja vaihtokohteesta oli tehtävä. Valitsin kohteeksi Shanghain, koska siellä oleva yliopisto Shanghai Polytechnic University (SSPU) oli yhteistyöyliopisto oman kouluni kanssa, joten hakuprosessi oli helppo ja vaihtoehtona oli myös vuoden mittainen vaihto-ohjelma. Lisäksi en ollut koskaan käynyt Aasiassa, joten kohde tuntui eksoottiselta ja erilaiselta.

Saavuin Shanghaihin muutama päivä ennen lukuvuoden alkamista. Lentokentällä vastassa oli kiinalainen opiskelija, joka avusti koko lukuvuoden ajan opiskelijoita erinäisissä asioissa. Asuin koko vaihtovuoden kahden hengen huoneessa kampuksen asuntolassa, jonka syyslukukauden jaoin suomalaisen opiskelijan kanssa ja kevätlukukaudeksi huonekaverikseni tuli ruotsalainen vaihto-opiskelija. Pidin kampuksella asumisesta todella paljon, sillä luennoille oli todella lyhyt matka ja opiskelukavereista löytyi aina seuraa. Lisäksi kampuksella asuminen tuli paljon halvemmaksi, kuin vuokralla asuminen yksityisellä vuokranantajalla.

SSPU:lla oli useita ympäristötekniikan kursseja valittavana ja suurin osa kurssivalinnoistani olikin omaan alaan liittyviä. Lisäksi kaikille vaihto-opiskelijoille oli pakollinen mandariinikiinan alkeiden kurssi, jonka yhteydessä piti suorittaa maksullinen HSK level 1 -kielikoe. Opiskelu oli hyvin samankaltaista kuin Suomessa; lähiopetusta, esitelmiä ja raportteja. Suurin ero oli, ettei muilla kuin kiinan kielen kurssilla ollut tenttiä, vaan yleensä suorituksena oli loppuraportti/-essee. Lisäksi kurssikoot olivat pienet ja oman alan kursseillani oli maksimissaan kolme opiskelijaa. Syyslukukausi oli hyvin rento, koska olin valinnut vain muutaman kurssin ja minulla olikin paljon vapaa-aikaa käydä tutustumassa muihin Kiinan kaupunkeihin.

Ensimmäinen lukukausi loppui ennen joulua ja tiedossa oli noin kahden kuukauden loma. Lähdin matkustelemaan muihin Aasian maihin ja vaihto-opintojen aikana kävinkin Kiinan lisäksi kuudessa eri Aasian maassa. Kevätlukukaudella tein viimeisen työharjoitteluni Shanghaissa ja samalla tein opinnäytetyötä vaihtoyliopistolleni. Suurin osa opinnäytetyön laboratoriotöistä tehtiin yliopiston laboratoriossa, joka oli pistetty pystyyn yhteistyössä Savonian kanssa. Esittelin opinnäytetyöni toukokuussa seminaarissa yhdessä kiinalaisten opiskelijoiden kanssa. Tämän jälkeen pystyin hakemaan tutkintoa Suomessa ja sain tutkinnon ulos toukokuun lopussa.

Vaihtovuoteni Shanghaissa oli unohtumaton ja sain paljon uusia ystäviä ja uusia kokemuksia. Opin todella paljon uudesta kulttuurista ja sopeutumiskykyni kehittyi todella paljon. Lisäksi kielitaitoni kasvoi huimasti, kun työskentelin ja opiskelin englannin kielellä ja opin myös hiukan mandariinikiinaa. Suosittelen vaihto-opiskelua kaikille ja kiitän Maa- ja vesitekniikan tukea vaihto-opintojeni tukemisesta!

 Helsingissä 25.9.2018

Veera Perko